Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce au înțeles rușii despre masacrul de la Bucha: între „este o rușine pentru noi” și „sunt surprinsă că ucrainenii își ucid siguri poporul”

GALERIE
masacru, bucha
  • masacru, bucha
- +

​Am stat de vorbă cu mai mulți ruși din Federația Rusă, prin intermediul forumurilor de discuții de pe internet și a rețelelor sociale, pentru a afla cum se vede masacrul din Bucha dincolo de zidul informațional pe care autoritățile de la Kremlin l-au ridicat în jurul propriului popor, a scris Oxana Mihailova   pentru Hotnews

Evenimentele din orașul ucrainean Bucha, din regiunea Kiev, au îngrozit întreaga lume, dar în același timp au provocat și o ripostă puternică a propagandei Kremlinului referitoare la veridicitatea imaginilor teribile cu civilii uciși pe străzile localității, unii dintre ei având mâinile legate la spate, sugerând astfel că au fost executați de soldații ruși.

Discuții aprinse pe acest subiect au loc în aceste zile și în societatea rusă. Pentru a afla părerea rușilor despre masacru din Bucha, am studiat mai multe forumuri de discuții, dar și am vorbit cu mai mulți locuitori ai Federației Ruse, prin intermediul rețelelor sociale.

Am vrut să avem astfel un tablou cât mai apropiat de realitate în ceea ce privește percepțiile rușilor despre crimele din Bucha, afectate în mod evident de propaganda internă.

Am constatat astfel că în timp ce mulți consideră evenimentele tragice din Bucha drept „o acțiune demonstrativă a ucrainenilor” sau „provocări”, așa cum susține oficial Rusia, există și oameni care spun că a fost vorba despre „un masacru oribil al civililor care aduce rușine poporului rus.”

Citește și: Corespondenta HotNews.ro a văzut cum trăiesc oamenii din Bucha care au supraviețuit măcelului: lacrimi, speranță, femei care gătesc supă în fața blocului
Trebuie să mai precizăm că foarte mulți ruși cu care am încercat să discutăm prin intermediul Messenger, WhatsApp sau Signal au refuzat să-și spună părere despre acest subiect, iar dintre cei care au acceptat doar trei și-au dat acordul să le publicăm fotografiile.

Ruși care au dubii cu privire la autenticitatea imaginilor sau care sugerează că ucrainenii i-ar fi împușcat pe civili
Unii locuitori ai Federației Ruse susțin că se îndoiesc de autenticitatea imaginilor cu civilii morți pe străzile orașului Bucha, alții dau de înțeles că ucrainenii, armata sau subdiviziuni speciale care asigură ordinea publică i-ar fi împușcat pe civili.

Serghei:„Aș dori să aud comentariile experților”

„Mi-a creat o confuzie modul ciudat în care au fost aranjate corpurile neînsuflețite de-a lungul drumului. Aș dori să aud comentariile experților care vor lucra acolo: crimele au fost în același loc sau cadavrele au fost trase special pe marginea drumului? Și aș dori, de asemenea, să înțeleg numărul total de civili uciși, pentru că peste tot se insistă pe unele și aceleași imagini”, ne-a spus Serghei (a preferat să nu-i precizăm orașul).

Natalia: „Sunt surprinsă de faptul că ei acolo singuri se aruncă în aer”

„Sunt surprinsă de faptul că ei singuri acolo (în Ucraina - n.r.) se aruncă în aer, își ucid propriul popor. Deja au fost distruși 90 la sută dintre „naziștii” de acolo, iar Ucraina nu a fost încă luată, adică eliberată”, spune Natalia.

Alți locuitori ai Federației Ruse, întrebați de noi, au dat răspunsuri evazive, scuzându-se că vor să studieze situația „mai profund”.

Vladimir, Krasnodar: „Amploarea actuală este o consecință a inacțiunii unei părți civilizate a cetățenilor țării”

„Este o acțiune planificată, desfășurată ca într-un film, menită să trezească un sentiment de teamă și neputință în rândul oamenilor, nu numai în afara, ci și în interiorul țării. Aceste metode, la o scară mult mai mică, într-o măsură mai mică, desigur, au fost testate anterior pentru eliminarea unor persoane cunoscute. Amploarea actuală este o consecință a inacțiunii unei părți civilizate a cetățenilor țării”, consideră Vladimir din orașul Krasnodar.

Ruși care consideră că a fost vorba despre „un masacru care va rămâne o rușine pentru armata și poporul rus”
Unii dintre locuitorii Federației Ruse cu care am vorbit ne-au spus cu totul altceva decât susține propaganda rusă. „A fost un masacru, care va rămâne o rușine pentru armata rusă și poporul rus”, acesta este un răspuns pe care, sub diferite forme, l-am primit de la mai multe persoane intervievate prin intermediul aplicațiilor Messenger și Signal.

Egor:„Ucigași, violatori, sadici și hoți, deșeuri umane au intrat într-un oraș pașnic și au organizat acolo un adevărat iad”

„Cred că în Bucha a avut loc un masacru al civililor, o crimă de război oribilă, care pentru totdeauna va rămâne o rușine pentru armata rusă și poporul rus, deși chiar și fără aceasta ne-ar fi ajuns păcatele. Ucigași, violatori, sadici și hoți, deșeuri umane au intrat într-un oraș pașnic și au organizat acolo un adevărat iad. Sunt sigur că atunci conducerea știa și a permis să facă așa ceva. A vrut să-i murdărească cu sânge pe toți, ca lor să le fie frică să se predea. Practic scopurile oficiale ale „operațiunii speciale” sunt nimicirea fizică a Ucrainei și a ucrainenilor”, sună părerea tranșantă a lui Egor (nici acesta nu a dorit să-i fie precizată locația din Rusia).

Mai mult, pe hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri