anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Ce acțiuni poate face proprietarul ca răspuns la derapajele asociaţiei ( VI )

GALERIE
asociatii-de-proprietari-2
 • asociatii-de-proprietari-2
- +

De multe ori, proprietarii acuză derapaje la nivelul asociaţiei, fără însă ca acei proprietari să se şi folosească de procedura ce le este pusă la dispoziţie.

 

Care sunt procedurile puse la îndemâna proprietarului? 


8. Dreptul de a dobândi calitatea de membru al asociaţiei

Asociaţia de proprietari nu poate bloca dobândirea calităţii de membru unui proprietar. Este la libera alegere a proprietarului dacă doreşte sau nu să deţină calitatea de membru.

Sigur că, această calitate deschide pe de o parte, calea spre posibilitatea de a alege şi de a fi ales într-o funcţie de conducere, iar pe de altă parte, aceasta calitate este indisolubil legată de calitatea de proprietar/coproprietar.

Prin urmare, dacă am achiziţionat un imobil sau nu am participat la constituirea asociatiei, am posibilitatea în a realiza o cerere scrisă către preşedintele asociatiei, cerere în care să îmi exteriorizez voinţa de a deţine calitatea de membru, spune www.adevarul.ro. Preşedintele asociaţiei poate şi, spunem noi  are obligaţia, de a solicita petentului dovada existenţei dreptului de proprietate, pentru că doar aşa există certitudinea că, cel ce face o astfel de cerere îşi probează calitatea de proprietar şi doar aşa se poate preîntâmpina situaţia în care participă şi votează în adunarea generală persoane ce nu deţin calitatea de proprietar.

În situaţia actualei reglementări, pe lângă aceste cereri de aderare, asociaţia prin preşedinte trebuie să realizeze un demers pe lângă judecătoria competentă: realizarea unui act adiţional şi înscrierea celor ce depun astfel de cereri la grefa instanţei. În cazul în care preşedintele nu primeşte cererea din partea proprietarului sau invocă tot felul de motive pentru a împiedica dobândirea calităţii de membru, proprietarul petent are deschisă calea notificării asociaţiei prin intermediul unui executor, moment la care are îndeplinită procedura.

Astfel, proprietarul poate face dovada faptului că şi-a exteriorizat voinţa, că a apelat la procedura comunicării şi că asociaţia a recepţionat actul (dovada de comunicare eliberată de executor). Ceea ce am dorit a sublinia este faptul că proprietarul are la dispoziţie procedura prin care îşi poate pune în valoare drepturile de care beneficiază.

Nu trebuie să aştepte ani de zile, schimbarea organelor de conducere sau să se milogească la preşedinte pentru realizarea unui demers. Sistemul pare la prima vedere greoi şi costisitor – procedură prealabilă, taxe, onorarii, expertize – însă, este un mijloc ce poate avea rezultate şi astfel, obligarea asociaţiei în a respecta legea dar şi recuperarea tuturor cheltuielilor ocazionate cu realizarea unor astfel de demersuri.     

Modelele prezentate sunt cu titlu de exemplu şi ele trebuie adaptate la nevoia fiecăruia; nu generează niciun fel de obligaţie. Fiecare speţă în parte trebuie analizată în mod individual.

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

Rubrică sponsorizată de Conex Distribution SA

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

La umplut piscina

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.