anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

Ce-i doare pe ieşeni şi de ce merită să-i doară

GALERIE
cosmin pasca
 • cosmin pasca
- +

Vă întrebaţi probabil (probabil, nu) unde se regăsesc în sondaj principalele teme cu care opoziţia a încercat în ultimii patru ani să zdruncine administraţia Chirica. Ştiţi voi, mafie imobiliară, corupţie, lipsă de transparenţă, lipsă de viziune... Ei bine, sondajul ne arată că toate aceste probleme provoacă dureri groaznice ieşenilor în zona cotului şi, mai jos, în partea dorsală.

Un sondaj de uz intern realizat la comanda PSD în perspectiva alegerilor locale ne oferă o imagine de ansamblu despre cum văd ieşenii dezvoltarea oraşului lor. Barometrul, intrat „pe surse” în posesia ZDI, se concentrează pe notorietatea şi şansele potenţialilor candidaţi la Primăria Iaşi. O fotografie de moment, la început de an, asupra căreia nu vom insista, din motive evidente. Marja de eroare ridicată, volatilitatea procesului de desemnare a candidaţilor şi bunul simţ care, şi în lipsa sondajului citat, ne-ar fi indicat ordinea favoriţilor: Mihai Chirica, Marius Bodea şi Cosette Chichirău, puţin peste ori puţin sub, Tudor Ciuhodaru.

Mai interesante ni s-au părut răspunsurile ieşenilor la următoarea întrebare: „Care consideraţi că sunt, în momentul de faţă, cele mai importante probleme cu care se confruntă municipiul Iaşi?”. Cu alte cuvinte, o radiografie a oraşului la final de ciclu electoral care ar trebui să surprindă bolile de care suferă Iaşul după patru ani de administraţie Chirica. Marile cinci dureri ale ieşenilor, în ordinea propusă de sondaj, sunt: traficul rutier aglomerat (15,9%), poluarea (14,8%), lipsa locurilor de parcare (12,6%), modernizarea transportului public (7,6%) şi salubritatea oraşului (7,2%). A se observa mai întâi fragmentarea răspunsurilor, dezacordul între respondenţi, interesele diferite (egoiste?) ale membrilor comunităţii, în condiţiile în care „cea mai mare problemă” nu întruneşte nici măcar 16 procente din reacţii. Această disonanţă se mai estompează dacă grupăm răspunsurile în categorii mai largi, în funcţie de conexitatea problemelor invocate. Observăm astfel că traficul în general (trafic rutier aglomerat, transport public, locuri de parcare, străzi neasfaltate, lipsa infrastructurii, lipsa pasajelor subterane, lipsa şoselei de centură) întruneşte cumulat consensul a peste 47% dintre ieşeni. De asemenea, poluarea, împreună cu domeniile aferente (salubritate, spaţii verzi, parcuri) deranjează circa 27% dintre respondenţi. Dacă excludem aceste două mari categorii, observăm că următoarea mare problemă a ieşenilor e destul de mică - lipsa locurilor de muncă, indicată de doar 3,4% dintre respondenţi.

Vă întrebaţi probabil (probabil, nu) unde se regăsesc în sondaj principalele teme cu care opoziţia a încercat în ultimii patru ani să zdruncine administraţia Chirica. Ştiţi voi, mafie imobiliară, corupţie, lipsă de transparenţă, lipsă de viziune... Ei bine, sondajul ne arată că toate aceste probleme provoacă dureri groaznice ieşenilor în zona cotului şi, mai jos, în partea dorsală. Pe scurt: construirea haotică de blocuri şi imobile (1,8%), corupţia la nivel local (0,8%), lipsa de transparenţă a administraţiei locale (0,6%), lipsa de viziune/proiecte de dezvoltare (1,5%).

Cifrele din sondaj trebuie privite cu prudenţă. Nu-i exclus ca operatorul din teren, ştiind că lucrează pentru PSD, să fi întrebat în şoaptă despre mafia imobiliară sau să-l fi apucat tusea fix când trebuia să bifeze „corupţia”. Dar sondajul reuşeşte, fie şi în tuşe groase, să sublinieze principalele nemulţumiri ale ieşenilor din „mariajul” cu actualul primar: traficul şi poluarea. Opoziţia nu a fost în stare să-i convingă pe ieşeni că aceste două „dureri” sunt, de fapt, doar simptome asociate adevăratelor maladii ale oraşului: corupţia şi lipsa de viziune a administraţiei. Din fericire (pe dracu) opozanţii lui Chirica vor mai avea la dispoziţie patru ani să exerseze metodele de convingere.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.