anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Ce acuză dr. Raluca Neagu în organizarea concursului de la Spitalul „Sf. Spiridon”: interpretarea legilor şi acces ilegal la dosar

GALERIE
concurs, spiridon
 • concurs, spiridon
- +

„Ziarul de Iaşi” a obţinut concluziile depuse la instanţă, prin avocat, de către dr. Raluca Neagu, coordonator al Centrului Regional de Transplant Iaşi, la concursul pentru ocuparea funcţiei de manager al Spitalului de Urgenţe „Sf. Spiridon” din Iaşi. 

Reamintim faptul că aceasta a fost unul dintre candidaţi, dar comisia de concurs i-a respins dosarul, argumentul principal fiind că planul managerial depăşea un maximum de 20 de pagini impus de legislaţie. Astfel, dr. Raluca Neagu s-a adresat instanţei, solicitând anularea concursului. Din concluziile depuse la dosar aceasta lasă să se înţeleagă faptul că ar fi existat un interes ca ea să fie eliminată din competiţie, inclusiv de actualul manager, cel care a câştigat concursul, dr. Dan Timofte. Instanţa însă nu a fost de acord cu dr. Raluca Neagu şi a respins la începutul săptămânii solicitarea acesteia: concursul rămâne în vigoare. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs. „Eu trebuie să văd motivarea, dar cu siguranţă că voi contesta decizia, este dreptul meu. Aţi văzut concluziile scrise de mine la dosar? Uitaţi-vă doar la data intrării la Ministerul Sănătăţii, pe 6 septembrie, când concursul nu era finalizat. Hârtiile au fost trimise pe data de 5 septembrie, când 5 şi 6 erau încă zile de concurs”, a declarat dr. Raluca Neagu pentru „Ziarul de Iaşi”.

Acuze legate de calendarul concursului

Primul lucru pe care îl invocă dr. Raluca Neagu este faptul că nu a fost respectat, în opinia ei, calendarul de concurs: rezultatele selecţiei dosarelor trebuiau anunţate pe 21 august 2021 şi au fost anunţate pe 20 august, iar publicarea proiectelor de management s-a făcut cu cinci zile mai devreme: pe 20 august, în loc de 26 august. Mai mult, dr. Neagu susţine că proiectul său de management avea 20 de pagini şi 3 anexe, iar comisia i-a preluat în mod greşit cele trei pagini de anexe ca făcând parte din corpul principal al dosarului depus. Ea argumentează că nu este prevăzut în regulamentele aprobate de Ministerul Sănătăţii o sancţiune pentru depăşirea numărului de pagini. Totuşi, la articolul 15 din Regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager persoană fizică din spitalele publice din reţeaua proprie a Ministerului Sănătăţii, din 2016, există o menţiune legată de numărul de pagini. Textul legii precizează, la alineatul al doilea: „proiectul se realizează individual de către candidat şi se dezvoltă într-un volum de maximum 15-20 pagini, tehnoredactate pe calculator, cu caractere Times New Roman, mărimea 12, spaţiere la un rând”.

Teoria „anexelor”

Dr. Raluca Neagu mai susţine că dosarele candidaţilor au fost închise într-un birou care avea 3 chei, toate în posesia aceluiaşi angajat al unităţii medicale - un angajat însă care nu avea atribuţiile respective în concurs. Aceasta sugerează că actualul manager, dr. Dan Timofte, cel care a făcut şi contestaţia în baza căreia comisia de concurs a respins dosarul de candidatură al dr. Neagu, ar fi avut acces la dosarele candidaţilor, fără să aibă dreptul. „În contestaţia depusă (...) întemeiată pe informaţii legate de numărul de pagini al proiectului de management, care era într-un dosar separat de celelalte documente de concurs putând fi deschis şi studiat numai de membrii comisiei de concurs, foloseşte termenul de Anexe. Este imposibil ca o persoană care nu ar fi avut acces la dosare sau la rezoluţia Comisiei de concurs să cunoască asemenea subtilităţi de tipul «anexe»“, a precizat dr. Raluca Neagu în documentele depuse la instanţă. Aceasta argumentează şi faptul că rezultatele concursului au fost trimise cu o zi mai devreme către Ministerul Sănătăţii, pe 6 septembrie, mai ales în contextul „anunţului demisiei iminente a ministrului Sănătăţii din data de 7 septembrie”.

Argumentele invocate de dr. Raluca Neagu au fost respinse însă de prima instanţă, urmând a fi publicată şi motivarea, iar concursul a fost declarat legal, la fel şi numirea dr. Dan Timofte în funcţia de manager al Spitalului de Urgenţe „Sf. Spiridon”. Managerul Spitalului de Urgenţe „Sf. Spiridon”, dr. Dan Timofte, a reacţionat încă de la primele acuzaţii la adresa sa şi a emis anul trecut un comunicat de presă în care explică legalitatea desfăşurării concursului şi a contestaţiei depuse de către acesta. „Contestaţia depusă de mine în calitate de candidat la concurs a fost analizată în termen legal de către Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor, constatându-se nerespectarea numărului de pagini reglementat (maximum 20) pentru proiectul de management. Comisia a decis respingerea din concurs a candidatei Raluca Neagu Movilă. În mass-media există numeroase exemple similare de respingere a candidaţilor la funcţia de manager de spital, în prima etapă de evaluare şi analiză a dosarelor, pentru neîndeplinirea acestui criteriu”, a explicat dr. Dan Timofte la acel moment. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.