Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce efecte are de fapt o plimbare de 30 de minute pe zi

GALERIE
mers pe jos
  • mers pe jos
- +

O plimbare de 30 de minute pe zi, la pas moderat catre alert, te ajuta sa scazi nivelul de stres, sa-ti reglezi tensiune arteriala, sa scazi riscul de aparitie a bolilor de inima, dar si sa slabesti, scrie lyla.ro

Mersul pe jos este exercitiul nr. 1 recomandat de catre medicul Melina B. Jampolis din Hollywood pacientilor ei, specialistul scotand in evidenta multiplele beneficii de care se poate bucura sanatatea si, implicit, silueta. Mai mult, medicul nutritionist Melina B. Jampolis sustine ca este suficienta o plimbare de 30 de minute pe zi, la pas moderat catre alert (nu alergare), pentru a avea parte de toate beneficiile mersului pe jos.

1. Imbunatatirea starii de spirit

Mai toti stim: uneori este nevoie de un pahar de vin sau de o prajitura cu ciocolata pentru a “sterge”, la lasarea serii, ziua dificila si stresanta care abia a trecut din mintile noastre. Insa aceste mici obiceiuri pot produce si probleme de sanatate si pot aduce si kilograme in plus daca sunt practicate pe termen lung.

Mediul specialist in nutritie Melina B. Jampolis recomanda mai degraba o plimbare de 30 de minute pentru ca mersul regulat are capacitatea de a modifica functionarea sistemului nervos in asa fel incat sa scada efectiv intensitatea starilor de anxietate, nervi, incordare. Mai pe scurt, este dovedit stiintific ca mersul pe jos relaxeaza!

2. Sporeste creativitatea

Un studiu efectuat in 2014 si publicat in revista de specialitate “Journal of Experimental Psychology, Learning, Memory, and Cognition” arata ca mersul pe jos creste nivelul de creativitate pentru ca ofera creierului uman o varietatea de stimulenti externi: tot de la ce vedem in fata ochilor cand mergem pe jos pana la ce mirosim si pana la senzatia vantului care ne inconjoara corpul.

3. Mersul pe jos slabeste

Medicul nutritionist Melina B. Jampolis atrage atentia ca s-ar putea ca, dupa o luna de practicat plimbari de cate 30 de minute, macar de 4-5 ori pe saptamana, poate fi observata o usoara largire a hainelor, chiar daca acul cantarului nu se misca. Motivul? Prin mersul sustinut, la pas moderat catre alert, facem efectiv miscare, asadar depundem efort fizic, ne tonifiem musculatura si reducem depozitele de grasime. Motivul pentru care la haine se va putea vedea diferenta si pe cantar nu este ca tonifierea musculaturii duce la ingreunarea lor, fapt care va compensa in numarul de kilograme reducerea grasimii.

4. Reduce riscul aparitiei bolilor cronice

Statisticile Asociatiei Americane pentru Diabet arata ca mersul pe jos regulat contribuie la scaderea glicemiei si, per total, a riscului de aparitie a diabetului.

Pe de alta parte, cercetatorii Universitatii din Boulder Colorado si din Tennessee au descoperit ca plimbarile la pas moderat sau alert scad tensiunea arteriala si astfel reduc intre 20% si 40% riscul producerii atacului vascular-cerebral.

O alta cercetare publicata in revista de specialitatea “New England Journal of Medicine” arata ca persoanele care se plimba fara intrerupere 30 de minute de cinci ori pe saptamana prezinta cu risc cu 30% mai mic de a suferi de boli cardiovasculare fata de persoanele care nu fac plimbari in mod sustinut.

5. Regleaza scaunul

Mersul pe jos, in mod sustinut, pune in miscare nu doar picioarele, ci si zona abdominala, miscarea specifica plimbarilor fie la pas moderat, fie alert contribuind la o mai buna functionare a sistemului digestiv si, implicit, al celui excretor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri