Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ce efectele produce rezoluțiunea unui contract

GALERIE
contract
  • contract
- +

“Precizez că am încheiat un antecontract de vânzare cumpărare pentru o casa în martie 2018 achitând 1/3 din prețul stabilit, urmând ca în septembrie să perfectăm actele, eu trebuia să achit diferența, iar vânzătorul promitent trebuia să intre în legalitate cu autorizația de construcție, deoarece nu avea și să aducă unele modificări la gard. La data stabilită pentru perfectarea actelor, vânzătorul promitent nu s-a prezentat, apoi și-a schimbat atitudinea și mi-a comunicat că dorește o diferență de preț față de cea stabilită inițial motivând, că a mai efectuat unele îmbunătățiri - a pietruit zona din fața casei și a ridicat un garaj. Mai mult am aflat de la vecini că din banii mei a cumpărat un alt teren în imediata vecinătate, iar pentru aceasta casă mai există un cumpărator interesat, dar nu știu dacă a încheiat vreun act sau nu.  În baza dreptului la informație, vă rog, să-mi comunicați care sunt efectele rezoluțiunii unui contract și care este termenul în care poate fi introdusă acțiunea în rezoluțiune”. - V. T. Iași, jud. Iași

Subliniem, că în situația în care o parte a unui contract sinalagmatic nu-și execită obligațile asumate, cealaltă parte poate opta între a invoca excepția de neexecutare a contractului, a cere executarea silită a contractului cu despăgubiri și a solicita rezoluțiunea contractului cu plata unor despăgubiri, în funcție de condițiile pe care fiecare în parte trebuie să le îndeplinească pentru a opera și în funcție de necesitățile părții îndreptățite să le invoce.

Cu alte cuvinte, rezoluțiunea constă în desființatea retroactivă a unui contract sinalagmatic cu executare dintr-o dată ca urmare a neexecutării culpabile de către o parte contractantă a obligațiilor asumate, cum ar fi: contractul de vânzare-cumpărare, contractul de schimb, depozit remunerat, prin excepție sunt supuse acestei sancțiuni și contractele rentă viageră și de întreținere, care sunt cu execuție succesivă.

Indiferent de natura rezoluțiunii – judiciară, unilaterală sau convențională, ea operează retroactiv, adică contractul se desființează atât pentru viitor cât și pentru trecut, considerându-se că  părțile nu l-au încheiat niciodată. Efectele se produc atât între părțile contractante cât și față de terți.

În conformitate cu prevederile art. 1554 din Cod Civil (1) Contractul desființat prin rezoluțiune se consideră că nu a fost niciodată încheiat. Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare parte este ținută, în acest caz, să restituie celeilalte părți prestațiile primite.(2) Rezoluțiunea nu produce efecte asupra clauzelor referitoare la soluționarea diferendelor ori asupra celor care sunt destinate să producă efecte chiar în caz de rezoluțiune”. Se distinge după cum părțile nu și-au executat total sau parțial obligațiile. Astfel, dacă părțile nu și-au executat obligațiile ca efect al rezoluțiunii contractul nu mai poate fi executat, considerându-se că nu a fost încheiat.

În ipoteza în care o parte nu și-a executat obligația, ca efect al rezoluțiunii, contractul se desființează, iar părțile sunt repuse în situația anterioară, restituindu-și una alteia tot ce au prestat. De la regula repunerii în situația anterioară (restitutio in integrum) există și excepții, când prestațiile executate în temeiul contractului rezolvit nu sunt supuse restituirii. Astfel, fructele culese de dobânditor nu se restituie, deoarece i s-a predat folosința tocmai pentru a culege fructele.

Partea care și-a executat sau a fost gata să-și execute obligațiile este îndreptățită să obțină  despăgibiri pentru acoperirea prejudiciului generat de neexecutarea părții în culpă. Daunele-interese pot fi evaluate anticipat printr-o clauză penală sau, în lipsa acesteia, se vor stabili la cerere de către instanța de judecată.

Conform principiului resoluto iure dantis resolvitur ius accipiens, rezoluțiunea contractului inițial duce la desființarea celor ulterior încheiate. Astfel, rezoluțiunea contractului inițial atrage și desfințarea contractului subsecvent încheiat de o parte cu o terță persoană, cu excepțiile prevăzute de lege. Codul Civil stabilește în art. 1648 că acțiunea în restituire va putea fi invocată și împotriva terțului dobânditor, cu următoarele excepții:

- acțiunea în restituire nu va putea fi formulată față de terțul dobânditor, dacă regulile de carte funciară nu permit acest lucru;

- acțiunea în restituire nu va putea fi exercitată nici impotriva dobânditorului de bună credință a unui bun mobil;

- acțiunea în restituire nu va putea fi îndreptată impotriva unui terț care poate invoca uzucapiunea.

În afara excepțiilor arătate mai sus, toate celelalte acte juridice făcute în favoarea unui terț de bună credință vor fi menținute, fiind opozabile adevăratului poproprietar, cu excepția contractelor cu executarea succesivă, care vor putea fi menținute cel mult un an din momentul desființării titlului și cu condiția respectării formalităților de publicitate (art. 1649 Cod Civil).

Totodată, rezoluțiunea intră în categoria faptelor juridice pentru care Codul civil permite asigurarea opozabilității prin intermediul sistemului de publicitate al cărții funciare.

Astfel, potrivit art. 902 alin. (2) pct. 11 si 19 din Codul Civil, acțiunea în rezoluțiunea/rezilierea judecatorească/arbitrală, precum și pactul comisoriu și notificarea de rezoluțiune/reziliere se notează în cartea funciară, iar potrivit art. 1552 alin. (3) din Codul Civil, notificarea de rezoluțiune/reziliere unilaterală poate fi notată, dupa caz, și în alte registre publice.

Potrivit art. 2517 din Codul Civil, termenul de prescripție în materia rezoluțiunii/rezilierii contractului este de 3 ani și curge, în conformitate cu art. 2523 din Codul Civil de la momentul la care creditorul a cunoscut sau trebuia să cunoască nașterea dreptului de rezoluțiune/reziliere.

Biroul teritorial Iaşi

Instituţia Avocatul Poporului, Expert Paula Iekel

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri