
Un subsol bogat în minerale strategice. Ucraina este bogată în pământuri rare, care sunt foarte apreciate de industria high-tech și râvnite de Statele Unite. Administrația Donald Trump vrea să intre în posesia a 50% din aceste minerale, ca o compensare, potrivit președintelui american, pentru sprijinul financiar acordat în cei trei ani de conflict cu Rusia.
Deși Volodimir Zelenski a respins acest acord, refuzând să-și „vândă țara”, el nu este împotriva ideii de a ceda pământuri rare ucrainene ca parte a unui acord de pace. Acesta a fost și în centrul „planului său de victorie” prezentat în toamna anului trecut, potrivit Rador Radio România.
Concret, Ucraina este plină de litiu – necesar pentru bateriile telefoanelor mobile, uraniu – pentru funcționarea centralelor nucleare, grafit – pentru bateriile mașinilor electrice și titan -apreciat în sectorul aerospațial. La acestea se adaugă petrolul și gazul.
Potrivit „Le Figaro”, țara deține 22 din cele 34 de minerale considerate „esențiale” de Uniunea Europeană, adică cele mai mari zăcăminte din Europa.
Mai precis, potrivit Ministerului ucrainean al Protecției Mediului și Resurselor Naturale, Ucraina are cele mai mari rezerve de grafit și litiu din Europa – acestea reprezintă 6%, respectiv 1% din totalul mondial. Mai mult, rezervele sale de beriliu sunt „capabile să satisfacă producția mondială timp de patruzeci de ani”.
Mai mult pe g4media.ro
Publicitate și alte recomandări video