anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Ce acțiuni poate face proprietarul ca răspuns la derapajele asociaţiei ( II )

GALERIE
liste-asociatii-de-proprietari
 • liste-asociatii-de-proprietari
- +

De multe ori, proprietarii acuză derapaje la nivelul asociaţiei, fără însă ca acei proprietari să se şi folosească de procedura ce le este pusă la dispoziţie.

 

Care sunt procedurile puse la îndemâna proprietarului? 


2. Dreptul de a avea acces la actele ce vizează activitatea asociaţiei

Noua reglementare vine cu câteva menţiuni în folosul şi beneficiul proprietarului. Acesta are dreptul de a avea acces la toate actele ce privesc activitatea asociatiei, inclusiv extrasele de bancă (cu respectarea confidenţialităţii datelor) şi poate solicita (cu suportarea costului) fotocopii după documente.

Este de menţionat faptul că, proprietarul trebuie să realizeze în scris o astfel de solicitare şi trebuie să indice care sunt actele de pe care doreşte fotocopie.

Un element de noutate este reprezentat de dreptul proprietarului de a avea acces la toate documentele şi situaţiile întocmite pentru adunarea generală. Astfel, art.49 din lege arată faptul că proprietarii au dreptul de a consulta actele întocmite în vederea adunării generale, acte ce trebuie să fie la dispoziţia acestora cu cel putin 3 zile înainte de data adunării generale, menționează www.adevarul.ro

(6) În condiţiile prevăzute la art.28, cu cel puţin 3 zile înainte de adunarea generală, proprietarii au acces la toate documentele referitoare la execuţia bugetară pe anul trecut şi la proiectul de buget pe anul în curs, precum şi la orice alte documente necesare bunei desfăşurări a adunării generale.

Prin urmare, paşii de urmat sunt:

a) realizarea unei notificări prin care menţionez prin enumerare actele pe care le doresc;

b) dacă primesc un răspuns, analizez şi mai apoi am deschisă calea unei sesizări adresată organelor prevăzute la art.10 din lege;

c) primesc un răspuns evaziv şi nu primesc acces la documente sau nu primesc răspuns, sesizez instanţa de judecată cu o cerere având ca obiect, obligaţia de a face.

3. Dreptul de a solicita recalcularea cotelor de întreţinere

În situaţia în care proprietarul constată că în cadrul listelor de plată, apar cheltuieli ce nu au aprobarea prevazută de lege, modul de repartizare este unul peste ceea ce prevede legea, modul de repartizare era stabilit în baza unei hotărâri a adunării generale ce a fost anulată de către instanţa de judecată, acesta se poate adresa instanţei de judecată cu o cerere în vederea obligării asociaţiei în a proceda la recalcularea cotelor de întreţinere.

Şi în această situaţie, procedura începe cu adresarea unei notificări asociaţiei, act în care se face trimitere la modul greşit, eronat în care s-a realizat o anumită repartizare, în care se face trimitere la prejudiciul suferit şi la solicitarea de a se proceda la recalculare (nu am în vedere ceea ce se numeşte regularizare – număr persoane, consum de apă).

În situaţia în care asociaţia nu procedeaza la recalculare sau nu răspunde în niciun fel unei astfel de solicitări, se poate sesiza instanţa de judecată. Este un demers mai greoi, deoarece într-o astfel de speţă se va proceda la realizarea unei expertize contabile, din concluziile careia va reieşi dacă modul de repartizare este şi se fundamentează pe baze legale sau nu şi care este prejudiciul suferit de către proprietar.

Fiecare proprietar trebuie să gândească de 10 ori până să facă astfel de demersuri în faţa instanţelor de judecată şi să analizeze în mod obiectiv şi detaşat speţa, din toate punctele de vedere pentru că, pe de o parte, avem costul suportat pentru desfăşurarea cauzei dar şi posibila consecinţă a pierderii dosarului: suportarea tuturor cheltuielilor de judecată.

Practica judiciară ne-a arătat faptul că este posibilă admiterea unei astfel de solicitări, a unui astfel de capăt de cerere, în condiţiile în care aceasta a fost fundamentată în fapt şi în drept şi a fost probat prejudiciul. Prin urmare, realitatea ne-a demostrat faptul că asociaţiile de proprietari sunt extrem de rezervate în a realiza o recalculare ca urmare a unei notificări, datorită implicaţiilor la nivelul contabilităţii: ceea ce va reprezenta recalculare cu minus la acel apartament, va fi redistribuit la ceilalţi proprietari, pe de o parte, iar pe de altă parte, nimeni nu este fericit a face o astfel de muncă, cu efecte în cascadă de la o listă de plată la următoarea.

Dacă avem în vedere o solicitare de recalculare pe ultimii 3 ani de zile, reticenţa asociaţiei va fi maximă. Nimeni nu doreşte să facă o astfel de muncă, doar pentru că un proprietar a realizat o notificare. Acesta este motivul pentru care doar instanţa de judecată poate pune capăt unui mod abuziv de repartizare sau poate aduce lumină într-un mod lipsit de transparenţă în care asociaţia îşi desfăşoară activitatea.       

De menţionat faptul că organele de îndrumare şi control nu pot pune în vedere asociaţiei măsura recalculării unor cote de întreţinere, atribut exclusiv al instanţelor de judecată. Mesajul este pentru toţi cei care se adresează Primăriei cu astfel de solicitări în speranţa că aşa scapă de taxa de timbru, acţiune, cost expertiză etc.  

 

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

Rubrică sponsorizată de Conex Distribution SA

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.