anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ce acțiuni poate face proprietarul ca răspuns la derapajele asociaţiei ( V )

GALERIE
liste-asociatii-de-proprietari
 • liste-asociatii-de-proprietari
- +

De multe ori, proprietarii acuză derapaje la nivelul asociaţiei, fără însă ca acei proprietari să se şi folosească de procedura ce le este pusă la dispoziţie.

 

Care sunt procedurile puse la îndemâna proprietarului? 


7. Dreptul de a beneficia de reparaţia părţilor comune

Asociaţia de proprietari are obligaţia de a întreţine, menţine în bună stare de funcţionare şi de a remedia orice fel de defecţiune etc la părţile comune.

Proprietarul nu trebuie să realizeze lucrări şi investiţii pe propria cheltuială, obligaţia fiind în sarcina asociaţiei.

Am văzut o abordarea ce nu poate fi primită şi anume, decizia luată în cadrul unei adunări generale referitoare la reparaţia terasei, nu se poate executa, deşi există infiltraţii, pentru că nu sunt bani. Indiferent de ceea ce se decide la nivelul adunării generale, după cum a mai menţionat www.adevarul.ro, aceste hotărâri nu pot fi peste o obligaţie legală, în exemplul abordat, obligaţia de remediere.

Într-o astfel de situatie, proprietarul afectat are de făcut următoarele demersuri:

a) realizarea unei notificări către asociaţia de proprietari, notificare prin care se pune în vedere asociaţiei în a realiza intervenţia într-un anumit termen (rezonabil);

b) proprietarul să realizeze fotografii ale zonei afectate;

c) proprietarul să se îngrijească să realizeze un proces verbal de constatare.

În situaţia în care asociaţia rămâne în pasivitate, proprietarul are următoarele două posibilităţi:

a) realizarea unei acţiuni având ca obiect, obligaţia de a face;

b) realizarea lucrării de reparaţie (cu toate actele şi procedurile necesare) şi mai apoi acţiune în pretenţii faţă de asociaţia de proprietari pentru recuperarea sumei.

Este adevărat că astfel de acţiuni presupun cost (taxă timbru, onorariu expert construcţii, onorariu avocat etc) şi timp (probabil doi ani), însă este singura variantă avută la dispoziţie de proprietar pentru remedierea prejudiciului încercat. De menţionat faptul că, asociaţia este direct răspunzătoare pentru distrugerile aduse apartamentului afectat. Astfel, proprietarul poate solicita asociaţiei şi suportarea costului cu aducerea apartamentului la starea iniţială apariţiei infiltraţiilor. 

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

Rubrică sponsorizată de Conex Distribution SA

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.