anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Ce acțiuni poate face proprietarul ca răspuns la derapajele asociaţiei ( IV )

GALERIE
Tabel asociatie
 • Tabel asociatie
- +

De multe ori, proprietarii acuză derapaje la nivelul asociaţiei, fără însă ca acei proprietari să se şi folosească de procedura ce le este pusă la dispoziţie.

 

Care sunt procedurile puse la îndemâna proprietarului? 


6. Dreptul de a contesta procesul verbal al adunării generale

Mânaţi de efectul „ştiu eu“ sau interesul unei minorităţi, deciziile contrare normelor legale imperative sunt luate în cadrul unei adunări generale. Am încercat să explicăm faptul că, o hotărâre a adunării generale nu poate fi peste ceea ce prevede legea şi că sancţiunea, nulitatea procesului verbal, poate fi aplicată de către instanţa de judecată.

Pentru ca lucrurile să fie clare, www.adevarul.ro face următoarele precizări:

a) o hotărâre a adunării generale poate fi anulată doar de către o instanţă de judecată;

b) o hotărâre a unei adunări generale poate fi suspendată de la aplicare doar printr-o soluţie a unei instanţe de judecată;

c) hotărârea unei adunări generale ce nu a fost atacată sau suspendată, îşi produce efectele de la momentul adoptării, faţă de toţi proprietarii.

Art. 52 din lege este extrem de clar şi nu comportă discutii. Haideţi să înţelegem ce înseamnă suspendarea hotărârii adunării generale şi cum operează.

(1) Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceştia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiţie respectiva hotărâre.

(2) Acţionarea în justiţie în conformitate cu prevederile alin. (1) nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.

Pentru a opera suspendarea trebuie ca pe rolul instanţei să existe o cerere, în fond, prin care să se fi solicitat anularea procesului verbal. Dacă o astfel de cerere există, reclamantul (proprietarul) poate formula pe cale separată o cerere pe calea ordonanţei preşedinţiale, prin care să se solicite suspendarea hotărârii până la judecarea fondului cererii (cererea de suspendare poate fi făcută şi prin cererea ce vizează anularea).

Cererea trebuie să fie extrem de bine fundamentată, trebuie să fie dovedită urgenţa, imposibilitatea de remediere a unui posibil prejudiciu, vătămarea suferită, adică judecătorul trebuie să aibă suficient de multe argumente bine fundamentate pentru a decide suspendarea actului. În cazul admiterii, hotărârea adunării generale nu îşi mai produce efectele, până la judecarea cererii în anulare, ce se judecă după regulile dreptului comun.

În situaţia în care reclamantul (proprietarul) sesizează instanţa doar cu o cerere de anulare a procesului verbal, toate deciziile se aduc la îndeplinire de comitet prin preşedinte, până la finalizarea dosarului şi pronunţarea unei soluţii definitive. Problemele apar atunci când, după 2 sau 3 ani de judecată, după punerea în aplicare a unor decizii, după realizarea unor investiţii etc, instanţele decid anularea unui proces verbal.

Efectele pentru asociaţie sunt în cascadă: anularea actelor subsecvente, recalcularea unor liste de întreţinere, restituirea unor sume încasate cu titlu de remuneraţie etc. Aici am avut de făcut câteva comentarii cu privire la textul de lege, respectiv art.52, text ce nu mai are în vedere niciun termen în interiorul căruia proprietarul să poată ataca procesul verbal.

O astfel de omisiune, pune în primul rând asociaţia într-o stare de incertitudine pentru simplul motiv că, un proprietar poate rămâne o lungă perioadă în pasivitate, după care poate sesiza instanţa de judecată. Dacă procedura de convocare nu a fost respectată, dacă termenele nu au fost respectate, dacă şi iar dacă, instanţa va putea anula procesul verbal cu toate consecinţele amintite mai sus.

Noua procedură privind convocarea şi reconvocarea, pe lângă faptul că este mai greoaie decât vechea reglementare, este şi confuză, în opinia mea, teren propice pentru obţinerea cu uşurinţă a unei anulări. Asociaţiile de proprietari trebuie să se organizeze şi trebuie să depăşească lipsa de diligenţă, lipsa informării şi lipsa de reacţie. Într-un final, toate costurile se răsfrâng asupra proprietarilor.


Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

Rubrică sponsorizată de Conex Distribution SA

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.