Ce este cota parte indiviză și ce cheltuieli se calculează în funcție de aceasta?
Cota parte indiviza, conform legii reprezinta cota parte din proprietatea comuna care revine fiecarei proprietati individuale. Mai exact, in actul de vanzare cumparare, alaturi de suprafata apartamentului achizitionat, suprafata de teren ce revine acestuia, apare si cota parte indiviza. Aceasta se calculeaza ca procent din suprafata totala utila a imobilului.
La ce foloseste aceasta cota parte indiviza?
Furnizorii de utilitati factureaza catre asociatie diverse servicii, in functie de diversi parametri. De exemplu, Apanova factureaza consumul de apa in metri cubi, firma de salubritate factureaza colectarea deseurilor in general in functie de numarul de persoane din imobil. Acestea sunt distribuite in lista de intretinere pe acelasi principiu care a stat la baza emiterii facturii de catre furnizor. In cazurile de mai sus: metri cubi si numarul de persoane. Insa ce se intampla cu materialele de curatenie folosite de ingrijitorul blocului? Sau cu becurile de pe casa scarii? Cum sunt cheltuielile cu acestea distribuite locatarilor? Raspunsul in general este: in functie de cota parte indiviza. Exista asociatii in care nu se foloseste deloc cota parte indiviza, impartirea cheltuielilor facandu-se in mod egal in functie de numarul de apartamente. Aceasta practica, din fericire, nu este foarte raspandita si din punct de vedere economic nici nu este corecta.
Sa luam un alt exemplu: o investitie mai costisitoare a partii comune, modernizare sau reabilitare. Pentru a fi efectuata, este obligatoriu sa se discute si aprobe efectuarea acesteia in adunarea generala a proprietarilor, cu prezentarea unui deviz, eventual mai multe oferte, etc. Pentru a fi legal obtinut acordul proprietatilor, legea prevede ca ponderea voturilor membrilor sunt egale cu cota parte indiviza a apartamentelor pe care le detin (sau pe care le reprezinta in adunarea generala). Adica, daca intr-o asociatie de proprietari exista apartamente cu suprafete utile sensibil diferite (de la 2 la 4 camere de exemplu) importanta votului unui proprietar de apartament mai mare este mai ridicata decat a unui proprietar de apartament mai mic. De ce? Tocmai din cauza faptului ca acea cheltuiala care urmeaza sa fie efectuata va fi suportata diferit de catre cei 2 proprietari (cel care detine un apartament cu 4 camere va plati sensibil mai mult decat cel care detine un apartament cu 2 camere).
O alta serie de cheltuieli care se distribuie in functie de cota parte indiviza sunt cheltuielile cu reparatiile generale sau cele de intretinere curenta a spatiului comun, ca de exemplu: inlocuirea unor corpuri de iluminat, zugraveli, schimbari de tevi de apa sau canalizare pentru remedierea unei avarii, etc.
Observam asadar ca sunt numeroase tipurile de cheltuieli care revin unui proprietar in lista de intretinere si care se calculeaza in functie de cota parte indiviza. Am certitudinea ca o data cu Cunoasterea acestor detalii, veti fi mai bine informati si veti putea sa verificati singuri daca platiti cat trebuie sau nu la intretinere.
Marius Gheorghiu
Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
Publicitate și alte recomandări video