Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce mai zice lumea

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Filmul Grease (1978), cu John Travolta şi Olivia Newton-John, este acuzat că e „sexist, misogin şi că promovează cultura violului (!) şi a supunerii femeii”, asta pentru că eroina trebuie să-şi modifice înfăţişarea şi personalitatea ca să placă unui macho arogant, cu părul dat cu briantină (această ultimă precizare e menită, probabil, să-i discrediteze total pe bărbaţii care şi-ar permite mici cochetării).

Deşi în plină criză financiară, Metropolitan Opera a numit-o pe Marcia Sells în postul de „directoare a diversităţii”. Misiunea ei este să promoveze spiritul de paritate rasială şi să amelioreze spectacolele existente. Celebrei scene new-yorkeze i s-a reproşat absenţa din repertoriu a compozitorilor negri, precum şi montarea unor spectacole ce perpetuează stereotipii (Aida, de exemplu, în care soprana Anna Netrebko are faţa şi trupul vopsite în negru). Or, conform codului corectitudinii politice, albii nu au voie să joace roluri de negri.

***

La San Francisco vreo 40 de scoli şi-au schimbat numele. De ce? Pentru că se numeau George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln, mă rog, nume din astea, dubioase. Aceste personaje au fost implicate în ţinerea în sclavie a unor fiinţe umane, au oprimat femeile, s-au opus progresului social, au comis acţiuni ce au condus la genocid sau au „diminuat în chip semnificativ” dreptul fiecăruia „la viaţă, la libertate şi la căutarea fericirii”. Ultima formulă e luată din Declaraţia de independenţă şi i se datorează lui… Jefferson. Şi Lincoln, cel care a abolit sclavia? Păi el a greşit grav faţă de naţiunile indiano-americane atunci când a aprobat construirea liniei ferate transcontinentale, luându-le indienilor pământuri şi afectându-le modul de viaţă. O şcoală elementară numită El Dorado va trebui şi ea să-şi schimbe numele, din cauză că se face expresia „mitului colonial spaniol”. Editorialistul de la Le Point care vorbeşte despre aceste lucruri notează totodată că, din cauza opoziţiei profesorilor şi a părinţilor elevilor, nu s-a putut da unei şcoli din Franţa numele lui Samuel Paty, profesorul decapitat de un fanatic musulman. Minoritarii musulmani s-ar fi simţit jigniţi şi riscul era prea mare…

***

Erdogan îi dă lecţii lui Macron şi îi aminteşte că strămoşii acestuia au omorât un milion de algerieni. Dincolo de faptul că problema algeriană nu poate fi rezumată în acest mod mă întreb dacă Turcia nu a fost, multă vreme, o putere colonială. Care, în plus, a practicat diferite forme de sclavie, inclusiv cea sexuală.

***

În Anglia, la Leeds, regina Victoria (încoronată la patru ani după abolirea sclaviei) este etichetată drept „proprietară de sclavi”, „asasină”, „nemernică”. Francis Drake (1540-1596), corsar, explorator (a făcut al doilea înconjur al Pământului după Magellan), renumit prin faptele sale de arme, om politic, este renegat (în urma acuzaţiei că a făcut negoţ cu sclavi) la Plymouth, oraşul unde a fost, în 1581, primar. Henry Tate (1819-1899), mare amator de artă, a adunat o superbă colecţie expusă la renumita Tate Gallery; muzeul intenţionează să-şi schimbe numele, întrucât Tate a făcut avere din comerţul cu zahăr, dând dovadă de un spirit capitalist reprobabil. Circulă acum în UK o hartă care indică statuile şi monumentele indezirabile: punctele roşii arată locurile unde târnăcoapele şi-au făcut datoria, punctele albastre - locurile care îşi aşteaptă rândul. Harta e însoţită de un îndemn mobilizator: „Adaugă statuia sau monumentul tău”. Tot în revista Causeur aflăm că directorul ştiinţific de la Kew Garden a declarat că „e vremea să decolonizăm colecţiile de botanică”. Muzeul de Istorie naturală priveşte cu suspiciune colecţiile lui Darwin, realizate în urma unor „expediţii ştiinţifice colonialiste”. Toate facultăţile vor să devină antirasiste şi tocmai a fost lansat un mare proiect, „Dicţionarul sclavagiştilor britanici”. Dărâmătorii de statui vor avea de lucru.

***

Nici Opera din Paris nu se lasă mai prejos. Directorul instituţiei, Alexander Neef, ne dă asigurări că unele opere vor dispărea din repertoriu. Ministrul Culturii, Roselyne Bachelot, intervine şi nuanţează: nu e vorba de a scoate baletele mari, precum Spărgătorul de nuci, din repertoriu, ci de a le contextualiza. În stagiunea trecută, Alexander Neef avusese câteva iniţiative promiţătoare: în opera Turandot de Puccini, spre exemplu, trei personaje, miniştrii Ping, Pang şi Pong fuseseră înlocuite cu miniştrii… Jim, Bob şi Bill. Iar în baletul Baiadera, dansul negrişorilor devenise dansul copiilor. Statutul lebedei negre din Lacul lebedelor rămăsese în studiu.

***

Claire Koç e o tânără ce provine dintr-o familie de imigranţi turci. Se numea Çigdem Koç, dar şi-a schimbat prenumele pentru că era greu de pronunţat şi mai ales pentru că voia să arate că s-a integrat total şi că se consideră franţuzoaică. A publicat acum o carte intitulată Claire, prenumele ruşinii în care arată, printre altele, ce consecinţe dezastruoase are separatismul comunităţilor etnice minoritare. Reţin o observaţie admirabilă: „Ceea ce mă frapează este faptul că se afirmă tot timpul că Franţa iese îmbogăţită spiritual de pe urma imigranţilor. Dar nu se spune niciodată că imigranţii au un mare câştig spiritual graţie Franţei”.

***

Filmul Grease (1978), cu John Travolta şi Olivia Newton-John, este acuzat că e „sexist, misogin şi că promovează cultura violului (!) şi a supunerii femeii”, asta pentru că eroina trebuie să-şi modifice înfăţişarea şi personalitatea ca să placă unui macho arogant, cu părul dat cu briantină (această ultimă precizare e menită, probabil, să-i discrediteze total pe bărbaţii care şi-ar permite mici cochetării).

***

Editura Rivages anunţă că pe 10 martie va intra în librăriile din Franţa albumul de benzi desenate intitulat Nu se poate trăi decât la Paris, pe texte de… Cioran! Ce farse îţi poate juca uneori celebritatea postumă!...

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri