anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

Ce învaţă elevii români din manualul de educaţie sexuală. „Priveşte-te în oglindă. Este un semn pe faţa ta? Scrie pe faţa ta virgin?"

GALERIE
Educaţia pentru sănătate
 • Educaţia pentru sănătate
- +

De unde află copiii români despre sex? De la şcoală sau din familie? Ştirile tot mai dese despre scadalurile sexuale din şcoală îi pun pe gânduri deopotrivă pe părinţi şi pe profesori. Care e vârsta potrivită pentru a-i vorbi copilului despre sex şi care e cea mai bună metodă? E o întrebare la care şcoala încearcă să răspundă prin materia opţională „Educaţie pentru sănătate” în cadrul căreia sunt predate sporadic şi noţiuni despre sexualitate. De cele mai multe ori însă „Educaţia pentru sănătate” se face la ora de dirigenţie sau nu se face.

„La noi la liceu n-am făcut deloc educaţie pentru sănătate şi cu atât mai puţin educaţie sexuală, pentru că noi avem profil economic. Nici nu avem oră de dirigenţie”, spun elevele de la Colegiul Naţional  „Virgil Madgearu” din Capitală.

Fetele îşi amintesc vag că profesoara de biologie le-a spus prima dată câte ceva despre sexualitate în cadrul orelor despre corpul uman. „În rest, fiecare îşi ia informaţiile de unde poate. În „Săptămâna Altfel”, în care nu facem cursuri, facem teatru în loc să vină cineva să ne vorbească despre problemele astea”, a adăugat Corina, una dintre eleve.

În schimb, elevii de la Colegiul „Sf. Sava” învaţă despre educaţia pentru sănătate, dar la ora de dirigenţie. „De câteva ori pe an vin mai multe ONG-uri şi ţin cursuri la câteva dintre clase. Însă, din păcate ofertele lor sunt mai slabe de la an la an. În rest, educaţia pentru sănătate se face la dirigenţie”, a spus George Cazacu, director la Colegiul Naţional „Sf. Sava”.

Faptul că sexualitatea este un subiect tabu în şcoala românească este confirmat de datele de la Ministerul Educaţiei care arată că aproximativ 12% din elevii din România urmează opţionalul de „Educaţie pentru sănătate”.

În anul şcolar 2011-2012, această disciplină  s-a ţinut în 1.141 de şcoli din mediul urban şi în 1.276 de şcoli din mediul rural. Ceea ce înseamnă că aproximativ 170.000 de elevi au aflat anul trecut despre sex în timpul unor ore de curs dedicate special acestui subiect. Oficialii de la minister spun că, pe lângă aceştia, alţi 220.000 au mai desfăşurat activităţi extracurriculare şi extraşcolare legate de educaţia pentru sănătate.

În total, 390.000 de elevi au participat într-un fel sau altul la cursuri în care aflau şi informaţii despre viaţa sexuală. Cifra este mică ţinând cont că în învăţământul preuniversitar sunt 3 milioane de elevi.

Profesorii: elevilor nu le răspunde nimeni

Despre modul cum se predă educaţie sexuală în şcolile din România nu sunt mulţumiţi nici profesorii, care spun că despre sex  se vorbeşte cu perdea în şcoală. De multe ori dascălii se văd puşi în faţa unei situaţii neplăcute cu elevi care în lipsa informaţiilor ajung subiect al buletinele de ştiri.

 „Este vorba despre o precocitate sexuală la copii în zilele noastre. Elevii pun întrebări, aceste întrebări sunt legitime, însă nu le răspunde nimeni. Părinţii evită, şcoala o face cum o face, şi atunci mai rămâne mass-media şi gaşca din parc”, afirmă Marian Banu, inspector de imagine la Inspectoratul Şcolar Bucureşti. El adaugă că, într-adevăr există disciplina de „Educaţie pentru sănătate”, însă nu toate şcolile optează pentru această materie, iar elemente de educaţie sexuală nu se fac decât la liceu.

La rândul lor, părinţii spun că educaţia  sexuală ar trebui predată mult mai devreme. „Noi am propus de mai multe ori ca noţiuni de sex să primească elevii încă de la clasa a V-a. Acum se predau numai că noţiuni despre corpul uman. Dar educaţia pentru sănătate ar trebui predată de nişte specialişti, în niciun caz de către diriginte aşa cum se face acum de cele mai multe ori”, a spus Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Ce se predă la şcoală?

Ce învaţă însă elevii la opţionalul ”Educaţia pentru Sănătate”? Programa şcolară este împărţită pe anii de studii. La clasele V - VI se predă despre sentimentul de iubire faţă de apropiaţi, la clasele VII-VIII se învaţă despre ceasul organismului feminin şi despre comportamentul sexual. Începând cu clasele a IX şi a X-a elevii învaţă despre planificarea familială, iar din clasele XI- şi a XII-a despre diferenţele sexuale la femei şi bărbaţi.

Restul citeste pe gandul.info

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.