De multe ori, proprietarii acuză derapaje la nivelul asociaţiei, fără însă ca acei proprietari să se şi folosească de procedura ce le este pusă la dispoziţie.
Care sunt procedurile puse la îndemâna proprietarului?
8. Dreptul de a dobândi calitatea de membru al asociaţiei
Asociaţia de proprietari nu poate bloca dobândirea calităţii de membru unui proprietar. Este la libera alegere a proprietarului dacă doreşte sau nu să deţină calitatea de membru.
Sigur că, această calitate deschide pe de o parte, calea spre posibilitatea de a alege şi de a fi ales într-o funcţie de conducere, iar pe de altă parte, aceasta calitate este indisolubil legată de calitatea de proprietar/coproprietar.
Prin urmare, dacă am achiziţionat un imobil sau nu am participat la constituirea asociatiei, am posibilitatea în a realiza o cerere scrisă către preşedintele asociatiei, cerere în care să îmi exteriorizez voinţa de a deţine calitatea de membru, spune www.adevarul.ro. Preşedintele asociaţiei poate şi, spunem noi are obligaţia, de a solicita petentului dovada existenţei dreptului de proprietate, pentru că doar aşa există certitudinea că, cel ce face o astfel de cerere îşi probează calitatea de proprietar şi doar aşa se poate preîntâmpina situaţia în care participă şi votează în adunarea generală persoane ce nu deţin calitatea de proprietar.
În situaţia actualei reglementări, pe lângă aceste cereri de aderare, asociaţia prin preşedinte trebuie să realizeze un demers pe lângă judecătoria competentă: realizarea unui act adiţional şi înscrierea celor ce depun astfel de cereri la grefa instanţei. În cazul în care preşedintele nu primeşte cererea din partea proprietarului sau invocă tot felul de motive pentru a împiedica dobândirea calităţii de membru, proprietarul petent are deschisă calea notificării asociaţiei prin intermediul unui executor, moment la care are îndeplinită procedura.
Astfel, proprietarul poate face dovada faptului că şi-a exteriorizat voinţa, că a apelat la procedura comunicării şi că asociaţia a recepţionat actul (dovada de comunicare eliberată de executor). Ceea ce am dorit a sublinia este faptul că proprietarul are la dispoziţie procedura prin care îşi poate pune în valoare drepturile de care beneficiază.
Nu trebuie să aştepte ani de zile, schimbarea organelor de conducere sau să se milogească la preşedinte pentru realizarea unui demers. Sistemul pare la prima vedere greoi şi costisitor – procedură prealabilă, taxe, onorarii, expertize – însă, este un mijloc ce poate avea rezultate şi astfel, obligarea asociaţiei în a respecta legea dar şi recuperarea tuturor cheltuielilor ocazionate cu realizarea unor astfel de demersuri.
Modelele prezentate sunt cu titlu de exemplu şi ele trebuie adaptate la nevoia fiecăruia; nu generează niciun fel de obligaţie. Fiecare speţă în parte trebuie analizată în mod individual.
Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
Rubrică sponsorizată de Conex Distribution SA
Publicitate și alte recomandări video