Ce alianțe se vor face la Primărie și Consiliul Județean și cum stă acum competiția pentru viceprimari și alte funcții de conducere

luni, 26 august 2024, 03:59
6 MIN
 Ce alianțe se vor face  la Primărie și Consiliul Județean și cum stă acum competiția pentru viceprimari și alte funcții de conducere

Luna septembrie se anunță la Iași a fi una plină de turbulențe politice. Perioada de pre-campanie aferentă alegerilor parlamentare și prezidențiale se suprapune cu constituirea noilor majorități în deliberativele locale, ca urmare a rezultatelor de la scrutinul local din iunie. Consilierii aleși își vor începe activitatea după 27 septembrie.

Câștigători în alegeri, primarul Mihai Chirica și șeful Consiliului Județean (CJ) Costel Alexe nu vor avea o viață politică ușoară în a-și asigura sprijin pentru proiecte în Consiliul Local (CL) și, respectiv, CJ: liberalii sunt nevoiți să caute aliați în alte partide pentru a-și asigura majoritățile.

Probleme nu sunt doar între partide, ci și în interiorul lor

În urma alegerilor din iunie, în plenul CL au reprezentanți nu mai puțin de șase partide: PNL (7 consilieri), USR (6), PSD (6), AUR (4), CURAJ (3) și PMP (1). Consilierul PMP și-a câștigat mandatul pe lista defunctei Alianțe Dreapta Unită (ADU). Pentru a forma o majoritate, liberalii au nevoie de încă cel puțin 7 voturi. La acest moment, nici un scenariu nu este exclus, negocierile între partide fiind în fază incipientă.

Dar, probleme nu sunt doar în cazul alianțelor între partide, ci și în interiorul organizațiilor politice. La PNL, candidatul pentru funcția de viceprimar (Daniel Juravle) este contestat, cel puțin în culise, de către o parte dintre liberalii apropiați de Mihai Chirica, în frunte cu șeful de la Palatul Culturii, Andrei Apreotesei, el însuși un aspirant la această funcție.

O decizie recentă a organizației municipale a PNL Iași, adoptată în unanimitate, aparent a închis discuția: Juravle, care ocupă și în prezent această funcție, a fost oficial nominalizat drept viceprimar. Aceeași decizie mai cuprinde un punct care îl lasă pe Mihai Chirica fără o armă de negociere: liberalii vor să aibă în continuare funcția de administrator public, prin Ciprian Bostan, actual deținător al acestei funcții. Totuși, desemnarea unei persoane pe un astfel de post este atributul exclusiv al primarului.

Astfel, PNL poate propune la negocieri celălalt post de viceprimar, iar în fiecare dintre partidele cu reprezentare în CL există cel puțin un consilier care își dorește o astfel de funcție. În mod evident, Mihai Chirica și PNL pot găsi și alte funcții pe care să le ofere unor aliați, inclusiv în ceea ce privește șefia unor instituții de sub autoritatea CL, în culise fiind discuții prelungite cu privire la oportunitatea ca unii dintre actualii directori să rămână pe post.

Un scenariu vehiculat este că Iașul va funcționa fără viceprimari până la finalul anului, iar o nouă majoritate ar putea fi constituită abia la începutul anului 2025, odată cu clarificarea situației politice la nivel central și, ulterior, supunerea la vot a proiectului de buget al orașului pentru anul viitor.

Luptă pentru putere în PSD Iași

La PSD, în luna septembrie, va fi o luptă pentru putere, respectiv la șefia organizației municipale. Recent, Bogdan Balanișcu a fost forțat să demisioneze în urma rezultatelor slabe în alegeri, el candidând la funcția de primar. Deocamdată nu este clar cine va prelua organizația locală Iași, în rândul liderilor PSD părerile fiind împărțite. Lupta pentru putere va influența în mod evident și felul în care organizația se va poziționa la negocierile cu PNL pentru constituirea unei eventuale majorități în CL.

O alianță PNL-PSD este improbabilă, dar nu este exclusă, spun, fără să-și asume declarații oficiale, lideri locali ai ambelor partide. Însă, orice alianță între dou[ dintre partidele cu cei mai mulți reprezentanți (PNL, USR și PSD) în CL trebuie să aibă suportul a cel puțin încă un consilier din rândul celorlalte partide (AUR, CURAJ și PMP) sau cel puțin doi consilieri dacă s-ar crea o majoritate de opoziție la liberali (USR și PSD au, în total, 12 consilieri).

Situația din CL ar putea determina alianțe netransparente, cel puțin până la finalul anului în curs. Liberalii au deja experiența „intervențiilor chirurgicale” în grupurile de consilieri ai celorlalte partide: de exemplu, de facto, USR a avut un post de viceprimar al Iașului în perioada 2021 – 2024, prima dată prin Cezar Baciu, iar, în prezent, prin Răzvan Timofciuc, ambii aleși pe lista USR la scrutinul din toamna anului 2020. În același timp, Mihai Chirica are o relație prudentă cu PSD, în condițiile în care primarul și-a păstrat fidel o parte din electoratul social-democrat. La AUR, unul dintre consilieri (și sponsori ai filialei) este Vasile Pușcașu – unul dintre cumetrii primarului, dar cei doi au mai mulți ani de când nu mai sunt în relații cordiale.

Alianțele netransparente s-ar putea forma, de exemplu, în momentul desemnării viceprimarului: votul pe un astfel de proiect este secret în CL, iar singura certitudine că un partid de opoziție nu ar face jocul PNL ar consta în neparticiparea la vot. În cazul în care toate partidele ar participa la vot, atunci ar fi dificil de observat care dintre organizații s-a aliat cu liberalii în culise pentru diverse interese.

În ceea ce privește CURAJ și AUR, reprezentanții celor două partide au disponibilitatea unei alianțe cu PNL. În context, amintim de recenta întâlnire între șeful PNL Nicolae Ciucă și șefa CURAJ Cosette Chichirău pe principiul formării unui „pol de dreapta”. Din informațiile ZDI, cel puțin unul dintre consilierii AUR se prezintă deja ca viitor viceprimar în discuții informale din spațiul politic, dar intrarea într-o alianță oficială cu PNL este improbabilă până la alegerile de la finalul anului: acest partid încearcă să-și mențină aparența unei opoziții la organizațiile tradiționale.

Liberalii vor să aibă toată conducerea la CJ

La CJ, tot șase partide au reprezentanți în viitorul consiliu: PNL (14 consilieri, dar liberalii au 15 voturi în plen, cu tot cu șeful CJ), PSD (11), AUR (5), USR (3), PMP (2) și FD (1). La fel ca în cazul CL, consilierii PMP, la care se adaugă cel al Forței Drepte (FD), au câștigat mandatul pe lista ADU.

La CJ, majoritatea este de 19 consilieri, astfel că liberalii mai au nevoie de 4 voturi, iar 2 ar putea fi obținute de la PMP. Cum o alianță PNL – PSD la județ este destul de improbabilă, liberalii vor căuta celelalte voturi la USR, AUR și FD. Teoretic, consilierul FD ar putea fi atras de partea liberalilor, în condițiile în care șeful CJ Costel Alexe are în continuare o relație bună cu Ludovic Orban, președintele FD. Din informațiile ZDI, problema este că liberalii vor să păstreze ambele funcții de vicepreședinte, alături de cea de administrator public, astfel că, pe masa negocierilor, vor fi alte posturi. Aparent, la CJ, o alianță ar putea fi constituită într-un mod simplificat față de CL, având în vedere că liberalilor le lipsesc, de facto, doar 1-2 voturi.

Cert este că negocierile între partide, atât la CL, cât și CJ, sunt în fază incipientă și se poartă deocamdată pe canale informale, fără să fi avut loc întâlniri oficiale, asumate de partide. În același timp, orice alianță între partide va ține cont în special de interese, prietenii și orgolii politice locale, indiferent care vor fi organizațiile ce vor forma guvernul la nivel central după alegerile legislative de la finalul anului.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii