Ce este ”domul de căldură”, cupola de aer fierbinte în care a intrat și România
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ce este ”domul de căldură”, cupola de aer fierbinte în care a intrat și România

GALERIE
cupola, caldura d
  • cupola, caldura d
- +

În acest an a fost folosit pe scară largă termenul ”dom de căldură” (heat dome), iar acest termen nu este unul de specialitate, însă este folosit mai ales de jurnaliștii anglo-saxoni pentru a caracteriza episoadele foarte intense și persistente de valuri de căldură, a explicat pentru HotNews.ro climatologul Roxana Bojariu. Un astfel de ”munte de căldură” staționează în acest zile în zona Balcanilor, iar România este la marginea lui. În Albania și Macedonia au fost +43 de grade, iar în România maximele au fost de +40.

Washington Post scria într-un articol pe 20 iulie că emisfera nordică este sub influența a cinci ”domuri de căldură” care au adus temperaturi de până la +49 de grade în Turcia, +31 în Irlanda de Nord, peste 30 de grade în Siberia și +44 de grade în SUA.

Dar ce sunt domurile de căldură și, mai ales, este vorba de un termen de specialitate?

”Nu este un termen de specialitate. ci este o sintagmă prin care jurnaliștii anglo-saxoni caracterizează episoadele foarte intense și persistente de valuri de căldură. Nu toate valurile de căldură ajung să fie asociate unei cupole de căldură, ci doar cele foarte persistente care au la bază mecanisme de autosusținere și pot fi clasificate în acestă categorie”, explică pentru HotNews.ro Roxana Bojariu.

Termenul a apărut și fiindcă jurnalismul anglo-saxon este pragmatic, este aproape de cititori și încearcă să le ofere oamenilor cât mai multe imagini sugestive, pentru ca aceștia să înțeleagă mult mai bine fenomenul, fără a apela la termeni de specialitate.

Termenul, spune Roxana Bojariu, este foarte bun pentru a le explica oamenilor obișnuiți ce se întâmplă când ai un val de căldură care se manifestă pe o regiune foarte mare și este foarte persistent. Vorbim de un fel de munte de aer cald care se autosusține și de aici vine și persistența.

Căldura este reținută la sol datorită unor factori precum presiunea ridicată, zona mare de întindere, toate mișcările care au loc la scară mare. Acest munte de aer cald este greu de dislocat și toți acești factori amplifică fenomenul și țin căldura într-un loc.

Este România într-un dom de căldură în aceste zile caniculare? Roxana Bojariu spune că este o ”cupolă de căldură” deasupra Balcanilor, dar România este la marginea ei. ”Aș spune că domul este centrat pe Balcanii de sud și Balcanii centrali. Noi suntem oarecum la margine, și nu sub centrul cupolei, vom vedea dacă vom intra cu totul și noi. Se văd însă și la noi efectele aceste cupole de aer cald”.

Cum definesc americanii un ”Heat Dome” (sursa Washington Post)

Când soarele verii încălzește aerul de deasupra solului sau oceanelor, acel aer se poate ridica în atmosferă și va forma un munte - sau un dom - de aer cald care se mișcă lent sub presiunea mai mare care blochează alte sisteme de vreme să intre în zonă. Practic vorbim de o masă de aer blocată deasupra unei anumite zone. De obicei un dom de căldură staționează în medie o săptămână deasupra unei zone și apoi formațiunea devine prea mare încât să mai fie stabilă, așa că se dezintegrează.

Cum arată valul de căldură de la final de iulie - unde a fost cel mai cald în fiecare zi
25 iulie: Calafat +34
26 iulie: +35 la mai multe stații meteo
27 iulie: +38 la mai multe stații meteo
28 iulie +40,1 la Băile Herculane
29 iulie: +40 la Calafat
30 iulie: +39,7 la Calafat

Unde a fost cel mai cald în zona Balcanilor joi
Gevgelija (Macedonia) +43,3
Argos (Grecia) +42,7
Konitsa (Grecia) +42,7
Demir Kapija (Macedonia) +42,6

Unde a fost cel mai cald în zona Balcanilor vineri
Demir Kapija (Macedonia) +43
Gevgelija (Macedonia) +42,4
Serrai (Grecia) +42,2
Sandanski (Bulgaria) +41,8

Sursa: Hotnews

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

După Congresul PNL

Alexandru LĂZESCU

După Congresul PNL

În acest moment pare mai probabilă o formulă de guvern minoritar PNL - UDMR decât una în care să se refacă vechea coaliţie cu USRPlus.

Filmuletul zilei

opinii

Delta lui Bogdan Bârleanu

Nichita DANILOV

Delta lui Bogdan Bârleanu

Pe artist îl obsedează nu atât peisajul în sine, cât relaţia dintre elementele primordiale, apă, pământ şi cer, mirajul pe care îl poţi vedea răsfrângându-se în fiecare bob de rouă sau în fiecare respiraţie a stufului şi a ierbii ce se ridică în văzduh. Adevăratul mister al începutului de lume îl putem regăsi aici. Peste împărăţia apelor, simţi plutind şi azi cuvântul şi sufletul lui Dumnezeu.

Taberele mele

Michael ASTNER

Taberele mele

Prima mea tabără? La Cisnădie!? În vacanţa de iarnă!? Nu ştiu cum am ajuns eu să merg în tabăra aia, de ce, în plus la doi paşi, la circa 40 km de la Apoldu de Sus?

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.