EXCLUSIV: Putea câştiga peste 100.000 de euro, dar nu va primi nimic. Povestea comorii, varianta penală
Ceva nu se leaga în cele relatate de gasitorul comorii, iar unele declaratii se contrazic. Rad (...)
citeste totluni, 18.01.2021
Pentru cei chemaţi să gestioneze criza cu sprijinul populaţiei - dincolo de culorile lor politice - faptul că oameni în uniformă trebuie (sunt obligaţi) să controleze documente sau să aplice amenzi nu este o deplină binecuvântare, chiar dacă populaţia tinde să susţină măsuri ferme. Adeziunea cetăţenilor nu trebuie supraestimată, mai ales dacă situaţia se prelungeşte mult.
Atunci când cititorii Ziarului de Iaşi vor avea acces la acest text, miercuri dimineaţa, prevederile stării de urgenţă vor fi deja întărite prin noi măsuri a căror formă nu poate fi anticipată la ora încheierii lui, marţi după-amiaza. Este aproape cert că nucleul va fi constituit dintr-o operaţionalizare a temelor anunţate de preşedintele Klaus Iohannis, iar publicul va putea analiza acest proces consultând ediţiile scrisă şi online ale ziarului, precum şi alte surse credibile din mass-media.
Poate că restricţiile de circulaţie (vom vedea cum vor fi formulate) şi prezenţa în stradă a unor militari din componenţa forţelor armate vor trezi, multora dintre noi, emoţii intense asociate cu alte momente ale existenţei: regimul comunist, momentul 1989, primii ani ai tranziţiei sau, cine ştie, mineriadele din ianuarie-februarie 1999. După cum se ştie, precedenta decizie de instituire a stării de urgenţă - şi singura, după prăbuşirea regimului comunist - a fost emisă în ianuarie 1999, după ciocnirile de la Costeşti (Vâlcea), în urma cărora unităţile de jandarmi au fost copleşite de minerii porniţi spre Bucureşti.
Acum, în mod evident, prezenţa militarilor are în vedere transmiterea unui mesaj foarte important - în fapt, a unui mesaj dual. În primul rând, probabil că se doreşte accentuarea gravităţii problemei cu care ne confruntăm, în condiţiile în care mulţi români nu par să o conştientizeze sau nu consideră că de acţiunile lor individuale depinde micşorarea riscului colectiv. Instituţia militară, prin natura ei, ar trebui să-i convingă de contrariu. În particular, prezenţa oamenilor în uniforma armatei ar trebui să aibă impact în rândul categoriei celei mai vulnerabile, vârstnicii. Indiferent dacă sunt bărbaţi sau femei şi indiferent de nivelul de instrucţie, în viaţa acestor oameni armata a fost o prezenţă mai consistentă decât în aceea a concetăţenilor noştri mai tineri. Dacă trecem la o altă categorie de public - persoane mai tinere, cu un grad de instrucţie redus şi predispuşi să sfideze orice autoritate - este posibil ca prezenţa militarilor să aibă un efect mai puternic decât cea a poliţiştilor sau jandarmilor, mai strâns asociaţi cu funcţia coercitivă a statului. Vom vedea curând dacă aceste presupuneri se susţin.
Un al doilea mesaj ar putea fi acela al ordinii şi coerenţei demersurilor autorităţilor statului. Prezenţa militarilor în dispozitive nu va fi, probabil, una foarte numeroasă şi în niciun caz nu va sugera că armata îşi asumă competenţe care, într-o democraţie, trebuie să aparţină autorităţilor civile. Însă, după cum se ştie, evenimentele din ultimele zile - bilanţurile infectărilor şi deceselor, dar şi slăbiciunile mecanismelor de carantină sau autoizolare - au dus la sporirea temerilor că defensiva pusă la punct de autorităţi nu va fi suficient de solidă. Astfel că participarea militarilor la eforturile de menţinere a "distanţei sociale" va semnala opiniei publice implicarea armatei, cu tot ce înseamnă ea, în efortul colectiv, o implicare menită să întărească, nu să submineze structurile democratic alese.
Trecând la aspectul şi mai controversat al restrângerii libertăţii de mişcare, probabil că cei mai mulţi dintre români se întrebau când, nu dacă el se va materializa. Fără a avea drept sprijin date convergente din anchete sociologice, dar luând în calcul şi reacţiile publicului din alte ţări europene afectate de criză, se poate presupune că este vorba de o măsură populară. Totuşi, sprijinul declarativ generic nu se traduce automat prin conformare la nivel de comportamente. Mulţi cetăţeni ar putea fi de acord, spre exemplu, că lumea ar trebui să nu iasă din casă fără motive serioase, dar în acelaşi timp ar putea fi foarte indulgenţi cu propriile motive de neconformare la normă. Apoi, legitimitatea măsurii este oarecum vulnerabilă dacă alte prevederi din sistemul anticriză nu sunt bine aplicate: cineva poate gândi că degeaba face el sau ea sacrificiul de a-şi limita deplasările dacă statul nu este capabil să gestioneze bine, spre exemplu, cazurile de persoane infectate venite din afara ţării. Din păcate, pretexte pot fi găsite uşor, cu urmări nefaste pentru binele colectiv.
