anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Comunicat de presă

Ce ajutoare primesc ucrainenii stabiliți în România (P)

GALERIE
VladGheorghe_042022
 • VladGheorghe_042022
- +

De la primul atac al trupelor lui Vladimir Putin asupra Ucrainei, în 24 februarie, Uniunea Europeană a luat măsuri concrete pentru a sprijini atât cetățenii ucraineni, cât și  țările care le oferă protecție celor fugiți din calea războiului.

La începutul acestei luni, Uniunea Europeană a deblocat fonduri în valoare de peste 20 de miliarde euro în acest scop. Statele membre au astfel posibilitatea să redirecționeze resurse din fondurile de coeziune și din Fondul de Ajutor European destinat persoanelor defavorizate (FEAD) către ucrainenii care caută adăpost pe teritoriul Poloniei, României etc.

Aceste modificări legislative europene sunt obligatorii în toate elementele lor, aplicându-se direct în toate statele membre. Cu toate acestea, sprijinul financiar oferit de statul român pentru persoanele vulnerabile din Ucraina care nu au solicitat azil (mame cu copii, persoane cu dizabilități sau persoane vârstnice) este inexistent.

Guvernul a deschis un cont de donații, pentru acordarea de sprijin și asistență umanitară cetățenilor străini și apatrizilor aflați în situații deosebite proveniți din zona conflictului armat din Ucraina. Care este cuantumul total al acestor donații până în momentul de față și cum vor fi în concret folosite aceste sume de bani pentru sprijinul refugiaților încă nu știm”, explică Vlad Gheorghe, europarlamentarul USR care a înființat cel mai mare grup de ajutor destinat ucrainenilor din România.

Am întrebat oficial Guvernul României dacă va sprijini financiar persoanele vulnerabile care au venit din Ucraina și cum vor fi aplicate în România regulamentele Uniunii Europene - m-am adresat prim-ministrului Nicolae Ciucă și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene cu o serie de întrebări în acest sens”, spune Vlad Gheorghe.

De asemenea, am interpelat și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru a afla mai multe detalii despre sumele de bani care se colectează pentru acordarea de sprijin și asistență umanitară cetățenilor din Ucraina, așa cum instituția a comunicat public încă de acum câteva săptămâni”, explică Vlad Gheorghe, inițiatorul grupului UNIȚI PENTRU UCRAINA - Об'εднанi за Украiну - United for Ukraine.

Conform datelor oficiale, peste 700 000 de cetățeni ucraineni au venit în România de la începutul invaziei rusești din 24 februarie. Deși țara noastră a fost în principal una de tranzit, peste 80 000 de ucraineni au ales să rămână în România. Românii i-au primit gratuit în casele lor, în centre organizate de autoritățile locale și în cele administrate de ONG-uri, iar persoanele fizice, voluntarii și societatea civilă rămân principala sursă de ajutor pentru ucrainenii ajunși în țara noastră.

Pe grupul UNIȚI PENTRU UCRAINA - Об'εднанi за Украiну - United for Ukraine creat pe 12 februarie de europarlamentarul USR Vlad Gheorghe din grupul Renew Europe zeci de mii de ucraineni au găsit cazare, transport, oferte de locuri de muncă, donații de alimente, haine, alte produse strict necesare celor care își lasă în urmă casele și agoniseala de-o viață. Zilnic, sute de cereri de ajutor din partea ucrainenilor își găsesc rezolvarea aproape instantaneu pe grupul cu peste 280 000 de membri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.