Ce este acneea şi cum o tratăm corect?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Advertorial

Ce este acneea şi cum o tratăm corect?

GALERIE
Dr. Elena Crihan -site
  • Dr. Elena Crihan -site
- +

Ce este acneea?
Acneea este o boală inflamatorie a foliculului pilosebaceu, nu este o infecţie şi nu este determinată de Stafilococ. În nici un caz nu este determinată de igiena precară. Leziunile cele mai întâlnite sunt reprezentate de comedoane (puncte albe sau negre), papule, pustule şi noduli, localizate cel mai frecvent pe zonele seboreice (faţă şi trunchi).
    Chiar dacă este o afecţiune autolimitativă, cu un prognostic bun, această boală cauzează un prejudiciu estetic deloc de neglijat, nu doar prin leziunile de acnee cât şi prin cicatricile reziduale postinflamatorii. La acestea se adaugă handicapul psihic şi social, deloc de neglijat, întrucât afectează cel mai adesea adulţii tineri, aflaţi la vârsta marilor schimbări fizice, emoţionale şi sociale.
Cum se tratează acneea?
Aceste motive fac obligatorie diagnosticarea precoce şi instituirea unui tratament adecvat sub stricta supraveghere a medicului dermatolog.
    Abordarea terapeutică presupune respectarea unui anumit algoritm din care nu lipseşte, în primul rând, tratamentul convenţional, dermatologic, la care se asociază tratamentul dermato-cosmetic cu rol adjuvant. De aceea nu este suficient sa ne cumpărăm din farmacie produse dermato-cosmetice, întradevar indicate în acnee, întrucât acestea devin eficiente doar concomitent cu terapii topice şi/sau sistemice specifice acneei, care sunt recomandate de medic, luând în calcul forma acneei, vârsta, sexul pacientului.
 În funcţie de severitatea acneei se recurge la tratament topic (diverse creme, geluri cu proprietăţi antibiotice, comedolitice, antiinflamatorii) sau sistemic (administrarea de antibiotice, retinoizi, tratament hormonal). Formele uşoare sau moderate beneficiază, ca primă opţiune de tratament topic.
Tratamentul trebuie etapizat şi în funcţie de răspuns acesta se ajustează, ajungând la un moment dat să se folosească doar produse dermato-cosmetice de întreţinere pentru a preveni recăderile.
Acneea necesită o abordare adecvată de la debutul primelor leziuni, utilizând mijloace ţintite împotriva factorilor determinanţi şi a expresiei lor clinice.
Pacienţii trebuie să înţeleagă că deşi cele mai multe cazuri sunt vindecabile cu tratamentele existente, terapia necesită timp şi e posibil ca în primele săptămâni de tratament leziunile de acnee să se agraveze.

Sfaturi de îngrijire:
-    Curăţarea tenului în fiecare dimineaţă şi seara cu produse specifice (de preferat gel sau spumă de curăţare, nu doar demachiant);
-    Aplicarea tratamentului convenţional dermatologic (cremă sau gel, dimineaţa şi/sau seara);
-    Aplicarea unei creme hidratante speciale pentru tenul acneic  peste  crema medicament (pentru a contracara efectele adverse, de „uscăciune”, determinate de tratamentul medicamentos);
-    Utilizarea unei creme cu factor de protecţie solară dimineaţa (o parte din tratamentele antiacneice topice sau orale sunt fotosensibilizante);
-    Utilizarea unei gel exfoliant pentru faţă de 2 ori pe săptămână (pentru îndepărtarea celulelor moarte şi pentru a deschide blând pustulele – leziunile cu puroi, fără a le traumatiza cu unghiile).
De multe ori însă alegerea tratamentului optim rămâne dificilă datorită variabilităţii individuale a pacienţilor, atât din punct de vedere al aspectului clinic al bolii, cât şi ca răspuns la tratament.

Prezentarea la medic – esenţială!

    În prezent, dermatologia modernă reuşeşte să ţină sub control această afecţiune, dar important este să ne prezentăm din timp la medic, fără a lăsă ca acneea să se agraveze, încercând remedii „din auzite”. Utilizarea produselor de îngrijire inadecvate poate agrava sau chiar cauza acneea, iar absenţa tratamentului nu face decât să favorizeze apariţia cicatricilor şi să accentueze starea de indispoziţie a pacientului.”
 

Dr. Elena Crihan, medic specialist Dermato-venerologie în cadrul Policlinicii Providența.


Programări la dr. Elena Crihan, medic specialist Dermato-venerologie în cadrul Policlinicii Providenţa, se pot realiza la numerele de telefon: 0232/215 940 şi 0729 292 897 sau la sediul Policlinicii Providenţa din Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 10, Bl. B1, Parter, lângă Mitropolie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.