De Business

Punem punctul pe știi

Ce este un router CNC pentru frezat şi gravat?

joi, 15 septembrie 2016, 01:36
3 MIN
 Ce este un router CNC pentru frezat şi gravat?

Un router CNC, sau router cu comandă numerică, este o maşină de frezat comandată cu ajutorul unui calculator care se utilizează în prelucrarea unei mari varietăţi de materiale. Cel mai des un router CNC este utilizat pentru prelucrarea lemnului dar şi pentru: aluminiu, oţel, materiale compozite, material plastice şi anumite răşini.

Prescurtarea CNC este derivată din engleză Computer Numerical Control tradus în Comandă Numerică. Se mai pot intalni si sub denumirea de masina de frezat si gravat CNC, router freza CNC, 

Ca principiu de funcţionare, un router CNC se apropie cel mai mult de freza manuală (din care este şi derivat), unde a înlocuit mişcările mâinii cu mişcări mecanice controlate cu ajutorul calculatorului. Routerul CNC este doar una dintre multiplele aplicabilităţi ale conceptului de CNC care, prin utilizarea softului special CAM, poate produce atât piese unicat de o acurateţe ridicată, cât şi să reproducă aceeaşi piesă în cadrul unui proces de producţie în masa. Softul special CAM (computer aided manufacturing) transformă desenele realizate în CAD în linii de cod speciale utilizate pentru comandarea capului de frezare.

Cu ajutorul unui router CNC se pot realiza o multitudine de produse prin frezare cum ar fi sculpturi (de sine stătătoare sau pe diferite suporturi), decoraţiuni de interior sau exterior, semnalistică, instrumente musicale, mobilier şi multe altele. Ca modalitate constructivă un router CNC poate prelucra piesele în 3 sau în 4 axe. 

Routerele CNC cu 3 axe permit cu ajutorul softului prelucrarea pieselor în trei dimensiuni: lungime, lăţime şi înălţime. Cu un astfel de router se pot realiza majoritatea prelucrărilor, dar există posibilitatea ca unele forme să nu poată fi realizate datorită unghiurilor de aşchire în care nu poate ajunge capul de frezare. Pentru a se depăşi acest inconvenient, unele routere CNC pot prelucra în 4 axe, unde cea suplimentară oferă posibilitatea înclinării capului de frezare la un anumit unghi faţă de piesa prelucrată.

Datorită modului de funcţionare, un router CNC poate prelucra simultan pe toate axele de deplasare. 

•Pentru lucrări căt mai precise utilajul este echipat cu recepţii morse ISO (30 sau 40) sau recepţii cu bucşe elastice. 

•În cazul utilizării recepţiilor morse, capul de frezare este fixat într-un con care face parte dintr-o magazie de scule. Aceste magazii pot cuprinde până la 10 conuri ce pot fi schimbate între ele în timpul efectuării lucrării. 

•În cazul recepţiilor cu bucşe elastic, scula aşchietoare este fixate în con cu ajutorul unei pensete direct pe axul utilajului.

Pentru rezultate optime în prelucrarea lemnului (dar şi a altor materiale moi) un router CNC trebuie să fie capabil să furnizeze viteze de rotaţie ridicate (cu mult mai mari decât cele folosite în cazul routerelor CNC pentru metal) de până la 30.000 de rotaţii pe minut. Tot pentru creşterea preciziei unele modele de router CNC sunt dotate cu sensor de reglare a lungimii de lucru a capului de tăiere, iar prima operaţiune efectuată la pornirea lor este reglajul sculei.

Indiferent de lucrările effectuate, un router CNC poate creşte exponenţial calitatea, dar şi productivitatea într-un atelier, fie că vorbim despre lucrări hobby, fie că vorbim de lucrări profesionale sau industriale. Te interesează un router CNC?

Accesează magazinul online masiniunelte.ro şi descoperă gama noastră de utiliaje profesionale pentru prelucrarea lemnului şi a metalului sau contactează-ne la numărul de telefon 031-08.00.469. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii