
Între România normală și România lucrului bine făcut
Ce lasă în urmă Iohannis pentru Iași? A vizitat de opt ori județul, ultima dată acum 5 ani. La una din vizite a realizat ceva fără precedent

În cei zece ani cât a fost președinte, Klaus Iohannis a venit de opt ori la Iași, mai ales de Ziua Unirii.
Prima vizită a președintelui Klaus Iohannis la Iași a fost de Ziua Unirii, în ianuarie 2015, când a participat la ceremoniile din Piața Unirii, alături de premierul de atunci, Victor Ponta, de primarul Gheorghe Nichita și de președintele CJ Cristian Adomniței.
La manifestările din anul următor, șeful statului a venit la Iași, tot de Ziua Unirii Principatelor Române, împreună cu noul premier, Dacian Cioloș. Klaus Iohannis a revenit în noiembrie 2016 ca să viziteze compania Antibiotice și să participe la o dezbatere intitulată „Noul Iași – pol major de dezvoltare a industriei IT din România”.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Ieșenii nu l-au mai văzut apoi „live” aproape doi ani și jumătate, până pe 1 octombrie 2018, când a participat la deschiderea anului universitar și la Zilele Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. A fost probabil unul dintre momentele în care prezența lui Iohannis „a cântărit” cel mai mult în capitala Moldovei: a reușit să pună la masă toate universitățile ieșene și să fie organizată, pentru prima dată în istoria post-decembristă, deschiderea anului universitar ca un eveniment comun, la Teatrul Național. În rest, an de an universitățile organizează propriile festivități, iar rectorii se invită unii pe alții la ele.
Un an electoral pare că este cu totul altfel
Însă în anul electoral 2019 și-a făcut timp în trei rânduri să vină la Iași. Pe 23 ianuarie a înmânat personal titlul de „Capitală Istorică” oficialităților locale. Cu o lună înainte, promulgase legile prin care municipiul Iaşi era declarat „Capitală istorică” a României, iar municipiul Alba Iulia, „Capitală a Marii Uniri”. Cu prilejul aceleiași vizite, Klaus Iohannis a împărțit distincții Teatrului Național, Operei Naționale Române Iași și Complexului Muzeal Național Moldova.

În imaginea de sus, Klaus Iohannis în penultima sa vizită la Iași în calitate de președinte: 6 octombrie 2019
Pe 11 mai s-a întors la Iași pentru Forumul Educației, iar în octombrie, a revenit în campanie electorală pentru prezidențialele din acel an, în care a candidat sub sloganul „Împreună pentru o Românie normală”.
După ce a câștigat al doilea mandat la șefia statului, Klaus Iohannis a venit la Iași următorul an, în ianuarie 2020. A fost ultima sa vizită în „Capitala Istorică” în această calitate. El a menționat în discursul rostit atunci în faţa miilor de ieşeni prezenţi la sărbătorirea Zilei Unirii că România are nevoie de Autostrada Unirii, fără de care Moldova nu va putea recupera decalajul economic.
Predecesorul său venise ultima oară la Iași cu trei ani înainte să-i expire mandatul. Traian Băsescu a fost prezent la manifestările de Ziua Unirii, pe 24 Ianuarie 2011, când s-au făcut auzite huiduieli, „obicei” care a revenit constant în ultimii ani la acest eveniment.
Scurt istoric prezidențial
Klaus Werner Iohannis (65 de ani) a fost profesor de fizică înainte să fie ales primar al Sibiului, în anul 2000. Și-a reînnoit mandatul în 2004, 2008 și 2012, de fiecare dată din partea Forumului Democrat al Germanilor din România. În 2009, după căderea Guvernului Boc I, Iohannis a fost propus de PNL și PSD pentru funcția de premier, dar președintele de atunci, Traian Băsescu, a refuzat să-l nominalizeze.
Patru ani mai târziu, Klaus Iohannis a devenit membru al PNL, iar pe 28 iunie 2014 a preluat președinția partidului (de la Crin Antonescu) și, implicit, statutul de candidat la alegerile prezidențiale din acel an. Le-a câștigat din al doilea tur în fața lui Victor Ponta, prim-ministrul de atunci (cu 54,43 la sută din voturi). Și-a adjudecat și doilea mandat la Cotroceni, în noiembrie 2019, în fața Vioricăi Dăncilă (cu 66,1 la sută din voturi), al cărei guvern fusese demis cu o lună înainte prin moțiune de cenzură.
Dintre liderii politici ieșeni, doar președintele PNL, Alexandru Muraru, a marcat plecarea fostului președinte. „Demisia lui Klaus Iohannis este un gest de responsabilitate”, a declarat el, adăugând că „trebuie pusă în contextul în care în Parlament fusese deja declanșată procedura de suspendare, care risca să arunce România în criză politică”.
Publicitate și alte recomandări video