Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce luăm cu noi din anul 2020? „Rezultatul e negativ, însă tușesc uneori de mă îngrozesc!”

GALERIE
fereastra
  • fereastra
- +

Anul 2020 a fost unul solicitant, din punct de vedere profesional.

Tabloul clinic a fost reprezentat de stări depresiv-anxioase și ipohondrie. Cazurile întâlnite sunt foarte diferite și tind către extreme: oameni cărora li s-a schimbat radical viața din cauza pandemiei, într-un mod negativ, precum și persoane care se declară mulțumite de prezența acestui virus. Indiferent de experiența fiecăruia, cu toții admit că există și aspecte pozitive pe care doresc să le ia cu ei în noul an.

Care sunt momentele cele mai dificile prin care au trecut cei ce mi-au povestit că viața lor a fost considerabil afectată? Cea mai arzătoare suferință este pierderea cuiva apropiat, urmată îndeaproape de existența sechelelor fizice și psihice cauzate de virus.

Pacienții care au fost confirmați pozitiv și s-au vindecat folosesc termenul de ”supraviețuitori” pentru a întări și a contura cât mai aproape de adevăr imaginea propriei dureri. Nenumărate relatări din spitale bazate pe o realitate dură, traumatică despre care cei ce au intrat în cabinet îmi spuneau că nu o vor uita niciodată:

”Cât de greu este să fii tu însuți bolnav și să vezi în jurul tău alți oameni de diferite vârste care abia pot respira, care efectiv se sufocă prin somn și tot personalul din spital într-o continuă fugă. Simțeam vină că eram bolnav, voiam să le ușurez munca.”

De asemenea, am aflat că există foarte multe forme pe care le poate lua acest virus, simptomele avute de către cei cu care am lucrat nefiind aceleași: ”Mi-a căzut părul, arăt oribil! Au trecut două luni de când am fost retestată și rezultatul e negativ, însă tușesc uneori de mă îngrozesc! Nu cred că voi mai fi vreodată la fel, așa cum am fost înainte. Cred că cei ce au murit au fost norocoși! Decât să rămână cu astfel de sechele, mai bine se termină tot!”

Latura emoțională joacă un rol crucial în procesul de vindecare. Temerile, panica pot naște noi simptome sau le pot agrava pe cele deja existente.

”Cum anume lucrați cu pacienții care au avut virusul ăsta nenorocit? Care e rețeta să ne revenim? Sunt șanse să fim din nou bine? Care e rata de succes în astfel de situații? Sau vom rămâne nebuni?”

Nu am putut oferi un răspuns și nici nu era corect să o fac. Durata terapiei și modul de lucru au fost atent particularizate, astfel încât rezultatele să coincidă cu obiectivele stabilite de fiecare individ în parte.

Am trăit din plin această pandemie, deși nu am fost contaminată, însă strigătul ascuțit al pacienților din fața mea mi-a transmis emoțiile într-un procent de neînchipuit.

Însă am văzut și perspective diferite! ”Dacă nu era pandemia și nu se oprea totul, eram și eu într-o permanentă goană și nu mai aveam timp să mă opresc și asupra mea. Am avut timp să-mi analizez propriile nevoi, să mă orientez mult mai înțelept către viitor și ceea ce vreau să fac.” Perioada stării de urgență din prima parte a anului a avut de asemenea o putere de schimbare în bine:

”Când totul s-a oprit în loc, mi-am adus aminte că exist, mi-am dat seama unde mă aflu, care sunt oamenii de care trebuie să am grijă și asupra cărora trebuie să-mi îndrept mai des atenția. Când totul s-a oprit, la mine s-a dat startul sentimentelor frumoase care erau prăfuite și ascunse undeva departe pentru că viteza lucrurilor din ziua de azi nu îți mai dă voie să fii uman!”

Întoarcerea către sine este unul dintre elementele care ar ajuta să depășim perioada nefastă în care încă ne aflăm sau doar pentru a ne reconsidera propriul drum. Incertitudinea legată de durata pandemiei, precum și riscurile de a putea fi contaminați, unii chiar pentru a doua oară, fac din procesul de terapie o luptă. Aceste variabile parazit pun piedici vindecării, însă consider că răbdarea, înțelegerea a ceea ce se întâmplă, modalitățile de prevenție, precum și corecta informare vor reprezenta temelia către reușită.

Recomand ca, după încheierea acestei etape sumbre din viața noastră, să fiți deschiși către crearea unor grupuri de sprijin, chiar dacă faceți parte dintre persoanele norocoase care au reușit să lase în urmă tot ceea ce s-a întâmplat. Faceți asta pentru a-i ajuta și pe cei care încă vor fi blocați emoțional și, sub coordonarea unui terapeut, alegeți să dați o șansă reală de însănătoșire psihică!

Sărbători liniștite! (Psiholog - Monica Dobrea)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri