Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce impact ar putea avea tăierea gazelor rusești pentru Europa

GALERIE
gaze, europa
  • gaze, europa
- +

Gigantul rus Gazprom a suspendat miercuri toate livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, sporind amenințarea unei penurii în Europa Centrală și de Est, dar și pe întreg continentul european.

AFP prezintă situația pieței gazelor în contextul invaziei rusești în Ucraina.

De ce a tăiat Moscova livrările de gaze către țările europene?
După introducerea sancțiunilor împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, Kremlinul a avertizat țările UE că le va fi întreruptă aprovizionarea cu gaz dacă nu plătesc în ruble.

Moscova a declarat că prețul gazelor va rămâne în moneda contractelor actuale, de obicei euro sau dolari, dar că clienții vor trebui să facă acum o tranzacție de schimb valutar în Rusia.

"Condițiile care au fost stabilite fac parte dintr-o nouă metodă de plată dezvoltată după acte neprietenoase fără precedent", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Multe țări, printre care Franța, Germania și Polonia, au răspuns deja "nu".

Potrivit Claudiei Kemfert, expert în energie la Institutul German de Cercetare Economică (DIW Berlin), oprirea livrărilor de gaz din Rusia către Polonia și Bulgaria este cel mai recent pas în escaladarea lui Putin pentru a panica Europa.

Cu toate acestea, a spus ea, "nu ar trebui să ne așteptăm la dificultăți de aprovizionare pentru moment, deoarece Germania și Europa sunt suficient de bine aprovizionate cu gaze".

Care este ponderea Rusiei pe piața europeană a gazelor naturale?
În 2021, Rusia a furnizat 32% din cererea totală de gaze în UE și în Regatul Unit, față de 25% în 2009, potrivit AIE, dar situația variază foarte mult în funcție de țară.

În timp ce Finlanda depinde de gazul rusesc pentru 97,6% din nevoile sale, potrivit Eurostat (în 2020), cele trei țări baltice, Lituania, Letonia și Estonia, au anunțat la începutul lunii aprilie că au încetat să mai importe gaz rusesc, bazându-se în acest moment pe rezervele lor actuale de gaz, stocate în subteran.

Bulgaria, care a fost afectată de întreruperea livrărilor de gaz rusesc, depinde de gazul rusesc pentru aproximativ 85% din nevoile sale, la fel ca și Slovacia.

Germania rămâne dependentă în proporție de 55%, dar, potrivit Ministerului german al Economiei și Climei, "securitatea aprovizionării în Germania este în prezent garantată".

Mai mult, pe hotnews

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri