Ce înseamnă ”austeritatea bugetară” a guvernului: record de bugetari, salarii uriașe pentru aceștia

sâmbătă, 06 aprilie 2024, 17:15
1 MIN
 Ce înseamnă ”austeritatea bugetară” a guvernului: record de bugetari, salarii uriașe pentru aceștia

Austeritate, dar nu pentru bugetari. Promisiunile Guvernului că va reduce drastic numărul angajaţilor de la Stat s-au dovedit deşarte. Nu doar că nu am avut nicio reformă, dar angajări s-au făcut în fiecare lună. Iar România a ajuns la un număr record de bugetari şi cheltuieli uriaşe cu salariile lor. Marius Gîrlaşiu a analizat datele de la Ministerul de Finanţe si are toate datele. 

Guvernul a promis anul trecut o reformă de amploare în aparatul bugetar. Asta după ce marile companii au acuzat noile taxe si impozite introduse pentru mediul privat. La acea vreme, Guvernul a garantat că va desfiinţa peste 200.000 de posturi neocupate la Stat. În realitate, reforma a fost doar pe hartie – aparatul bugetar a crescut de la o lună la alta, într-un an cu patru rânduri de alegeri. Potrivit datelor MF, România are acum 1.290.000 de angajati în administraţia publică. Dintre aceştia, 825 mii lucrează în administraţia centrală, iar restul sunt angajati în Primării si Consilii Judeţene, potrivit observatornews.

Despre austeritate nici nu poate fi vorba. Anul trecut, Statul Român a cheltuit 133 de miliarde de lei doar pentru salariile din aparatul bugetar, adică 8,4% din PIB. Suma enormă ne clasează pe locul patru în UE, după tari ca Cipru, Malta şi Irlanda. In comparatie, anul acesta cheltuielile de personal au crescut cu 20% în ianuarie si februarie, asta dupa ce Guvernul a majorat salariile pentru profesori, politisti şi alte categorii de bugetari. Comisia Europeană a avertizat că deficitul bugetar va ajunge la 7% din PIB în 2024, iar economiştii se aşteaptă ca anul viitor, după alegeri, Guvernul să majoreze taxe si impozite, pentru a acoperi gaura din buget.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii