Ce este un router CNC pentru frezat şi gravat?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ce este un router CNC pentru frezat şi gravat?

GALERIE
cnc-router
  • cnc-router
- +

Un router CNC, sau router cu comandă numerică, este o maşină de frezat comandată cu ajutorul unui calculator care se utilizează în prelucrarea unei mari varietăţi de materiale. Cel mai des un router CNC este utilizat pentru prelucrarea lemnului dar şi pentru: aluminiu, oţel, materiale compozite, material plastice şi anumite răşini.

Prescurtarea CNC este derivată din engleză Computer Numerical Control tradus în Comandă Numerică. Se mai pot intalni si sub denumirea de masina de frezat si gravat CNC, router freza CNC, 

Ca principiu de funcţionare, un router CNC se apropie cel mai mult de freza manuală (din care este şi derivat), unde a înlocuit mişcările mâinii cu mişcări mecanice controlate cu ajutorul calculatorului. Routerul CNC este doar una dintre multiplele aplicabilităţi ale conceptului de CNC care, prin utilizarea softului special CAM, poate produce atât piese unicat de o acurateţe ridicată, cât şi să reproducă aceeaşi piesă în cadrul unui proces de producţie în masa. Softul special CAM (computer aided manufacturing) transformă desenele realizate în CAD în linii de cod speciale utilizate pentru comandarea capului de frezare.

Cu ajutorul unui router CNC se pot realiza o multitudine de produse prin frezare cum ar fi sculpturi (de sine stătătoare sau pe diferite suporturi), decoraţiuni de interior sau exterior, semnalistică, instrumente musicale, mobilier şi multe altele. Ca modalitate constructivă un router CNC poate prelucra piesele în 3 sau în 4 axe. 

Routerele CNC cu 3 axe permit cu ajutorul softului prelucrarea pieselor în trei dimensiuni: lungime, lăţime şi înălţime. Cu un astfel de router se pot realiza majoritatea prelucrărilor, dar există posibilitatea ca unele forme să nu poată fi realizate datorită unghiurilor de aşchire în care nu poate ajunge capul de frezare. Pentru a se depăşi acest inconvenient, unele routere CNC pot prelucra în 4 axe, unde cea suplimentară oferă posibilitatea înclinării capului de frezare la un anumit unghi faţă de piesa prelucrată.

Datorită modului de funcţionare, un router CNC poate prelucra simultan pe toate axele de deplasare. 

•Pentru lucrări căt mai precise utilajul este echipat cu recepţii morse ISO (30 sau 40) sau recepţii cu bucşe elastice. 

•În cazul utilizării recepţiilor morse, capul de frezare este fixat într-un con care face parte dintr-o magazie de scule. Aceste magazii pot cuprinde până la 10 conuri ce pot fi schimbate între ele în timpul efectuării lucrării. 

•În cazul recepţiilor cu bucşe elastic, scula aşchietoare este fixate în con cu ajutorul unei pensete direct pe axul utilajului.

Pentru rezultate optime în prelucrarea lemnului (dar şi a altor materiale moi) un router CNC trebuie să fie capabil să furnizeze viteze de rotaţie ridicate (cu mult mai mari decât cele folosite în cazul routerelor CNC pentru metal) de până la 30.000 de rotaţii pe minut. Tot pentru creşterea preciziei unele modele de router CNC sunt dotate cu sensor de reglare a lungimii de lucru a capului de tăiere, iar prima operaţiune efectuată la pornirea lor este reglajul sculei.

Indiferent de lucrările effectuate, un router CNC poate creşte exponenţial calitatea, dar şi productivitatea într-un atelier, fie că vorbim despre lucrări hobby, fie că vorbim de lucrări profesionale sau industriale. Te interesează un router CNC?

Accesează magazinul online masiniunelte.store.ro şi descoperă gama noastră de utiliaje profesionale pentru prelucrarea lemnului şi a metalului sau contactează-ne la numărul de telefon 031-08.00.469. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.