Ce mesaj a transmis Patriarhul Daniel cu ocazia comemorării eroilor din Decembrie 1989
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 22.09.2021

Ce mesaj a transmis Patriarhul Daniel cu ocazia comemorării eroilor din Decembrie 1989

GALERIE
Patriarhul Daniel
  • Patriarhul Daniel
- +

Comemorarea eroilor din Decembrie 1989 în stare de rugăciune şi comuniune spirituală este o datorie morală, este un act de recunoştinţă şi preţuire a jertfelniciei lor, a afirmat luni patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Palatul Patriarhiei.

“Împlinirea a 30 de ani de la căderea comunismului constituie un prilej de a mulţumi lui Dumnezeu pentru darul libertăţii poporului român. A cinsti memoria celor care au suferit în timpul regimului comunist, precum şi memoria celor care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea poporului român în Decembrie 1989, comemorarea lor în stare de rugăciune şi comuniune spirituală este o datorie morală a noastră, a românilor de pretutindeni, este un act de recunoştinţă şi preţuire a jertfelniciei lor, precum şi expresia cea mai reală şi mai profundă a cultivării legăturii noastre de iubire fraternă cu ei, iubire mai tare decât moartea trupului şi a opacităţii mormântului”, a spus patriarhul, în deschiderea şedinţei solemne a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dedicată împlinirii a 30 de ani de la căderea regimului comunist.

În cuvântul intitulat “Jertfa lor - temelia libertăţii noastre. Cinstirea eroilor Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, patriarhul a accentuat că, “dacă nu-i pomenim pe eroi, îi îngropăm în uitarea noastră”, el subliniind importanţa jertfei tinerilor din Decembrie 1989 pentru recâştigarea şi reafirmarea libertăţii în România.

“Cei care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea poporului român în Decembrie 1989 au fost în majoritate tineri. Aceşti tineri au arătat nu numai curaj, ci şi foarte multă credinţă moştenită de la bunici şi de la părinţii lor. Mulţi dinte ei au îngenunchiat şi au rostit rugăciunea Tatăl Nostru, deşi în şcoli nu s-a mai permis predarea religiei după instalarea regimului comunist ateu în România. În Decembrie 1989, tinerii au simţit prezenţa lui Dumnezeu şi s-au jertfit pentru eliberarea poporului din absurditatea doctrinei politice atee impusă ca ideologie oficială a comunismului ateu şi opresiv. De aceea, în mod spontan, tinerii au strigat în multe locuri din ţară 'Dumnezeu este cu noi!' sau 'Vom muri şi vom fi liberi!'“, a afirmat patriarhul. PF Daniel a subliniat că tinerii care s-au jertfit acum 30 de ani “ne cheamă azi să nu despărţim darul libertăţii de darul credinţei, al sfinţeniei vieţii şi al demnităţii naţionale”.

“Comemorarea eroilor români din Decembrie 1989 ne îndeamnă să preţuim mai mult pe toţi cei care luptă şi lucrează pentru libertatea şi demnitatea poporului român în orice vreme, dar mai ales când acesta se află în pericol de a-şi pierde identitatea şi unitatea sa. Să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos ca jertfa celor care au sacrificat viaţa lor pentru libertatea şi demnitatea poporului român în Decembrie 1989 să fie roditoare de credinţă mai puternică, de fapte bune mai multe, de comuniune frăţească mai intensă. Să ne ajute Dumnezeu să unim permanent libertatea cu responsabilitatea, democraţia cu unitatea românească, demnitatea naţională cu solidaritatea internaţională. Veşnică pomenire eroilor români din Decembrie 1989”, a încheiat patriarhul Daniel.

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Octav Bjoza, a evidenţiat faptul că importanţa celor petrecute în Decembrie 1989 este cu atât mai mare cu cât cei pe care îi reprezintă au parcurs “o etapă tristă, ruşinoasă în istoria poporului român”.

“La urma urmei, reprezint suferinţa neamului românesc, a acelora care au luptat întru salvarea demnităţii acestui popor, întru salvarea credinţei strămoşeşti a acelora care, mai presus de propria lor fiinţă, l-au pus, desigur, pe Dumnezeu şi Biserica noastră strămoşească, a acelora care nici în faţa torturilor, a bătăilor, a înfometării, a muncilor silnice, a lipsirii de minime condiţii de igienă şi asistenţă medicală, au suferit, au murit, mulţi dintre noi tot cu gândul la Dumnezeu şi la Biserica noastră strămoşească. Nici în faţa torturilor n-au renunţat. Este incredibil. Este atât de înălţător ca în acele situaţii limită în care mulţi dintre noi ne-am aflat şi atunci când ţi se părea imperios să afirmi şi chiar să scrii că renunţi la Dumnezeu nu au făcut-o. Chiar aş putea să spun că au preferat să moară decât să renunţe la Dumnezeu şi la Biserica noastră. Dar, la urma urmei, în acele situaţii limită nu eram decât noi şi El, adică noi şi Dumnezeu”, a mărturisit acesta.

El a arătat că a întâlnit foarte mulţi preoţi “acolo”. “'Bine, bine, părinte, dar nu suntem într-o biserică'. 'Greşeşti tinere, aceasta este biserica noastră, celula. Când eşti la muncă undeva, la diguri sau în fundul pământului, în minele de plumb, sau la tăiat stuf iarna cu picioarele în apă, bolta cerească îţi este biserica ta. Nu pot să-i uit pentru că m-au învăţat să am speranţa că, într-o zi, binele va învinge răul, lumina va învinge întunericul şi frumuseţea sufletească va învinge urâţenia”, a amintit Bzoja. Preşedintele AFDPR a susţinut că în ţara noastră “eroii nu prea au fost apreciaţi la adevărata lor valoare” şi a arătat că “o ţară care nu-şi respectă eroii se îndreaptă într-o direcţie categoric greşită”.

O şedinţă solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dedicată împlinirii a 30 de ani de la căderea regimului comunist, a avut loc luni, la Palatul Patriarhiei, evenimentul fiind precedat de o slujbă de pomenire a eroilor din Decembrie 1989, oficiată la Catedrala patriarhală.

Ulterior, a fost lansat volumul “Mărturii şi evocări din lagăre şi închisori” - 30 de ani de la căderea comunismului în România marcaţi prin interviuri cu 30 de deţinuţi politici din perioada comunistă şi au fost prezentate trei filme documentare realizate de Trinitas TV.

Grupul psaltic Tronos al Catedralei patriarhale a susţinut un concert de colinde şi cântări pe versurile unor foşti deţinuţi politici. Diplomatul, teologul şi omul politic Teodor Baconschi a evocat, la finalul evenimentului, clipele trăite în Decembrie 1989, pe care le-a numit “momente de convulsie istorică şi eliberare din captivitatea babilonică a Bisericii Ortodoxe, alături de surorile sale”.

El a îndemnat la “o pedagogie naţională a memoriei şi la o pietate netrucată, cu adevărat asumată existenţial faţă de acei anonimi de la Piaţa Universităţii (...), care, inspiraţi de masacrul deja consumat la Timişoara, n-au mai rezistat în pasivitate şi au hotărât că trebuie să-şi afirme dreptul la demnitate şi libertate în orice chip”. La final, a fost vernisată expoziţia intitulată “Publicaţia Vestitorul Ortodoxiei, martor al unui nou început în viaţa Bisericii”. 

SURSA: Agerpres

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Lucian DÎRDALA

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Este greu de crezut că relaţia instituţională a UE cu Australia va rămâne aceeaşi, în condiţiile în care Franţa ar putea bloca în Consiliu viitorul acord de liber schimb, aflat în faza finală a negocierilor.

Filmuletul zilei

opinii

Lecţia 9/11

Florin CÎNTIC

Lecţia 9/11

Deşi, pentru români, 11 septembrie ar fi trebuit să rămână în istorie drept data cuceririi Plevnei (în 1877), noi nu vom putea uita, totuşi, ziua de 11/09 a anului 2001. Poate nu ar fi rău să medităm la sângeroasa lecţie care a fost servită atunci lumii civilizate.

După liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

După liceul militar

... Am venit cu coada între picioare de la liceul militar. Am pierdut un an. De ce? S-a întâmplat aşa (dar eu nu cred că s-a întâmplat, am aproape convingerea că a fost premeditat, să mă înveţe minte să nu mă mai retrag de la măreţul liceu) pentru că s-a întârziat cu trimiterea situaţiei mele la învăţătură de la liceul milităros. În aceste condiţii, directorii de la liceele din Iaşi nu au acceptat să mă înscriu. Tata a încercat la mai multe licee - nimic.

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Alex VASILIU

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Concertele ordonate vineri, sâmbătă, duminică şi luni au prilejuit audiţii unice pentru că opus-urile prezentate ajung extrem de rar sau nu ajung deloc pe scenele noastre de concert. Un prim argument a aparţinut ansamblului Les Dissonances, avându-l ca dirijor şi solist la vioară pe David Grimal.

pulspulspuls

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Dom’le, oare ce mănâncă, ce bea, sau poate ce fumează dom’ premare Mihăiţă de le serveşte cu atâta nonşalanţă prin interviuri din afara Iaşului încât îngheaţă apele, nu alta, dar parcă îi ia şi pe toţi de gogomani, imaginându-şi că nu ştie lumea ce şi cum? 

Caricatura zilei

George, prietenul paharului

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.