anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

Ce ajutoare în bani primesc de la sindicat angajaţii din Învăţământ

GALERIE
profesori si elevi
 • profesori si elevi
- +

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar din Iaşi (USLIP) a scos în anul care tocmai se încheie, din buget, suma de 109,801 de lei, bani care s-au dus pentru ajutoare sociale destinate membrilor. 

Beneficiarii sunt 480 de dascăli ieşeni, care au primit între 150 de lei şi 500 de lei pentru maternitate, boală ori deces în familie. Faţă de anul trecut, suma este mai mare cu aproximativ 4.000 de lei, în anul 2014 înregistrându-se un număr de 473 de dascăli ajutaţi cu suma de 106.331 de lei. În 2013, numărul de dascăli care au cerut acest ajutor a fsot însă şi mai mic cu aproape 100. Atunci, un număr de aproape 400 de cadre didactice au primit din bugetul USLIP suma de aproximativ 100.000 de lei. Aceste ajutoare sociale se alocă pentru maternitate (150 de lei), pentru boală (între 200 şi 300 de lei) şi pentru deces (între 200 şi 500 de lei). „Pentru toate situaţiile, ajutorul se acordă o singură dată pe an. În cazul bolilor, nu se acordă ajutor pentru boli profesionale, alergii, boli uşoare precum sinuzite, faringo-laringite, otite, dermatite sau altele. Pentru ca să primească ajutorul social, profesorii trebuie să depună cererile cu ştampila unităţii şcolare la sediul USLIP în maxim 3 luni de la data evenimentului“, a specificat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.

Ajutorul pentru deces diferă de la caz la caz. Dacă este vorba de decesul soţiei, al soţului ori al unui copil, cadru didactic, membru de sindicat, primeşte 300 de lei. Dacă este vorba de moartea părinţilor acestuia, primeşte 200 de lei, iar dacă vorbim de decesul cadrului didactic, familia acestuia va primi suma de 500 de lei. „Solidaritatea trebuie să fie unul dintre componentele importante ale unui sindicat, noi ne onorăm foarte bine aceste obligaţii. Ne îngrijorează însă numărul mare de decese, naşterile din ce în ce mai puţine şi, din păcate, procentul din ce în ce mai mare al unor forme de cancer la membrii de sindicat. Suntem convinşi că această formă de boală are legătură directă cu stresul cu care se confruntă angajaţii din învăţământ. Ar trebui ca statul român, prin Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, să intervină pentru a reduce prin politici corecte fenomenele grave şi a încuraja, în antiteză, natalitatea“, a mai spus Laviniu Lăcustă. Astfel, dascălii care au cancer au dreptul să primească de la sindicat, o dată pe an, suma de 400 de lei. Toate aceste ajutoare se oferă în baza unui dosar cu toate actele doveditoare necesare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.