anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Ce este un router CNC pentru frezat şi gravat?

GALERIE
cnc-router
 • cnc-router
- +

Un router CNC, sau router cu comandă numerică, este o maşină de frezat comandată cu ajutorul unui calculator care se utilizează în prelucrarea unei mari varietăţi de materiale. Cel mai des un router CNC este utilizat pentru prelucrarea lemnului dar şi pentru: aluminiu, oţel, materiale compozite, material plastice şi anumite răşini.

Prescurtarea CNC este derivată din engleză Computer Numerical Control tradus în Comandă Numerică. Se mai pot intalni si sub denumirea de masina de frezat si gravat CNC, router freza CNC, 

Ca principiu de funcţionare, un router CNC se apropie cel mai mult de freza manuală (din care este şi derivat), unde a înlocuit mişcările mâinii cu mişcări mecanice controlate cu ajutorul calculatorului. Routerul CNC este doar una dintre multiplele aplicabilităţi ale conceptului de CNC care, prin utilizarea softului special CAM, poate produce atât piese unicat de o acurateţe ridicată, cât şi să reproducă aceeaşi piesă în cadrul unui proces de producţie în masa. Softul special CAM (computer aided manufacturing) transformă desenele realizate în CAD în linii de cod speciale utilizate pentru comandarea capului de frezare.

Cu ajutorul unui router CNC se pot realiza o multitudine de produse prin frezare cum ar fi sculpturi (de sine stătătoare sau pe diferite suporturi), decoraţiuni de interior sau exterior, semnalistică, instrumente musicale, mobilier şi multe altele. Ca modalitate constructivă un router CNC poate prelucra piesele în 3 sau în 4 axe. 

Routerele CNC cu 3 axe permit cu ajutorul softului prelucrarea pieselor în trei dimensiuni: lungime, lăţime şi înălţime. Cu un astfel de router se pot realiza majoritatea prelucrărilor, dar există posibilitatea ca unele forme să nu poată fi realizate datorită unghiurilor de aşchire în care nu poate ajunge capul de frezare. Pentru a se depăşi acest inconvenient, unele routere CNC pot prelucra în 4 axe, unde cea suplimentară oferă posibilitatea înclinării capului de frezare la un anumit unghi faţă de piesa prelucrată.

Datorită modului de funcţionare, un router CNC poate prelucra simultan pe toate axele de deplasare. 

•Pentru lucrări căt mai precise utilajul este echipat cu recepţii morse ISO (30 sau 40) sau recepţii cu bucşe elastice. 

•În cazul utilizării recepţiilor morse, capul de frezare este fixat într-un con care face parte dintr-o magazie de scule. Aceste magazii pot cuprinde până la 10 conuri ce pot fi schimbate între ele în timpul efectuării lucrării. 

•În cazul recepţiilor cu bucşe elastic, scula aşchietoare este fixate în con cu ajutorul unei pensete direct pe axul utilajului.

Pentru rezultate optime în prelucrarea lemnului (dar şi a altor materiale moi) un router CNC trebuie să fie capabil să furnizeze viteze de rotaţie ridicate (cu mult mai mari decât cele folosite în cazul routerelor CNC pentru metal) de până la 30.000 de rotaţii pe minut. Tot pentru creşterea preciziei unele modele de router CNC sunt dotate cu sensor de reglare a lungimii de lucru a capului de tăiere, iar prima operaţiune efectuată la pornirea lor este reglajul sculei.

Indiferent de lucrările effectuate, un router CNC poate creşte exponenţial calitatea, dar şi productivitatea într-un atelier, fie că vorbim despre lucrări hobby, fie că vorbim de lucrări profesionale sau industriale. Te interesează un router CNC?

Accesează magazinul online masiniunelte.ro şi descoperă gama noastră de utiliaje profesionale pentru prelucrarea lemnului şi a metalului sau contactează-ne la numărul de telefon 031-08.00.469. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Xi şi Putin vor să forţeze schimbări în lume „cum nu s-au mai văzut în ultima sută de ani”

Alexandru LĂZESCU

Xi şi Putin vor să forţeze schimbări în lume „cum nu s-au mai văzut în ultima sută de ani”

Şansele Vestului de se opune acestui demers depind în bună măsură de soarta războiului din Ucraina şi de capacitatea sa de gestiona faliile politice şi societale interne. 

opinii

Metamorfozele de zi şi de noapte ale lui Florin Faifer

Nichita DANILOV

Metamorfozele de zi şi de noapte ale lui Florin Faifer

Oare cum ar fi salutat azi Florin să nu devină bătător la ochi pentru cei aliniaţi din punct de vedere ideologic corect? Ar fi avut curajul să rostească bună ziua? Din păcate, Florin Faifer nu a mai prins vremurile pe care le-a prorocit.

România fericită

Michael ASTNER

România fericită

Lunea trecută, de Ziua Mondială a Fericirii, presa de la noi a discutat raportul pe anul acesta (bazând pe datele din 2022) întocmit de Sustainable Development Solutions Network (Reţeaua de Soluţii de Dezvoltare Sustenabilă). Poate aţi aflat, poate v-a scăpat: în World Happiness Report (realizat pentru a zecea oară, dacă am înţeles bine) pe 2023, România se află pe locul 24! 

Inegalităţi pe piaţa muncii, îmbătrânire demografică şi digitalizare în România

Ciprian IFTIMOAEI

Inegalităţi pe piaţa muncii, îmbătrânire demografică şi digitalizare în România

Cu toţii suntem familiarizaţi cu discuţiile despre impactul digitalizării asupra pieţei muncii, despre expansiunea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), unde oferta de locuri de muncă este în creştere, despre pachetele salariale atractive în acest domeniu de vârf al economiei. 

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.