anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Ce acțiuni poate face proprietarul ca răspuns la derapajele asociaţiei ( III )

GALERIE
asociatii-de-proprietari-2
 • asociatii-de-proprietari-2
- +

De multe ori, proprietarii acuză derapaje la nivelul asociaţiei, fără însă ca acei proprietari să se şi folosească de procedura ce le este pusă la dispoziţie.

 

Care sunt procedurile puse la îndemâna proprietarului? 

4. Dreptul de a solicita eliberarea unei adeverinţe

Nimic nu împiedică proprietarul în a solicita din partea asociaţiei eliberarea unei adeverinţe din care să rezulte dacă imobilul apartament înregistrează datorii la cotele de întreţinere, penalităţile şi modul de calcul, sumele constituite ca şi fond de rulment şi/sau fond de reparaţii.

Şi în acest caz, solicitarea se îndreaptă către preşedinte şi se face în scris. Nu are importanţă că acea adeverinţă este semnată şi de către administrator, important fiind ca solicitarea să se îndrepte către reprezentantul asociaţiei. Una din desele greşeli întâlnite în practică, este aceea că fiecare proprietar nemulţumit adresează cererea cui crede: administratorului, cenzorului sau Primăriei ori Poliţiei.

Primul demers trebuie făcut către preşedintele asociaţiei, spune www.adevarul.ro. În situaţia în care adeverinţa nu este eliberată, se poate sesiza instanţa de judecată cu o cerere, modelul fiind prezentat mai sus. În situaţia în care adeverinţa nu este eliberată în termenul de 3 zile menţionat de art.32 din lege, adeverinţa necesară pentru încheierea unui act notarial ce vizează imobilul, preşedintele îşi asumă o mare responsabilitate acesta putând fi ţinut de întreg prejudiu suferit de proprietarul promitent vânzător, în cazul în care finalizarea tranzacţiei nu se poate realiza datorită atitudinii acestuia.

(8) La solicitarea oricărui proprietar, preşedintele şi/sau administratorul sunt/este obligaţi/obligat să elibereze adeverinţa prevăzută la alin. 2 lit.a care să dovedească achitarea la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari sau existenţa unor datorii către asociaţia de proprietari sau către furnizorii de utilităţi publice, după caz, în termen de 3 zile lucrătoare de la primirea solicitării acesteia.

5. Dreptul de contesta decizia comitetului

Este un element de noutate în actuala reglementare, fiind făcută trimitere la posibilitatea proprietarului de a investi instanţa de judecată cu o cerere în anularea unei decizii a comitetului. Anularea hotărârii adunării generale sau a deciziei comitetului poate fi solicitată în tot sau în parte, doar asupra unei decizii din multitudinea celor luate în cadrul acestora.

Art. 29 alin. 2: „Dacă o hotărâre a adunării generale a asociaţiei de proprietari, o decizie a comitetului executiv sau a preşedintelui este contrară prevederilor prezentei legi sau este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceştia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său poate sesiza cenzorul/comisia de cenzori, compartimentele prevăzute la art. 10 sau, după caz, poate solicita instanţelor judecătoreşti anularea în tot sau în parte a hotărârii/deciziei şi/sau repararea pagubei cauzate“. Având în vedere obigativitatea existenţei unei întâlniri a comitetului în fiecare lună şi având în vedere obligativitatea afişării deciziilor la avizier, obligativitate ce cade în sarcina preşedintelui, proprietarii au posibilitatea de a cenzura mult mai rapid posibilele derapaje. Procedura de urmat şi consecinţele sunt asemănătoare cu cele ce privesc anularea hotărârii adunării generale.

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

Rubrică sponsorizată de Conex Distribution SA

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.