De multe ori, proprietarii acuză derapaje la nivelul asociaţiei, fără însă ca acei proprietari să se şi folosească de procedura ce le este pusă la dispoziţie.
Care sunt procedurile puse la îndemâna proprietarului?
6. Dreptul de a contesta procesul verbal al adunării generale
Mânaţi de efectul „ştiu eu“ sau interesul unei minorităţi, deciziile contrare normelor legale imperative sunt luate în cadrul unei adunări generale. Am încercat să explicăm faptul că, o hotărâre a adunării generale nu poate fi peste ceea ce prevede legea şi că sancţiunea, nulitatea procesului verbal, poate fi aplicată de către instanţa de judecată.
Pentru ca lucrurile să fie clare, www.adevarul.ro face următoarele precizări:
a) o hotărâre a adunării generale poate fi anulată doar de către o instanţă de judecată;
b) o hotărâre a unei adunări generale poate fi suspendată de la aplicare doar printr-o soluţie a unei instanţe de judecată;
c) hotărârea unei adunări generale ce nu a fost atacată sau suspendată, îşi produce efectele de la momentul adoptării, faţă de toţi proprietarii.
Art. 52 din lege este extrem de clar şi nu comportă discutii. Haideţi să înţelegem ce înseamnă suspendarea hotărârii adunării generale şi cum operează.
(1) Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceştia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiţie respectiva hotărâre.
(2) Acţionarea în justiţie în conformitate cu prevederile alin. (1) nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.
Pentru a opera suspendarea trebuie ca pe rolul instanţei să existe o cerere, în fond, prin care să se fi solicitat anularea procesului verbal. Dacă o astfel de cerere există, reclamantul (proprietarul) poate formula pe cale separată o cerere pe calea ordonanţei preşedinţiale, prin care să se solicite suspendarea hotărârii până la judecarea fondului cererii (cererea de suspendare poate fi făcută şi prin cererea ce vizează anularea).
Cererea trebuie să fie extrem de bine fundamentată, trebuie să fie dovedită urgenţa, imposibilitatea de remediere a unui posibil prejudiciu, vătămarea suferită, adică judecătorul trebuie să aibă suficient de multe argumente bine fundamentate pentru a decide suspendarea actului. În cazul admiterii, hotărârea adunării generale nu îşi mai produce efectele, până la judecarea cererii în anulare, ce se judecă după regulile dreptului comun.
În situaţia în care reclamantul (proprietarul) sesizează instanţa doar cu o cerere de anulare a procesului verbal, toate deciziile se aduc la îndeplinire de comitet prin preşedinte, până la finalizarea dosarului şi pronunţarea unei soluţii definitive. Problemele apar atunci când, după 2 sau 3 ani de judecată, după punerea în aplicare a unor decizii, după realizarea unor investiţii etc, instanţele decid anularea unui proces verbal.
Efectele pentru asociaţie sunt în cascadă: anularea actelor subsecvente, recalcularea unor liste de întreţinere, restituirea unor sume încasate cu titlu de remuneraţie etc. Aici am avut de făcut câteva comentarii cu privire la textul de lege, respectiv art.52, text ce nu mai are în vedere niciun termen în interiorul căruia proprietarul să poată ataca procesul verbal.
O astfel de omisiune, pune în primul rând asociaţia într-o stare de incertitudine pentru simplul motiv că, un proprietar poate rămâne o lungă perioadă în pasivitate, după care poate sesiza instanţa de judecată. Dacă procedura de convocare nu a fost respectată, dacă termenele nu au fost respectate, dacă şi iar dacă, instanţa va putea anula procesul verbal cu toate consecinţele amintite mai sus.
Noua procedură privind convocarea şi reconvocarea, pe lângă faptul că este mai greoaie decât vechea reglementare, este şi confuză, în opinia mea, teren propice pentru obţinerea cu uşurinţă a unei anulări. Asociaţiile de proprietari trebuie să se organizeze şi trebuie să depăşească lipsa de diligenţă, lipsa informării şi lipsa de reacţie. Într-un final, toate costurile se răsfrâng asupra proprietarilor.
Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
Rubrică sponsorizată de Conex Distribution SA
Publicitate și alte recomandări video