anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ce au făcut alte țări europene pentru a-și proteja populația și firmele în fața scumpirilor la energie electrică și gaze

GALERIE
reducere, consum, energie electrica
 • reducere, consum, energie electrica
- +

Țările europene nu au reacționat la fel în fața valului de scumpiri la electricitate și gaze, adică la energie în general. Unele au fost mai darnice cu populația, iar altele mai puțin. De exemplu, 11 au mers pe reducerea TVA la energie: Belgia, Cipru, Cehia, Estonia, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia și Spania, conform hotnews.ro. (În anumite state vorbim despre propuneri ce ar urma să intre în vigoare).

Belgia

Pe 2 octombrie, ministrul Energiei Tinne Van de Straeten a propus extinderea tarifului social al energie introdus în timpul pandemiei pentru a permite persoanelor vulnerabile să facă față mai bine crizei din sănătate. Zece zile mai târziu, măsura a fost introdusă în buget și va dura până la finalul lunii martie 2022, vizând aproape 500.000 de gospodării.

Ministerul Economiei și Ocupării Forței de muncă a anunțat, din octombrie 2021, că cetățenii vulnerabili vor primi un cec energetic de 80 euro care va fi dedus din factura lor.

Anumite taxe, cum ar fi contribuția federală pentru gaz și electricitate și certificatele de energie verde sunt înlocuite cu accize care pot fi ușor ajustate de Guvern pentru a compensa variațiile prețului la energie. Ideea este de a menține veniturile la un nivel constant, decât a crește odată cu prețurile la energie.
Cipru

Pe 17 septembrie, Guvernul a anunțat o reducere de 10% la facturile pentru electricitate pentru toate gospodăriile care să dureze din noiembrie și până în februarie.

Pe data de 4 noiembrie, a fost aprobată o reducere a TVA de la 19% la 5% la facturile de energie electrică pentru grupurile vulnerabile pentru 6 luni. Ministrul Finanțelor a mai afirmat și că va mări plata alocațiilor pentru costul vieții, care va costa statul aproximativ 70 milioane euro, însemnând majorări salariale, indemnizații și pensii, conform publicației Cyprus Mail.

Cehia

În noiembrie și decembrie 2021, electricitatea și gazul au fost scutite de TVA. Guvernul a mai susținut că gospodăriile vor fi scutite de taxele la energie, dacă electricitatea provine din surse regenerabile.

Pe 29 decembrie 2021, noul guvern de coaliție a probat Legea privind ajutorul pentru gospodării și antreprenori pentru a oferi asistență direcționată către cei afectați de creșterea prețurilor la energie. IMM-urilor care au avut o creștere a prețurilor la energie de peste 100% și se oferă o garanție de stat cu o rată a dobânzii de 0% pentru a-și acoperi costurile operaționale. Acesta este asigurat în cadrul Programului de Garantare 2015-2023 prin Banca Națională de Dezvoltare.

Estonia

Gospodăriile cu venituri mici vor beneficia (și retroactiv) de prețuri reduse la energie electrică pentru perioada septembrie 2021 – martie 2022.

Taxele de rețea pentru toți consumatorii de energie electrică (firme și gospodării) au fost reduse la jumătate din octombrie 2021 și până în martie 2022.

Franța

Pe 15 septembrie, Guvernul a anunțat măsuro pentru o plată unică de 100 euro pentru 5,8 milioane de gospodării care primesc deja tichete de energie.

Conform unui material al El Pais, și toţi francezii care câştigă mai puţin de 2.000 de euro net, circa 38 de milioane, vor primi, de asemenea, o "indemnizaţie de inflaţie" unică, de 100 de euro, pentru a compensa scumpirea carburanţilor, lucru mentionat si intr-o stire Reuters.

De asemenea, a fost anunțată și plafonarea prețului gazelor până în aprilie 2022.

Pe 9 decembrie, guvernul francez a început discuțiile cu privire la modificările formulei utilizate pentru calcularea tarifelor principalului furnizor de energie electrică din țară – EDF. Noua măsură vine în urma promisiunii premierului de a limita majorarea tarifelor reglementate la 4% pentru tot anul 2022.

Mai mult, Reuters spunea că executivul intenționează să mărească volumul de energie electrică pe care EDF este obligat să o vândă concurenților său cu 50% ca parte a sistemului Arenh (acces reglementat la electricitatea nucleară istorică), care asigură un preț de achiziție preferențial pentru producătorii alternativi, din a doua jumătate a anului 2022.

Din 7 ianuarie 2022, discuțiile sunt în desfășurare, în timp ce măsurile actuale încep să pară insuficiente pentru a limita creșterile la 4% în timpul iernii.

Germania

Conform unui material El Pais, Germania beneficiază de faptul că multe contracte de furnizare de gaze s-au semnat pe termen lung, şi de aceea scumpirea încă nu s-a repercutat asupra consumatorilor finali.

Totuşi, sunt măsuri cu care Guvernul are încredere că va ajuta la moderarea efectului unei viitoare lovituri pentru industrie şi gospodării.

Începând din ianuarie, se va diminua cu 43% taxa cu care germanii subvenţionează expansiunea regenerabilelor. Executivul speră ca furnizorii de energie să transfere această reducere la clienţi. De asemenea, a crescut numărul beneficiarilor de ajutoare pentru locuinţă destinate familiilor cu dificultăţi în a plăti chiria sau cheltuielile locuinţei: se calculează că vor fi 640.000 beneficiari în plus.

În Germania există, de asemenea, un bon de mobilitate cu care se subvenţionează naveta lungă a angajaţilor cu resurse reduse, măsură care va fi extinsă în 2022.

Guvernul a anunțat o reducere a suprataxelor EEG – o taxă pe energia electrică, de la 6,5 la 3,72 cenți la prețul pe kWh. Acest preț a intrat în vigoare de la 1 ianuarie și este finanțat din bugetul federal și a prețului mai ridicat la CO2.

Prețul electricității pentru gospodăriile germane sunt cele mai mari din UE.

Mai mult, pe hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.