Ce mâncau românii din Țara Românească în secolul 18? Rețeta „secretă” a mămăligii

miercuri, 29 mai 2024, 13:09
2 MIN
 Ce mâncau românii din Țara Românească în secolul 18? Rețeta „secretă” a mămăligii

Ce mâncau românii din Țara Românească în secolul 18? Mămăliga boierească se fierbea altfel, iar gospodinele aeriseau bucătăria înainte să înceapă să facă de mâncare.

Arhivele consemnează că în secolul al XVIII-lea a apărut în Țara Românească prima carte de bucate, cu un titlu pe cât de hilar, pe atât de descriptiv: Carte întru care să scriu mâncările de peşte şi raci, stridii, melci, legumi, erburi şi alte mâncări de sec şi de dulce după orânduiala lor.

Ce mâncau românii din Țara Românească în secolul 18? Rețeta „secretă” a mămăligii

În calitate de Stolnic (acela care se ocupa de buna organizare a sindrofiilor boierești, cel care îl servea la masă pe Voievod, neuitând să guste în prealabil mâncărurile servite pentru a nu fi otrăvite), Constantin Cantacuzino este considerat autorul de drept al acestei colecții timpurii de rețete.

Scribii vremii au fost cei care au transcris și organizat catastifele pline de rețete adunate de el, prin peregrinările culinare în Europa. În colecția de 293 de rețete sunt inserate cu mare grijă și mâncăruri pentru posturile ținute la Curtea Domnească, dar și cele consemnate pe placul otomanilor (acestea fiind reprezentate în special de preparatele din oaie, batal, miel şi vânat nobil).

De aici aflăm și că mămăliga boierească este fiartă nu în apă, ci în lapte, se servește cu unt, smântână și brânză, gustul sățios fiind atât de diferit de cel al mâncării de subzistență cu același nume, omniprezentă la masa țărănimii.

Budincă de morcovi – rețetă de la 1842

Scrisă cu litere chirilice (alfabetul oficial până în 1860), cartea de bucate a cărturarilor Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi este cea mai importantă formă de literatură culinară din perioada paşoptistă. Din 200 rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești (Tipărită cu cheltueala și îngrijirea unei societăți de iubitori de înaintirea și strălucirea neamului Românesc.

A doua ediție. Iașii. La Cantora Foiei Sătești. 1842.), aflăm cum se prepară toba de curcan (pentru care ai nevoie de multe ingrediente cu adevărat „boiereşti” – curcan, limbă, jambon, picioare de vacă, iepure, slănină, castraveți murați, ienibahar), dar şi o budincă de morcovi:

„Iei morcovii și-i spală; îi fierbi cu sare și lasă de se răcesc; apoi îi dai pe răzătoare, iei o bucățică de unt, îl freci puhav, apoi strâci tot câte două ouă și iei câte două linguri de morcovi de cei rași, puțin posmag, puține migdale pisate și zahăr puțin, și coajă de alămâie; apoi ungi calupul cu unt și torni înăuntru, și-i coci”.

Maimult, pe defapt.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii