Călin Georgescu, candidatul suveranist pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale, se prezintă drept un creștin ortodox, dar discursul său este marcat de o serie de concepte care par să fie în contradicție cu învățăturile tradiționale ale Bisericii Ortodoxe. La acestea se adaugă și influențele ideologice ale soției sale, care se identifică ca naturopată holistă. În lumina acestora, se ridică o întrebare importantă: ce credință promovează, de fapt, Călin Georgescu?
Jurnalistului Cristi Tabără, absolvent de Teologie, a analizat discursul public al lui Călin Georgescu în contextul doctrinelor religioase și spirituale. Tabără subliniază contradicțiile dintre afirmațiile lui Georgescu, care se prezintă ca un creștin ortodox, și elementele promovate de acesta, care par să reflecte mai degrabă influențele curentului New Age.
Pentru a înțelege mai bine acest aspect, este necesar să analizăm câteva trăsături fundamentale ale doctrinei New Age, un curent spiritual și cultural apărut în a doua jumătate a secolului XX. New Age se caracterizează printr-o sinteză a ideilor provenite din religii orientale (hinduism, budism, taoism), ezoterism occidental, șamanism, astrologie, gnosticism și chiar misticismul creștin, promovând o spiritualitate fluidă și personalizată, în care dogmele sunt înlocuite de explorarea personală și diversitatea convingerilor, spune jurnalistul.
Printre principalele trăsături ale acestei doctrine se numără:
Sincretismul religios și filozofic, care combină elemente din mai multe tradiții spirituale și religioase, fără a impune o dogmă unică.
Credința într-o eră spirituală nouă, considerată o tranziție globală către o stare de pace și iluminare.
Dezvoltarea personală și auto-realizarea, încurajând individul să-și caute propria cale spirituală prin practici precum meditația, yoga sau tehnici de relaxare.
Holismul, o viziune asupra universului în care toate elementele sunt interconectate și se influențează reciproc, inclusiv în domeniul sănătății, prin medicina alternativă.
Practici ezoterice precum astrologia, cristalele, reiki, channeling sau vindecarea energetică.
Ecologia spirituală, care promovează respectul față de natură și ideea că planeta este un organism viu, o viziune care încurajează o viață sustenabilă și grijă față de mediu.
CITESTE SI: Vasile Bănescu demontează afirmaţiile lui Călin Georgescu despre religie
În contextul acestor principii, nu este dificil de observat similitudini între ceea ce promovează Călin Georgescu și unele dintre ideile centrale ale curentului New Age. Deși se prezintă drept un creștin ortodox, discursul său, influențat de soția sa și de concepte precum medicina alternativă și spiritualitatea holistică, pare mai degrabă să reflecte trăsături ale unei viziuni spirituale diversificate, care se aliniază mult mai mult cu doctrina New Age decât cu învățăturile tradiționale ale Ortodoxiei, spune Tabără. „Ce credință are, deci, Călin Georgescu? Concluzia este limpede: New Age, nu creștină ortodoxă”, concluzionează el.
Publicitate și alte recomandări video