Ce acțiuni poate face proprietarul ca răspuns la derapajele asociaţiei ( V )

miercuri, 22 septembrie 2021, 11:43
2 MIN
 Ce acțiuni poate face proprietarul ca răspuns la derapajele asociaţiei ( V )

De multe ori, proprietarii acuză derapaje la nivelul asociaţiei, fără însă ca acei proprietari să se şi folosească de procedura ce le este pusă la dispoziţie.

 

Care sunt procedurile puse la îndemâna proprietarului? 

7. Dreptul de a beneficia de reparaţia părţilor comune

Asociaţia de proprietari are obligaţia de a întreţine, menţine în bună stare de funcţionare şi de a remedia orice fel de defecţiune etc la părţile comune.

Proprietarul nu trebuie să realizeze lucrări şi investiţii pe propria cheltuială, obligaţia fiind în sarcina asociaţiei.

Am văzut o abordarea ce nu poate fi primită şi anume, decizia luată în cadrul unei adunări generale referitoare la reparaţia terasei, nu se poate executa, deşi există infiltraţii, pentru că nu sunt bani. Indiferent de ceea ce se decide la nivelul adunării generale, după cum a mai menţionat www.adevarul.ro, aceste hotărâri nu pot fi peste o obligaţie legală, în exemplul abordat, obligaţia de remediere.

Într-o astfel de situatie, proprietarul afectat are de făcut următoarele demersuri:

a) realizarea unei notificări către asociaţia de proprietari, notificare prin care se pune în vedere asociaţiei în a realiza intervenţia într-un anumit termen (rezonabil);

b) proprietarul să realizeze fotografii ale zonei afectate;

c) proprietarul să se îngrijească să realizeze un proces verbal de constatare.

În situaţia în care asociaţia rămâne în pasivitate, proprietarul are următoarele două posibilităţi:

a) realizarea unei acţiuni având ca obiect, obligaţia de a face;

b) realizarea lucrării de reparaţie (cu toate actele şi procedurile necesare) şi mai apoi acţiune în pretenţii faţă de asociaţia de proprietari pentru recuperarea sumei.

Este adevărat că astfel de acţiuni presupun cost (taxă timbru, onorariu expert construcţii, onorariu avocat etc) şi timp (probabil doi ani), însă este singura variantă avută la dispoziţie de proprietar pentru remedierea prejudiciului încercat. De menţionat faptul că, asociaţia este direct răspunzătoare pentru distrugerile aduse apartamentului afectat. Astfel, proprietarul poate solicita asociaţiei şi suportarea costului cu aducerea apartamentului la starea iniţială apariţiei infiltraţiilor. 

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

Rubrică sponsorizată de Conex Distribution SA

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii