De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ce mai reprezintă astăzi frumusețea? Când și de ce vrem să schimbăm felul în care arătăm? Opinii de la chirurgi plasticieni și medici psihologi ieșeni

miercuri, 31 iulie 2024, 02:56
2 MIN
 Ce mai reprezintă astăzi frumusețea? Când și de ce vrem să schimbăm felul în care arătăm? Opinii de la chirurgi plasticieni și medici psihologi ieșeni

Idealul de frumusețe pentru femei și bărbați a început să fie din ce în ce mai racordat la unele realități cotidiene care nu mai au legătură cu felul în care a fost făcut să arate corpul nostru, spun medicii plasticieni cu care a discutat „Ziarul de Sănătate”. În dosarul de săptămâna aceasta am discutat cu chirurgi plasticieni și cu psihologi pentru a înțelege ce anume îi împinge pe oameni să aleagă chiar și proceduri invazive pentru a schimba felul în care arată.

Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 17

Care sunt procedurile cele mai căutate, dincolo de micile intervenții la nivelul buzelor sau a pomeților? Cine și de ce apelează la un chirurg plastician? Medicii spun că simt o presiune din ce în ce mai mare din partea pacienților și că cea mai reușită operație este cea la care se pun de acord, de la început, atât medicul, cât și pacientul, asupra felului în care va arăta rezultatul final. Dar nu de puține ori specialiștii consultați de „Ziarul de Sănătate” au fost puși în fața reparării unor „corecturi” făcute de unii profesioniști care au acceptat direct ce le-au cerut pacienții, fără să le explice că acele modificări nu ar fi corelate cel mai bine cu estetica feței sau a trupurilor acestora. Iar rezultatul final a dezamăgit pe toată lumea.

Dr. Lucian Popa, medic primar de chirurgie plastică, reconstructivă și estetică, consideră că esențial în expresia noastră din punct de vedere estetic este simetria, echilibrul între diferitele elemente ale feței și ale corpului nostru, astfel încât să existe o imagine plăcută. Definirea aurei Șirului lui Fibonacci încă din antichitate a atras atenția asupra proporționalității elementelor naturale și a definit termenul de frumusețe.

Multe femei merg la chirurgul plastician și spun că doresc să aibă buze ca ale actriței Angelina Jolie sau sâni ca ai lui Scarlett Johansson. Dar adevărata frumusețe, crede dr. Costel Dobre, medic primar chirurgie plastică și estetică la Arcadia, constă în unicitatea și individualitatea fiecăruia.

Când vorbim de frumusețe, fiecare avem propriile standarde. Ne privim în oglindă și suntem mulțumiți sau nu de ceea ce vedem. Idealul de frumusețe a fost căutat mereu de-a lungul vremii, fiecare epocă încercând să își impună propriile standarde. Dar care este idealul de frumusețe promovat de societatea actuală?

Dr. Tiberiu Hrișcă, medic specialist chirurgie plastică și estetică în cadrul Arcadia Spitale și Centre Medicale, consideră că frumusetea înseamnă încredere, echilibru și este important de știut că această frumusețe poate avea inclusiv mici imperfecțiuni.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii