anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Ce alegem duminică - faptele sau vorbele? (P)

GALERIE
senator-doru-panescu
  • senator-doru-panescu
- +

A fost o campanie electorală desfăşurată în condiţii deosebite, cele create de pandemie. Această stare de fapt a presupus un rol crescut al mijloacelor media, al reţelelor de socializare, al diferitelor mijloace de comunicare ce nu presupun o interacţiune directă candidat - alegător.

Așadar, o campanie destul de dezechilibrată. În lumea ştiinţifică, mai ales în domeniul tehnic, se spune adesea că „hârtia suportă orice”, în sensul că unii descriu „soluţii tehnice” care nu sunt nicicum aplicabile în lumea reală. La fel au făcut și unii candidați din această campanie electorală - au putut să propună tot felul de obiective, fără a fi deranjaţi sau contraziși într-o discuţie faţă în faţă cu alegătorii.

Din acest punct de vedere, candidaţii PSD pentru judeţul şi pentru municipiul Iaşi nu au trişat,nu au mers pe această variantă de a se ascunde într-o lume virtuală. Îmi stăruie în minte unele dintre reacțiile cetăţenilor pe care i-am întâlnit în aceste zile în stradă, prezentându-le programul PSD, faptul că ei au avut o opinie legată de ceea ce am propus noi.

În mod frecvent, am întâlnit o reacţie fermă privind subiectul „Spitalul de la Leţcani”. Una dintre replici a fost că dacă domnul Maricel Popa ar fi făcut numai acest spital, atât de necesar acum, şi n-ar mai fi făcut nimic altceva, şi tot ar merita să fie cel ales într-o comparaţie cu ceilalţi competitori la Consiliul Judeţean. Toţi cei care au avut disponibilitatea unui dialog, fără excepţie, pe de o parte au remarcat importanţa spitalului pentru Iaşi, iar pe de altă parte şi-au manifestat sentimente plecând de la indignare şi ajungând la acuze vehemente la adresa celor aflaţi acum la guvernare. Lumea nu poate fi păcălită. Dacă scopul PNL nu ar fi întârzierea operaţionalizării spitalului, acesta ar avea deja pacienţi. Un cetățean mi-a spus că dacă ideea şi realizarea ar fi fost ale PNL-ului, atunci toată conducerea lor, în frunte cu preşedintele-inaugurator, ar fi stat o săptămână la Iaşi sau poate chiar s-ar fi „internat” la Spitalul de la Leţcani, pentru „a da mai bine pe sticlă”.

Acestea sunt părerile ieșenilor și cred că orice om de bună credință împărtășește opinii similare vizavi de Spitalul modular destinat bolnavilor de COVID de la Lețcani. Aș adăuga alte câteva argumente, care țin de domeniul evidenței. Spitalul de la Lețcani este achiziționat din bani publici – majoritatea din bugetul județului Iași și o parte din bugetul județului Neamț. Și ar fi trebuit ca guvernanții să sprijine deschiderea cât mai rapidă a acestuia, chiar dacă este un proiect PSD. Nu putem lăsa ca acești bani ai ieșenilor și nemțenilor să rămână blocați, în vreme ce statisticile legate de îmbolnăvirile de COVID cresc alarmant de la o zi la alta. Apoi, să ne reamintim că PSD a votat în Parlament prelungirea stării de urgență și a stării de alertă, precum și alte măsuri propuse de guvern, fără să conteze că veneau dinspre PNL, tocmai pentru că situația sanitară cerea colaborare și nu luptă politică.

Totodată, Spitalul de la Lețcani nu este gândit și construit doar pentru azi. Ar trebui privit ca un bun al județului, la care se poate apela ori de câte ori apare o urgență sanitară de proporții. Adevărul este că spitalul a fost făcut și că trebuie să funcționeze, în ciuda piedicilor atât de evidente ale PNL.

Întorcându-mă la programele candidaților PSD, e, de asemenea, de remarcat faptul că o analiză comparativă onestă cu cele ale oponenților, arată limpede că programele noastre sunt construite profesionist – țintite pe nevoile oamenilor, cu grijă pentru domenii cheie ca infrastructura sau educația. E ușor ca, în calitate de candidat la Primărie, să vii cu promisiuni goale, de tipul: „Un Iași mai curat”, „Un Iași modern”, fără să arăți concret, pe hârtie, cum răspunzi celor mai stringente nevoi din comunitate. Programul doamnei profesor Camelia Gavrilă cuprinde toate domeniile importante pentru oraşul Iaşi, dar și soluţii raţionale. Dintre obiectivele pe care le-au remarcat cetăţenii amintesc: autogara din Tudor Vladimirescu, extinderea reţelei de tramvai şi noile campusuri şcolare. Sloganurile altor candidaţi, din categoria: „noi suntem singurii cu experienţă în administraţie” sau „Jos ciuma roşie” au creat reacţii adverse şi i-au făcut pe mulţi să stea de vorbă cu noi, să-şi pună speranţe în noua echipă PSD propusă pentru Primăria Iaşi.

Ne aflăm acum, ca la fiecare patru ani, în fața unui scrutin care ține mult mai mult de noi și de familiile noastre decât oricare alte alegeri. Primarul pe care îl votăm se va ocupa de străzile din orașul nostru, de creșele și școlile din oraș, va putea organiza evenimentele culturale la care să luăm parte împreună cu întreaga familie. Dacă ceea ce se întâmplă în Parlament sau la Președinție poate părea distant, generalizat, fără impact imediat, ce se întâmplă în jurul nostru, la Primărie sau la Consiliul Județean, ne afectează din prima zi.

De aceea este important să mergem și să votăm programe bune, gândite profesionist, nu ideologii abstracte sau promisiuni cu caracter general. Programul doamnei profesor Camelia Gavrilă e construit doar pe obiective concrete, iar activitatea domnului Maricel Popa la Consiliul Județean s-a văzut în ultimii patru ani, prin zecile de kilometri de drumuri asfaltate și prin felul în care, sub amenințarea pandemiei, s-a luptat să aducă la Iași un spital mobil care are mai multe locuri la Terapie Intensivă decât sunt în toate spitalele din capitala țării.

Duminică, 27 septembrie, faptele și obiectivele contează, nu promisiunile deșarte.

 

Prof. dr. ing. Doru Adrian Pănescu

Senator PSD de Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.