anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 26.03.2023

Ce consecinţe ar produce independenţa Scoţiei

GALERIE
scotia
 • scotia
- +

Numeroase întrebări de ordin economic, politic şi diplomatic despre viitorul unei eventuale Scoţii independente au apărut înaintea referendumului de astăzi, în timp ce sondajele de opinie anticipează un scor strâns între susţinătorii şi opozanţii independenţei.

Dacă Alex Salmond, premierul scoţian şi liderul campaniei în favoarea independenţei, a vrut să calmeze lucrurile afirmând că o Scoţie independentă şi-ar păstra moneda, apartenenţa la UE şi suverana în persoana reginei Elizabeth II, nimic din toate acestea nu este însă garantat. Într-o primă fază, un vot în favoarea independenţei nu se va materializa în schimbări spectaculoase, dar va marca începerea unor negocieri complexe de dobândire a independenţei efective a regiunii nordice a Marii Britanii, fixată pentru 24 martie 2016 de către Partidul Naţional Scoţian (SNP) al lui Salmond.
Între timp, problemele legate de economie sunt cele care stârnesc cele mai multe comentarii. SNP a declarat că vrea să folosească în continuare lira sterlină. Acest drept îi este pentru moment negat cu vehemenţă de Londra, care refuză o uniune monetară fără uniune politică. "O uniunea monetară este incompatibilă cu suveranitatea" Scoţiei, a reiterat la sfârşitul campaniei directorul Băncii Angliei, Mark Carney. Alex Salmond a ameninţat în schimb că va renegocia partajul datoriei britanice. Partidul său propune pentru moment ca aceasta să fie repartizată pe baza contribuţiei de până acum la bugetul uniunii sau pe baza mărimii populaţiei scoţiene.

Scoţienii ar rămâne cu petrolul

O altă problemă va fi cea a repartizării resurselor petroliere şi gazifere din Marea Nordului. Potrivit experţilor, ar trebui să se facă o distribuire geografică, urmându-se linia de partajare a apelor de pescuit, ceea ce ar conferi Scoţiei 91 la sută din venituri. Unii separatişti visează ca Scoţia să devină o nouă Norvegie, cu casieriile pline graţie aurului negru. Ei intenţionează să înfiinţeze un fond suveran după modelul ţării nordice, pentru a fructifica această bogăţie. Unioniştii avertizează la rândul lor că este riscant să fundamentezi bugetul unei ţări pe o resursă atât de perisabilă.
De asemenea, SNP, proeuropean (în timp ce Guvernul britanic a promis un referendum privind apartenenţa ţării la UE) vrea ca o Scoţie independentă să facă parte din Uniunea Europeană. Edinburgh ar trebui totuşi să urmeze procesul de aderare, la fel ca toţi ceilalţi candidaţi. Pe de altă parte, separatiştii vor ca Scoţia să aibă o Constituţie care să stipuleze că noul stat va fi denuclearizat. Or, cele patru submarine nucleare britanice Trident sunt staţionate pe teritoriul său, la Farslane (vest). Aceasta ridică întrebări asupra viitorului lor.

Cu sau fără paşaport?

Va fi o frontieră şi va fi nevoie de un paşaport pentru a călători între Scoţia şi vecinii săi? Separatiştii nu vor acest lucru, dar vor în acelaşi timp relaxarea măsurilor pentru imigranţi. Or, Guvernul conservator al lui David Cameron a ales, dimpotrivă, o politică mai restrictivă faţă de imigraţie. Pe plan politic, nu se pune problema pentru moment de amânare a alegerilor generale britanice prevăzute pentru mai 2015. Mandatul aleşilor scoţieni în Parlamentul din Westminster va fi însă scurtat.
O altă întrebarea este ce se va întâmpla cu monarhia. SNP a promis ca o Scoţie independentă să continue să se supună reginei Elizabeth II. Totuşi, tabăra republicană califică din ce în ce mai deschis monarhia drept anacronică. Regina a reamintit, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, că este "imparţială" în scrutinul privind independenţa, atitudine pe care cronicarii regali au interpretat-o drept o "îngrijorare". 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Revin tricolorii, oameni buni!

Nicolae GRECU

Revin tricolorii, oameni buni!

Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text.

opinii

Eufemismele (IV)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (IV)

Discuția despre eufemisme continuă cu exemple comentate din diferite sfere de desemnare (anatomie umană, homosexualitate, însușiri umane, profesii și meserii).

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Utilizând exclusiv conceptul de religie în sens occidental, Japonia este percepută ca fiind o țară cu o populație nereligioasă, care adoptă ideea de mushukyo - lipsa unor convingeri religioase. 

Să ne bucurăm!

prof. dr. Gheorghe POPA

Să ne bucurăm!

Da, să ne bucurăm și să fim mulțumiți de reușita comunității ieșene pentru inaugurarea în municipiul nostru a primului Centru Cultural European din țară!

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.