Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial

Ce inseamnă "dublul test" şi "triplul test" in sarcina?

GALERIE
Sigla avicena
  • Sigla avicena
- +

In epoca noastră, numărul de malformaţii congenitale depistate creşte. Aceasta se datorează mai multor factori: vârsta mai înaintată la care se hotărăşte prima sarcina, factorii de risc (poluare, stress, infecţii) dar şi depistarea mai uşoară astăzi decât în urmă cu 3-4 decenii a malformaţiilor fetale.


Se apreciază că frecvenţa acestor malformaţii depăşeşte 4% din sarcini. Or, dacă comparăm cu alte boli frecvente în populaţie, de exemplu cancerul, acesta are incidenţă de sub 1%. Este evident aşadar că este utilă orice metodă de a depista semne care ne pot atenţiona de riscul unor malformaţii, şi folosim pentru aceasta o serie de metode: dozarea unor markeri din sânge, ecografie, şi tehnici de diagnostic genetic prenatal (amniocenteză, biopsia din placentă, sau mai nou apăruta tehnică de analiza a hematiilor fetale din sângele matern).

In privinţa markerilor din sânge, acest test se poate face în 2 perioade ale sarcinii. Astfel, între 11 şi 14 săptămâni de sarcină, se face "dublul test", iar între 16 şi 18 săptămâni de sarcină "triplul test".


Ce este dublul test?


S-a constatat că la anumite sarcini care au anomalii genetice- şi mai ales sindrom Down (numit şi trisomia 21- cea mai frecventă anomalie ce implică cromosomii), există un nivel crescut de hormon de sarcină (beta hCG- gonadotropina corionică umană) şi un nivel scăzut de secreţie a unei proteine placentare (PAPP-A- proteina placentară asociată sarcinii A). Corelaţia (şi deci riscul asociat) este cantitativă, în sensul că este cu atât mai mare cu cât abaterile de la normal sunt mai mari.


Ce este triplul test?

 

Prin studii asemănătoare, s-a constatat că există o corelaţie pentru sindromul Down la sarcinile de peste 16 săptămâni cu alta serie de analize din sânge: AFP- alfa fetoproteina, estriolul- hormon produs la peste 16 săptămâni în principal de făt, şi acelaşi hCG. Mai precis, AFP este cu atât mai scăzut, ca şi estriolul, iar hCG mai crescut, cu cât riscul de sindrom Down este mai mare.


Cum se procedează pentru a face dublul şi triplul test?

 

Aşa cum s-a precizat este o mostră din sânge, care se prelucrează la laboratoarele de analize. Pentru a o interpreta, este nevoie de mai multe date- vârsta mamei, factori de risc asociaţi, şi de evaluarea ecografică a unor măsurători fetale, care obiectivează vârsta sarcinii.


Cum se interpretează?

 

Printr-un program de calculator, în care sunt introduse datele pacientei (vârstă, istoricul de malformaţii, ultima menstruaţie, estimarea ecografică a vârstei sarcinii, eventual şi markeri ecografici de anomalie fetală) se stabileşte care este riscul ca fătul respectiv să fie afectat de sindromul Down. Este un risc statistic (se exprimă la modul 1/250- adică un caz din 250 sarcini are în situaţia respectivă sindrom Down- normal că riscul e mai mare la 1/50 decât la 1/300), şi nu stabileşte un diagnostic. Sunt alte investigaţii care prin recoltarea de celule fetale şi exmenul genetic stabilesc dacă există anomalia cromosomială implicată de sindromul Down sau nu.


Alte avantaje ale dublului şi triplului test

 

Markerii incluşi în dublul test sunt capabili să estimeze riscul şi pentru alte anomalii- de exemlu hCG pentru trisomia 18, AFP pentru anomalii de sistem nervos (gen spina bifida, lipsa oaselor craniului- anencefalie) este tot un risc statistic, dar poate orienta investigaţii ulterioare pentru a pune diagnostic- examenul gentic, ecografiile etc.

Aşadar, efectuate corect şi interpretate de specialist, aceste teste ajută viitoarele mămici să diminueze stressul pe care riscul unor malfomaţii îl reprezintă şi să se pregătească cu încredere pentru a întâmpina un nou membru al familiei.

Conf.dr. Răzvan Socolov
Cnetrul Medical Avicena Profertis Iaşi

www.profertis.ro
https://ro-ro.facebook.com/ClinicaAvicenaProfertis/

B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr 10, parter şi mezanin, Iaşi, România
 
Tel:        0040.232.220785
             0040.232.276433
Mobil:   0040.758.042785
Email:   profertis@yahoo.com
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri