anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Advertorial

Ce inseamnă "dublul test" şi "triplul test" in sarcina?

GALERIE
Sigla avicena
 • Sigla avicena
- +

In epoca noastră, numărul de malformaţii congenitale depistate creşte. Aceasta se datorează mai multor factori: vârsta mai înaintată la care se hotărăşte prima sarcina, factorii de risc (poluare, stress, infecţii) dar şi depistarea mai uşoară astăzi decât în urmă cu 3-4 decenii a malformaţiilor fetale.


Se apreciază că frecvenţa acestor malformaţii depăşeşte 4% din sarcini. Or, dacă comparăm cu alte boli frecvente în populaţie, de exemplu cancerul, acesta are incidenţă de sub 1%. Este evident aşadar că este utilă orice metodă de a depista semne care ne pot atenţiona de riscul unor malformaţii, şi folosim pentru aceasta o serie de metode: dozarea unor markeri din sânge, ecografie, şi tehnici de diagnostic genetic prenatal (amniocenteză, biopsia din placentă, sau mai nou apăruta tehnică de analiza a hematiilor fetale din sângele matern).

In privinţa markerilor din sânge, acest test se poate face în 2 perioade ale sarcinii. Astfel, între 11 şi 14 săptămâni de sarcină, se face "dublul test", iar între 16 şi 18 săptămâni de sarcină "triplul test".


Ce este dublul test?


S-a constatat că la anumite sarcini care au anomalii genetice- şi mai ales sindrom Down (numit şi trisomia 21- cea mai frecventă anomalie ce implică cromosomii), există un nivel crescut de hormon de sarcină (beta hCG- gonadotropina corionică umană) şi un nivel scăzut de secreţie a unei proteine placentare (PAPP-A- proteina placentară asociată sarcinii A). Corelaţia (şi deci riscul asociat) este cantitativă, în sensul că este cu atât mai mare cu cât abaterile de la normal sunt mai mari.


Ce este triplul test?

 

Prin studii asemănătoare, s-a constatat că există o corelaţie pentru sindromul Down la sarcinile de peste 16 săptămâni cu alta serie de analize din sânge: AFP- alfa fetoproteina, estriolul- hormon produs la peste 16 săptămâni în principal de făt, şi acelaşi hCG. Mai precis, AFP este cu atât mai scăzut, ca şi estriolul, iar hCG mai crescut, cu cât riscul de sindrom Down este mai mare.


Cum se procedează pentru a face dublul şi triplul test?

 

Aşa cum s-a precizat este o mostră din sânge, care se prelucrează la laboratoarele de analize. Pentru a o interpreta, este nevoie de mai multe date- vârsta mamei, factori de risc asociaţi, şi de evaluarea ecografică a unor măsurători fetale, care obiectivează vârsta sarcinii.


Cum se interpretează?

 

Printr-un program de calculator, în care sunt introduse datele pacientei (vârstă, istoricul de malformaţii, ultima menstruaţie, estimarea ecografică a vârstei sarcinii, eventual şi markeri ecografici de anomalie fetală) se stabileşte care este riscul ca fătul respectiv să fie afectat de sindromul Down. Este un risc statistic (se exprimă la modul 1/250- adică un caz din 250 sarcini are în situaţia respectivă sindrom Down- normal că riscul e mai mare la 1/50 decât la 1/300), şi nu stabileşte un diagnostic. Sunt alte investigaţii care prin recoltarea de celule fetale şi exmenul genetic stabilesc dacă există anomalia cromosomială implicată de sindromul Down sau nu.


Alte avantaje ale dublului şi triplului test

 

Markerii incluşi în dublul test sunt capabili să estimeze riscul şi pentru alte anomalii- de exemlu hCG pentru trisomia 18, AFP pentru anomalii de sistem nervos (gen spina bifida, lipsa oaselor craniului- anencefalie) este tot un risc statistic, dar poate orienta investigaţii ulterioare pentru a pune diagnostic- examenul gentic, ecografiile etc.

Aşadar, efectuate corect şi interpretate de specialist, aceste teste ajută viitoarele mămici să diminueze stressul pe care riscul unor malfomaţii îl reprezintă şi să se pregătească cu încredere pentru a întâmpina un nou membru al familiei.

Conf.dr. Răzvan Socolov
Cnetrul Medical Avicena Profertis Iaşi

www.profertis.ro
https://ro-ro.facebook.com/ClinicaAvicenaProfertis/

B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr 10, parter şi mezanin, Iaşi, România
 
Tel:        0040.232.220785
             0040.232.276433
Mobil:   0040.758.042785
Email:   profertis@yahoo.com
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.