De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ce mincare trebuie sa puna in farfurie bolnavul de ficat

marți, 15 mai 2007, 17:01
3 MIN
 Ce mincare trebuie sa puna in farfurie bolnavul de ficat

Dieta celor care sufera de boli de ficat trebuie sa fie flexibila. Persoana respectiva trebuie sa stie ca are niste restrictii, dar sa nu traiasca ca un claustrat si sa nu fie frustrat. Importanta este evitarea consumului de alcool. In literatura sint aduse dovezi si argumente ca evolutia bolii de ficat se acelereaza in cazul consumului de alcool.

"Alimentatia trebuie sa fie echilibrata in principiile nutritive esentiale, dar trebuie sa fie o alimentatie de calitate care sa cuprinda legume, fructe, lactate usor de digerat – lapte dulce, lapte batut, brinza de vaci. Trebuie  evitate alimentele din comert care au conservanti si coloranti. Practic, un bolnav de ficat trebuie sa beneficieze de o alimentatie cit se poate de naturala. Trebuie evitate prajelile, sarea, dar regimurile se modeleaza de fiecare medic in parte. In general, alimentatia unui bolnav de ficat trebuie sa cuprinda o proteina de buna calitate din care organismul sa-si structureze proteina proprie. Aceasta vine din lactate, din peste, din carne de pasare sau de vita preparate intr-un mod care sa nu agreseze in plus celula hepatica: fierte sau facute gratar", spune dr. Carmen Manciuc, director medical al Spitalului de Boli Infectioase Iasi.

Prejudecati

Este gresita teama exagerata a bolnavului de ficat de a minca proteine sau grasimi. Ficatul omului bolnav are nevoie de proteine de foarte buna calitate. Nu au voie de proteine cei care se afla in criza de encefalopatie, acea complicatie aparuta in ciroza. Dar reducerea cantitatii de proteine la acesti bolnavi in encefalopatie se face doar pe perioada crizei. Dieta bolnavului de hepatita cronica sau ciroza trebuie sa respecte proportiile intre grupele alimentare, adica intre proteine, glucide, lipide, legume, fructe. Dar exista totusi o indicatie cu litere mari. Bolnavul de ciroza trebuie sa manince firesc, dar trebuie sa aiba multe mese si reduse cantitativ. Ciroticul nu trebuie sa manince mult si dintr-o data.

Zarzavaturi si fructe

Dieta bolnavului de ficat trebuie sa se adapteze la starile evolutive ale bolii si sa tina seama si de celelalte boli de care sufera pacientul cu ficatul in stare de necaz. De altfel, cea mai rea combinatie de boli este intre hepatita cronica si diabet. Nu se poate lupta cu hepatita cronica mincind zilnic un anume zarzavat sau un anume fruct. Nu se inving virusii hepatici B si C cu un zarzavat special sau cu un fruct indicat de o vecina de bloc.

„Bolnavului de ciroza trebuie sa i se puna pe masa zarzavaturi si fructe cu pulpa lor cu tot. Nu este bine sa bea doar sucurile, ci trebuie sa manince chiar coaja fructelor. Mai exista o teorie vehiculata in popor cum ca bolnavul de ciroza trebuie sa manince mult ficat prajit. Este gresit", arata dr. Manciuc.

Fara alcool

Bolnavul de ciroza trebuie sa manince carne de calitate, mai ales peste putin gras, de genul pastrav si salau. Bolnavul de ciroza nu de fier are nevoie pentru a-si remedia anemia, ci are nevoie de acidul folic din zarzavaturile proaspete. Doua interdictii importante are insa bolnavul de ciroza, dar si cel de hepatita cronica: nici unul, nici altul nu trebuie sa bea alcool nici macar de un deget si nu trebuie sa foloseasca sarea.

„Daca se opreste consumul de alcool si se face un tratament si se tine un regim de viata si de munca – se respecta somnul odihnitor de noapte cu pauza peste zi cu alimentatie adecvata bogata si echilibrata in principii nutritive, atunci exista o remisie spectaculoasa a hepatitelor cronice", incheie dr. Manciuc.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii