Ce inseamnă "dublul test" şi "triplul test" in sarcina?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Ce inseamnă "dublul test" şi "triplul test" in sarcina?

GALERIE
Sigla avicena
  • Sigla avicena
- +

In epoca noastră, numărul de malformaţii congenitale depistate creşte. Aceasta se datorează mai multor factori: vârsta mai înaintată la care se hotărăşte prima sarcina, factorii de risc (poluare, stress, infecţii) dar şi depistarea mai uşoară astăzi decât în urmă cu 3-4 decenii a malformaţiilor fetale.


Se apreciază că frecvenţa acestor malformaţii depăşeşte 4% din sarcini. Or, dacă comparăm cu alte boli frecvente în populaţie, de exemplu cancerul, acesta are incidenţă de sub 1%. Este evident aşadar că este utilă orice metodă de a depista semne care ne pot atenţiona de riscul unor malformaţii, şi folosim pentru aceasta o serie de metode: dozarea unor markeri din sânge, ecografie, şi tehnici de diagnostic genetic prenatal (amniocenteză, biopsia din placentă, sau mai nou apăruta tehnică de analiza a hematiilor fetale din sângele matern).

In privinţa markerilor din sânge, acest test se poate face în 2 perioade ale sarcinii. Astfel, între 11 şi 14 săptămâni de sarcină, se face "dublul test", iar între 16 şi 18 săptămâni de sarcină "triplul test".


Ce este dublul test?


S-a constatat că la anumite sarcini care au anomalii genetice- şi mai ales sindrom Down (numit şi trisomia 21- cea mai frecventă anomalie ce implică cromosomii), există un nivel crescut de hormon de sarcină (beta hCG- gonadotropina corionică umană) şi un nivel scăzut de secreţie a unei proteine placentare (PAPP-A- proteina placentară asociată sarcinii A). Corelaţia (şi deci riscul asociat) este cantitativă, în sensul că este cu atât mai mare cu cât abaterile de la normal sunt mai mari.


Ce este triplul test?

 

Prin studii asemănătoare, s-a constatat că există o corelaţie pentru sindromul Down la sarcinile de peste 16 săptămâni cu alta serie de analize din sânge: AFP- alfa fetoproteina, estriolul- hormon produs la peste 16 săptămâni în principal de făt, şi acelaşi hCG. Mai precis, AFP este cu atât mai scăzut, ca şi estriolul, iar hCG mai crescut, cu cât riscul de sindrom Down este mai mare.


Cum se procedează pentru a face dublul şi triplul test?

 

Aşa cum s-a precizat este o mostră din sânge, care se prelucrează la laboratoarele de analize. Pentru a o interpreta, este nevoie de mai multe date- vârsta mamei, factori de risc asociaţi, şi de evaluarea ecografică a unor măsurători fetale, care obiectivează vârsta sarcinii.


Cum se interpretează?

 

Printr-un program de calculator, în care sunt introduse datele pacientei (vârstă, istoricul de malformaţii, ultima menstruaţie, estimarea ecografică a vârstei sarcinii, eventual şi markeri ecografici de anomalie fetală) se stabileşte care este riscul ca fătul respectiv să fie afectat de sindromul Down. Este un risc statistic (se exprimă la modul 1/250- adică un caz din 250 sarcini are în situaţia respectivă sindrom Down- normal că riscul e mai mare la 1/50 decât la 1/300), şi nu stabileşte un diagnostic. Sunt alte investigaţii care prin recoltarea de celule fetale şi exmenul genetic stabilesc dacă există anomalia cromosomială implicată de sindromul Down sau nu.


Alte avantaje ale dublului şi triplului test

 

Markerii incluşi în dublul test sunt capabili să estimeze riscul şi pentru alte anomalii- de exemlu hCG pentru trisomia 18, AFP pentru anomalii de sistem nervos (gen spina bifida, lipsa oaselor craniului- anencefalie) este tot un risc statistic, dar poate orienta investigaţii ulterioare pentru a pune diagnostic- examenul gentic, ecografiile etc.

Aşadar, efectuate corect şi interpretate de specialist, aceste teste ajută viitoarele mămici să diminueze stressul pe care riscul unor malfomaţii îl reprezintă şi să se pregătească cu încredere pentru a întâmpina un nou membru al familiei.

Conf.dr. Răzvan Socolov
Cnetrul Medical Avicena Profertis Iaşi

www.profertis.ro
https://ro-ro.facebook.com/ClinicaAvicenaProfertis/

B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr 10, parter şi mezanin, Iaşi, România
 
Tel:        0040.232.220785
             0040.232.276433
Mobil:   0040.758.042785
Email:   profertis@yahoo.com
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.