Ce înseamnă concret că municipiul Iaşi poate intra săptămâna aceasta în carantină
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 23.01.2021

Ce înseamnă concret că municipiul Iaşi poate intra săptămâna aceasta în carantină

GALERIE
Carantina control Politie
  • Carantina control Politie
- +

În judeţ, două cazuri de îmbolnăvire la mii de locuitori; Iaşul se apropie de pragul de trei cazuri. Dincolo de acest prag, CJSU poate impune instituirea carantinei.

 

Municipiul Aiud este primul oraş care a trecut toate cursurile şcolare pe sistem online, miercurea trecută. Urmează, de azi, Bacăul şi Dorohoiul, unde deciziile au fost luate în weekend. Dacă decizia Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Aiud a venit la o rată de 3 la mie, la Dorohoi, scenariul roşu s-a aplicat când rata îmbolnăvirilor în oraş a ajuns la 2,74 la mie. Iaşul este tocmai la acest prag, 2,8 potrivit declaraţiilor primarului Mihai Chirica, 2,7 conform informaţiilor furnizate ieri de Instituţia Prefectului.

„Libertatea luării deciziilor de carantinare a unui oraş este la comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă. Se merge strict pe acele măsuri locale, dar şi măsuri restrictive în vederea scăderii numărului de cazuri noi prin limitarea transmiterii. În contextul în care vom avea o transmitere liberă, accentuată, cu o creştere exponenţială a numărului de cazuri, se vor lua şi alte decizii”, a descris ministrul Sănătăţii condiţiile în care se poate impune regimul carantinei. Judeţul Iaşi a depăşit pragul de două cazuri la o mie de locuitori, a remarcat Nelu Tătaru.

„Deocamdată, nu suntem la nivelul respectiv (3 la mie, n.r.), chiar dacă rata de îmbolnăviri atinge cota maximă, adică peste 3, trebuie analizat şi văzut despre ce situaţie este vorba: se exclud focarele, se exclud cazurile care sunt izolate şi, în final, dacă se menţine rata la acelaşi nivel, atunci sigur că vom lua această decizie. Dar suntem departe de acest punct”, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. Cât priveşte o estimare a momentului în care municipiul va atinge pragul de 3 cazuri la 1.000 de locuitori, dr. Cepoi a declarat că e greu de spus, câtă vreme numărul cazurilor variază de la o zi la alta.

„Nu există o tendinţă constantă de creştere, dar, pe mai multe zile, e clară creşterea”, a adăugat el. La Iaşi, recordul de îmbolnăviri a fost atins alaltăieri: 206 cazuri. Ieri s-au înregistrat 139 de cazuri, dintre care 70 în municipiul-reşedinţă. La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului a amintit că prima decizie care va fi luată la depăşirea nivelului critic de 3 îmbolnăviri la o mie de locuitori va fi închiderea instituţiilor de învăţământ şi mutarea activităţilor didactice în online. După reluarea, acolo unde este posibil, a activităţilor la distanţă (telemuncă), vor urma, gradual, interzicerea evenimentelor precum botezuri, nunţi etc., până la impunerea unor restricţii de circulaţie. Deciziile aparţin Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.