De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ce analize trebuie să ne facem după 65 de ani. Pericolul adus de „sindromul metabolic”

miercuri, 21 august 2024, 03:00
3 MIN
 Ce analize trebuie să ne facem după 65 de ani. Pericolul adus de „sindromul metabolic”

Medicii de familie trag un semnal de alarmă asupra faptului că cele mai frecvente afecțiuni la persoanele vârstnice sunt bolile cardiovasculare. Specialiștii spun că din acest motiv este foarte important ca după o anumită vârstă să ne controlăm în mod constant tensiunea arterială.

Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 20

Dr. Mihaela Năstasă, medic primar medicină de familie, punctează faptul că, pe lângă tensiunea arterială, vârstnicii trebuie să își verifice sănătatea și prin analize de laborator care urmăresc explorarea renală, hepatică, trigliceridele, fracțiile de colesterol și glicemia.

Specialistul recomandă ca aceste verificări să fie făcute pentru vârstnicii cu diverse afecțiuni din șase în șase luni, iar pentru cei considerați sănătoși, o dată pe an. Medicul spune că, de fapt, uzarea vaselor de sânge la persoanele vârstnice duce la un cumul de patologii.

„Munca sedentară, cu mult stres, o dietă dezechilibrată și istoric familial de boli cardiovasculare, fumatul, niveluri crescute de colesterol care au fost înregistrate în ani, duc în timp la pierderea elasticității țesuturilor și a elasticității peretelui vascular. Așa apar hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, bolile valvulare și patologia arteriovenoasă”, a explicat dr. Mihaela Năstasă.

Combinația diabet și hipertensiune înseamnă boală renală

Conform specialiștilor, la persoanele vârstnice apare frecvent sindromul metabolic, adică un cumul de factori de risc precum hipertensiune arterială crescută, obezitate abdominală, trigliceride crescute și glicemie mărită. Medicul avertizează că un vârstnic care a fost diagnosticat și cu hipertensiune și cu diabet trebuie urmărit cu atenție, iar tratamentul prescris să fie urmat cu strictețe pentru a evita complicațiile care pot să apară.

„La persoanele vârstnice este întâlnită și o patologie renală și se vorbește foarte mult în lumea medicală de insuficiența renală influențată de medicația hipertensivă, de diabet sau de sindromul metabolic. Este foarte important să diagnosticăm la timp boala renală pentru că altfel se poate ajunge la insuficiență renală de gradele 4 sau 5 care înseamnă de fapt, dependența de dializă. Chiar dacă am ajuns la o vârstă înaintată trebuie să facem și screening pentru bolile oncologice, indiferent dacă am avut sau nu antecedente în familie. Și să nu uităm, este obligatoriu un examen ginecologic anual pentru femei și urologic pentru bărbați”, sunt indicațiile dr. Mihaela Năstasă.

30 de minute de mișcare pe zi sau 5.000 de pași

Medicul recomandă vârstnicilor și nu numai să păstreze un indice de masă corporală în parametrii acceptabili deoarece stratul de grăsime subcutanată poate determina o stare de inflamație permanentă la nivelul organismului și de aici decurg multe afecțiuni.

„În condițiile în care s-au făcut investigații de laborator și acestea sunt acceptabile, se recomandă vârstnicului stilul de viață sănătos cu minim 30 de minute de mișcare pe zi, sau 5000 de pași, o alimentație echilibrată în care contează materia primă, sursa și modul în care este gătită, adică vorbim doar de fiert și copt. Prin prăjire rezultă substanțe nocive care pe lângă faptul că strică echilibrul lipidic, adică fracțiile de colesterol și trigliceridele pun și o încărcare mare pe ficat. Crescând valorile lipidelor ajungem la ceea ce spuneam anterior patologia cardiovasculară, suprasolicitare a pancreasului și diabetul vârstnicului”, explică dr. Mihaela Năstasă.

Medicul nu este de acord cu utilizarea suplimentelor obținute prin sinteză chimică. Consideră că un vârstnic cu un stil de viață care cuprinde activitate fizică zilnică și cu un regim alimentar echilibrat în care va consuma zilnic fructe și legume nu va avea nevoie de suplimente alimentare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii