anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

Ce îi şochează pe ofiţerii SRI la instituţiile publice din România

GALERIE
sri
 • sri
- +

Directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate din SRI Andrei Oprina a declarat că în Serviciu nu se mai foloseşte hârtie de aproape un deceniu, fiind complet digitalizat, iar generaţii întregi de ofiţeri SRI ar fi şocaţi de câtă birocraţie există încă în instituţiile de stat. El a mai spus că SRI este cel mai mare consumator guvernamental de tehnologie RPA - automatizare de fluxuri interne - şi are o colaborare „foarte bună” cu UiPath.

„Suntem foarte tehnologizaţi şi, de pe poziţia pe care o ocup, de director general al Institutului pentru Tehnologii Avansate, pot să spun că am văzut, pe de o parte, atât spectrul intern, românesc, să zicem aşa, cât şi servicii secrete partenere şi o să le iau pe rând. Din perspectiva interiorului României, cu siguranţă, Serviciul Român de Informaţii este cea mai tehnologizată instituţie. Şi ţi-aş mai spune ceva: avem tehnologii în Serviciul Român de Informaţii după care râvnesc toţi ceilalţi. (...) ITA ori cumpără tehnologie şi o implementează, dacă este «fit» şi dacă este potrivită locului, ori dezvoltă tehnologie, şi aici vorbim de zonele alea mai sensibile, de tehnică operativă şi aşa mai departe pe care o are orice serviciu secret şi trebuie cumva să şi-o ţină în casă, dar, în cele mai multe situaţii, integrează tehnologie, adică cumpără un produs, îl modifică ca să se adapteze perfect necesităţilor şi îl implementează în interior. Noi, din perspectiva asta, suntem cei mai tehnologizaţi. Şi îţi dau un exemplu, ca să intrăm direct în nişte exemple concrete: au trecut deja 10 ani de zile sau 9 ani de zile de când în Serviciul Român de Informaţii nu se mai foloseşte hârtie. Suntem complet digitalizaţi. Nu ştiu câtă lume ştie chestiunea asta. Adică avem management electronic de documente pe toate fluxurile posibile şi imposibile. Mai sunt, probabil, doar cele impuse de lege, din zona financiar-logistică, unde, într-adevăr, mai sunt câteva situaţii particulare în care trebuie să semnăm şi fizic anumite hârtii. Contracte, de exemplu. De ce? Că legea te obligă să faci lucrul acesta”, a afirmat Andrei Oprina, directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate din SRI, în podcastul TOP (ne)SECRET difuzat pe canalul de YouTube al SRI realizat de către purtătorul de cuvânt al instituţiei Ovidiu Marincea.

El a vorbit şi despre birocraţia din alte instituţii şi de faptul că s-ar folosi încă dosarul cu şină şi ştampila.

„Altfel, trebuie să gândim în felul următor: există generaţii întregi de ofiţeri SRI pe care, dacă i-ai lua în momentul acesta şi i-ai muta într-o altă instituţie a statului român şi s-ar lovi de birocraţia de acolo, s-ar şoca. La noi toată lumea ştie că vine la muncă, deschide calculatorul şi îşi rezolvă toate problemele în format electronic. Iar acesta este doar un exemplu. Pentru că digitalizarea nu s-a dus doar pe zonele să zicem aşa uzuale, de corespondenţă, chiar şi de usual business, de informativ-operativ, sau de financiar-logistic, de resurse umane şi aşa mai departe, tehnologia s-a dus şi mai mult, în modul nostru de a ne face jobul”, a explicat Oprina.

Şeful Institutului pentru Tehnologii Avansate din SRI a mai spus că SRI are o colaborare foarte bună cu compani UiPath pe tehnologia RPA.

„Ne ocupăm de inteligenţa artificială, ne ocupăm de blockchain, ne ocupăm de quantum, ne ocupăm de de cybersecurity, UiPath. Avem o colaborare foarte bună apropo cu UiPath-ul şi sper chiar cu ajutorul vostru, cu zona de comunicare, la anul, să facem un eveniment împreună cu ei pentru că, apropo, suntem cel mai mare consumator guvernamental de această tehnologie care înseamnă RPA, produsă de ei şi care a făcut furori pe tot globul, care, de fapt, ce înseamnă? Automatizare de fluxuri interne”, a precizat Andrei Oprina.

Acesta a adăugat că pe viitor riscurile majore de securitate vor veni din zona de inteligenţă artificială.

„În viitor, în următorii ani, cu siguranţă riscurile majore vor veni din zona de inteligenţă artificială şi o să îţi dau un singur exemplu. Zona de inteligenţă artificială a invadat toate celelalte tehnologii. Bine, ne-a invadat viaţa, dacă e să fim corecţi, dacă ne uităm şi în medicină, dacă ne uităm în producţia de automobile sau mai ştiu eu ce, dar, în securitate, spre exemplu, a invadat zona Cyberint. Unul din lucrurile cele mai importante în momentul de faţă la Cyber este să detectezi acele ameninţări specifice, tehnice, se cheamă ele APT, Advanced Persistent Threats. Cum crezi că se fac astea acum? Simplu, venind cu motoare de inteligenţă artificială pentru a le detecta. Aşa a ajuns această tehnologie uşor - uşor să le invadeze pe toate celelalte şi te asigur că acesta va fi viitorul”, a conchis Oprina.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.