Tot din perspectiva restrângerii libertăţii de mişcare se întrevede şi un alt risc important. Autorităţile statului (inclusiv cele locale) au nevoie de sprijinul masiv al populaţiei în efortul de limitare a efectelor sociale negative ale crizei. Nu putem insista aici asupra modului în care suferinţa şi teama afectează ţesutul social, dar au apărut deja mărturii din China sau din Italia, probabil şi din alte părţi. Pentru cei chemaţi să gestioneze criza cu sprijinul populaţiei - dincolo de culorile lor politice - faptul că oameni în uniformă trebuie (sunt obligaţi) să controleze documente sau să aplice amenzi nu este o deplină binecuvântare, chiar dacă populaţia tinde să susţină măsuri ferme. Adeziunea cetăţenilor nu trebuie supraestimată, mai ales dacă situaţia se prelungeşte mult. De altfel, această observaţie ar putea fi valabilă pentru întreg mecanismul stării de urgenţă: este promiţător pe termen scurt, dar poate deveni periculos pentru sănătatea politică dacă bătălia durează prea mult.
Text apărut în secțiunea EDITORIAL a Ziarului de Iași
Cuvinte cheie: + armata, urgenta, coronavirus
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Un număr de 30.237 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Rafila: Dacă avem între 1.500 şi 3.000 de cazuri pe zi, înseamnă că a trecut de perioada critică
Expert: România îşi vinde pădurile înainte ca arborii să fie doborâţi
Săftoiu, despre scandalul din PNL: Revolta de acum e cam târzie. Răul a fost făcut
Cu câte minute înainte trebuie să te prezinţi la centrul de vaccinare, potrivit autorităţilor
Justiţia dispune încarcerarea lui Navalnîi. Opozantul îi îndeamnă pe ruşi ”să iasă în stradă”
Viorica Dăncilă scrie o carte despre relaţia pe care a avut-o cu un cunoscut puşcăriaş
LANTERNĂ, LUMINEAZ-NE! Poli Iași - FC Botoșani, 0-1, rezultat final
Vaslui: O asistentă a murit de Covid-19 după ce s-a tratat acasă. Mesajul scris înainte să moară
Accident grav pe pârtia de la Durău: Un copil şi tatăl său, răniţi la săniuş
Un studiu relevă succesul iniţial al campaniei de vaccinare din Israel
(VIDEO) Un urs traumatizat, lăsat liber după ce a trăit 20 de ani la Zoo, se învârte în cerc
Un fost membru al trupei Akcent, numit director global la un gigant financiar
Record de frig în această noapte la Bâlea Lac: Minus 21,5 grade
Fondatorul trupei Iced Earth s-a predat FBI care îl acuză de insurecţie la Capitoliu
Femeia infectată cu noua tulpină de coronavirus: Cred că este o greșeală!
Leul a scăzut luni la 4,8740 unităţi pentru un euro. Cursul valutar al zilei
Conflictul din PNL. Turcan: Partidul are nevoie de împrospătare
STS: Pot apărea întreruperi de scurtă durată în accesarea platformei de vaccinare
Doar 39 de cazuri noi de COVID raportate la Iași, 37 fiind din municipiu
1.509 cazuri noi și 50 de decese raportate după aproximativ 9.000 de teste
140 de persoane vaccinate până la amiază în centrele amenajate de Primăria Iași
Ce acuzații i se aduc lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse arestat pe aeroport
Tot mai multe voci din interior împotriva lui Orban. Secretarul general al PNL: "Să plece"!
5 pași esențiali pentru a avea un magazin online de succes (P)
Protest la Cotroceni. Sindicalişti nemulţumiţi de nivelul salariului minim
Vaccinarea nu înseamnă că renunțăm la mască. Ce spune medicul Beatrice Mahler
Trump intenţionează să semneze marți peste 100 de grațieri. O va face și pentru el?
Interlopul Preda, condamnat cu executare în România, circulă liber prin Londra
Falsă demitere a fostului jurnalist care l-a înregistrat pe Nicușor Dan
Cât a câștigat de la KazMunayGas Anca Alexandrescu, figură nelipsită de la vârful PSD
Fost ministru al Sănătăţii: Etapa a doua a campaniei de vaccinare a debutat "maxim cu stângul"
STUDIU: Vaccinarea a redus cu 33%, într-o lună, numărul de bolnavi de Covid-19
IN MEMORIAM: George POPA (1923 – 2021) - profesor universitar emerit
Cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 3,3 produs în judeţul Galaţi
Gaseste inspiratie pentru decorarea si mobilarea casei tale pe Cozzy.ro (P)
Foxi.ro – Sursa ta de inspiratie in materie de moda, frumusete si stil de viata (P)
Nouă localități din Iași sunt în scenariul roșu. Cel mai rău stă Valea Lupului
Trei persoane au murit în urma avalanşelor produse în Elveţia în acest weekend
Ninge în majoritatea județelor Moldovei. Cum se circulă pe drumurile naționale
Leo Messi, primul cartonas rosu in 754 de meciuri. Cand a mai fost eliminat
Liderii UE cer eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi
Gerul ține până miercuri. Ninsori vor fi doar la munte, dar slabe
Blue Monday 2021. Astăzi, 18 ianuarie, este cea mai deprimantă zi a anului
Rareș Bogdan, atac la Orban: "I s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele, lupul alfa"
A cincea tranşă de vaccin anti-COVID de la Pfizer BioNTech ajunge luni în România
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu Laura Codruţa Kovesi la Bruxelles
Se simte că avem la Transporturi un ieșean interesat de oraș: dezbatere cu Centura de Est
Experiment inedit cu vaccinul anti-Covid făcut de șeful de la Infecțioase. Concluzie surpriză
Crima de sub tarabă: 30 de ani de închisoare. „Las’ că vine seara şi te aranjăm”
Fost procuror, găsit mort alături de menajeră. Rudă cu fostul primar al Pașcaniului, Dumitru Pantazi
Alexandru LĂZESCURiscuri şi costuri pandemice |
Nichita DANILOVUn chip pururi adorat |
Dana ȚABREAUn spectacol de Ziua Culturii Naţionale |
Michael ASTNERRegele „cârpaci” şi virtuţile secundare |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.