Alimentația vârstnicului trebuie să fie regulată, echilibrată, apetisantă, într-un cadru plăcut și adaptată nevoilor personale.
Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 34
Dietetician Camelia Iuliana Sfarti, Arcadia: Factorul primordial este densitatea nutrițională și nu cea calorică, pentru că vârstnicul are o priză alimentară scăzută și ceea ce mănâncă ar trebui să aibă o valoare nutrițională cât mai ridicată.
Asigurarea varietății alimentare este importantă pentru menținerea plăcerii de a mânca.
Nu se interzic nejustificat diverse alimente, trebuie integrate în meniul zilnic și alimente care le plac cu adevărat, chiar dacă acestea nu sunt foarte nutritive.
Aportul proteic corespunzător este esențial pentru prevenirea pierderii de masă musculară (sarcopenie). Pentru vârstnicii fără probleme de sănătate este recomandat un aport proteic zilnic între 1,0 g și 1,2 g de proteine/kg corp. Pentru cei care au sarcopenie sau alte afecțiuni cronice, necesarul poate fi și mai mare. Este important ca proteinele să fie distribuite uniform pe parcursul zilei, la fiecare masă principală, pentru a sprijini sinteza proteică.
Sursele de proteine de calitate de origine animală includ: carne slabă, pește și fructe de mare, ouă și lactate cu conținut redus de grăsimi.
Proteinele de origine vegetală se regăsesc în leguminoase, fasole, tofu și tempeh, nuci și semințe, quinoa, produse din cereale integrale.
45-65% din necesarul energetic este reprezentat de glucide, de preferat cele complexe din cereale integrale (ovăz, quinoa, orez brun, bulgur), pâine și paste integrale, leguminoase, cartofi dulci și alte legume rădăcinoase. Fructele bogate în fibre sunt o sursă bună de glucide naturale, conțin vitamine și minerale.
Dulciurile concentrate ar trebui limitate deoarece pot provoca creșteri rapide ale glicemiei și pot duce la creșterea în greutate, diabet și alte probleme de sănătate, pentru că apare alterarea metabolismului glucidic la bătrâni și scăderea toleranței la glucoză.
Vârstnicii care au intoleranță la lactoză nu trebuie să elimine complet lactatele, putând alege produsele lactate fermentate care nu mai conțin lactoză sau produse tratate cu lactază.
Din cauză că se înregistrează o creștere a nivelului seric de colesterol odată cu vârsta, trebuie scăzut aportul lipidelor saturate, precum și aportul de colesterol. Grăsimile sunt esențiale în dieta vârstnicilor, dar trebuie să fie de tipul potrivit și consumate în cantități adecvate pentru a da gust mâncării și pentru a asigura sănătatea cardiovasculară.
Alegerea unor alimente bogate în calciu este foarte importantă pentru asigurarea unui minim de 1200 mg/zi (ex. produse lactate proaspete).
Se recomandă reducerea consumului de sare și poate fi necesară suplimentarea dietei cu potasiu și magneziu.
Fierul este foarte important la vârstnic, așadar trebuie suplimentată dieta cu alimente care conțin fier heminic (carne, organe, cereale îmbogățite cu fier etc.).
Vitamina B12 poate fi deficitară din cauza modificărilor fiziologice sau patologice gastrointestinale. Se recomandă produse îmbogățite cu B12 (cereale, produse de soia).
Hidratarea trebuie asigurată cât mai bine prin consumul de lichide neîndulcite, cel puțin 30-35 ml/kg corp, cu suplimentare în caz de febră, diaree.
Suplimentele vitaminice și minerale se administrează doar după evaluare biochimică.
Puteți programa o consultație de Nutriție și dietetică la numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.
Publicitate și alte recomandări video