anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Advertorial (P)

Ce este splenomegalia?

GALERIE
_Dr Cristina Stefana Szabo
 • _Dr Cristina Stefana Szabo
- +

Splina este cel mai mare organ limfatic al organismului, având rol important în captarea globulelor roșii îmbătrânite sau defecte din circulație și în răspunsul imun umoral specific împotriva bacteriilor, sintetizând anticorpi și limfocite T (celulele sistemului imunitar a căror maturare se face în timus).

În repaus, splina stochează până la 1/3 din trombocitele totaleși un număr important de macrofage(celule sanguine cu rol în apărarea contra infecțiilor), care sunt mobilizate în caz de sângerare sau infecție.Splina normală are circa 12cm lungime și 7cm lățime.

Mărirea în volum a splinei este denumită splenomegalie.

Cauzele splenomegaliei

Situată în hipocondrul stâng(cadranul abdominal superior stâng-sub rebordul costal),splina nu este palpabilă decât atunci când este mărită.

Cauzele splenomegaliei pot fi multiple, putândfi descrise3 mecanisme de producere:

 • hipertrofie datorită funcției exagerate a splinei(anemii hemolitice precum sferocitoza);
 • congestie vasculară pasivă cauzată desindromul de hipertensiune portală(care apare cel mai frecvent în ciroza hepatică, dar și în tromboza sau compresiuneaportală, obstrucția venei splenice, cavernom portal, insuficiența cardiacă cronică);
 • infiltrație-aici se disting cauze infecțioase(mononucleoza infecțioasă, CMV, hepatita virală, tuberculoză), boli limfoși mieloproliferative(boala Hodkin, limfoame, leucemii), tezaurismoze (glicogenoze, boala Gaucher, amiloidoza) sau infiltrații tumorale (chist hidatic, sarcoame, hemangioame).

Diagnosticare și tratament

Splenomegalia poate fi evidențiată clinic, palpatoriu, în funcție de aceasta se descriu 6 grade de splenomegalie - de la splina palpabilă la nivelul rebordului costal până la splina ce depășește linia orizontală dintre ombilic și simfiza pubiană.

Tabloul clinic al splenomegaliei este cel mai frecvent determinat deafecțiunea hepatică sau hematologică de bază. Astfel, poate produce senzație de greutate în hipocondrul stângși de sațietate precoce datorită compresiunii stomacului.

Paraclinic, cea mai sigură și rapidă metodă de detectare a splenomegaliei o reprezintă ecografia abdominală.

CT-ul și RMN-ul oferă determinări mai precise ale splinei. Au avantajul unei aprecieri mai bune a structurii splinei și evaluează concomitent manifestările afecțiunii de bază (ex. limfadenopatii asociate în bolile hematologice sau semne de hipertensiune portalăîn ciroza hepatică).

Odată constatatăsplenomegalia, se continuă explorările de identificare a cauzei acesteia.

Tratamentul splenomegaliei este direcționatcauzei acesteia(scăderea sindromului de hipertensiuneportală în ciroza hepatică,chimioterapie în leucemie). Splenectomia se efectuează rarîn scop diagnostic putând fi recomandată în scop curativ, atunci când citopenia(frecvent trombocitele foarte scăzute) secundară funcției exagerate a splinei nu poate fi controlată prin metode medicamentoase sau pentru controlul simptomatologiei într-o splenomegalie masivă.

Pentru programarea unui consult medical sau pentru mai multe informații, aveți la dispoziție numărul 0232 0920 Call Center Arcadia.

Dr. Cristina Ștefana Szabo, Medic specialist Gastroenterologie, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.