anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Ce este certificatul energetic pentru clădiri și ce reprezintă clasele energetice? (P)

GALERIE
certificat-energetic
 • certificat-energetic
- +

Vom prezenta mai jos câteva informații utile despre certificatul energetic și clasele energetice care vă pot fi utile.

Ce este certificatul energetic?

Certificatul de performanță energetică pentru clădiri este un document legal care ne arată cât de performant din punct de vedere energetic este un imobil sau o parte a acestuia (un apartament, de exemplu).

Acesta este mai cunoscut sub numele mai scurt de certificat energetic.

El poate fi emis doar de către specialiști atestați numiți auditori energetici pentru clădiri.

Aceștia sunt persoane fizice atestate de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației care-și pot desfășura activitatea atât ca persoane fizice autorizate, cât și ca angajați ai unei companii.

Auditorii cu gradul profesional I pot emite aceste documente pentru toate tipuri de imobile, iar cei de gradul II doar pentru clădiri rezidențiale (case și blocuri de locuințe).

Valabilitatea unui astfel de document este de 10 ani de la data emiterii, înscrisă pe certificat, cu condiția ca în perioada lui de valabilitate să nu se execute lucrări de renovare majoră la clădire care să modifice eficiența energetică.

Ce sunt clasele energetice pentru imobile?

În cadrul certificatului energetic clădirile sunt încadrate în clase energetice, ceva asemănător cu ce știți dumneavoastră de la electrocasnice.

Pe lângă clasa energetică, în certificat este specificată și o notă energetică, de la 0 la 100.

Revenind la clasele energetice, în clasa A sunt încadrate cele mai eficiente clădiri din punct de vedere energetic, având un consum total de energie sub 125 kWh/m2/an.

Mai puțin performante energetic sunt, de exemplu, blocurile de locuințe nereabilitate, dar având un sistem de încălzire centralizat sau cu centrale termice proprii sau de bloc. Acestea se încadrează în clasele B sau C, iar cele încălzite cu sobe în clase inferioare.

Cele mai ineficiente imobile sunt încadrate în clasa G, având un consum energetic de peste 820 kWh/m2/an.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

Mihai CHIPER

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

A funcţionat vreodată Poarta Focşanilor conform raţiunii de securitate atribuite, aceea de apărare împotriva Rusiei? Nu!

opinii

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Gabriel MURSA

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Trăia o viaţă deşartă, anostă, lipsită de sens, o viaţă fără viaţă, cum ar spune O. Wilde. Îşi ducea traiul în singurătate, într-un trup părăsit de suflet, complet gol pe dinăuntru şi ros de rugina indiferenţei. Totul, inclusiv mângâierea blajină a soarelui de dimineaţă, îl apăsa ca o povară insuportabilă, iar înşiruirea monotonă a zilelor i se părea vânare de vânt, la fel ca Ecclesiastului, fiul regelui David. 

pulspulspuls

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primul uichend călduţ de la Iaşi, care de altfel a şi adus primăvara astronomică în târg, adicătelea cel care tocmai a trecut, cică ar fi adus, pe lângă boarea specifică trezirii naturii la viaţă şi ciripitul suav al păsărelelor, şi o vizită în oraş a unui dipotat de care sigur nu s-a mai auzit de multă vreme pe aici. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.