anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Ce mişcări şi permutări interesante se aşteaptă în zona sutanelor negre ieşene?

GALERIE
puls
 • puls
- +

Ei bine, iubiţi drept-credincioşi, iată că, odată cu primele zăpezi mai serioase pe care ni le trimite Doamne-Doamne din ceruri, dinspre oamenii Lui de pe pământ vedem că unor feţe bisericeşti li se oferă alte încercări interesante. 

Da, fireşte, la noile mişcări care au loc în aceste zile la frumoasa Biserică Bărboi din Târgu Cucului ne referim. Da, adicătelea la decizia Metropoliei şi, înţelegem, a lui Teo Fan-fan personal, el însuşi fost călugăr, de a înfiinţa acolo o mănăstire de călugări toţi unul şi unul, în ton cu vremurile, adicătelea elita elitelor zice-se, din ce am mai auzit pe ici pe colo.

Bun acuma, din ce se vorbeşte printre distinsele sutane, cică intenţia asta era de mulţi ani, căci aşa a fost rânduită treaba cândva acolo la Bărboi. Numai că, atâta vreme cât acolo treaba era controlată de părintele Andrei, om cu mare influenţă în câte celea, era tare problematic de pus în aplicare planul.

Nu că acuma ar fi simplu, căci unii de prin Metropolie, probabil inclusiv IPS-ul, se aşteaptă la mişcări de protest, dacă nu chiar unele revolţele, care sperăm totuşi să nu adumbrească dreapta şi nobila intenţie.

Dară, iubiţi drept-credincioşi, nu asta voiam noi a vă spune aicea, căci ăsta e doar contextul. Voiam doar a ne referi la tânărul stareţ al mănăstirii, în fapt. Pentru asta, însă, faceţi o cruce discretă, ca să fie, şi treceţi la pulsuleţul următor!

Planuri cincinale şi chiar mai lungi de-atât

Da, despre tânărul părinte călugăr Nathanael Neacşu este vorba, după cum v-au spus şi colegii ieri? De remarcat din prima că juna faţă bisericească, la abia 40 de ani ai săi, vine în funcţia de stareţ acolo la Bărboi pe filieră călugărească. Adică tot aşa cum au ajuns în funcţii mari şi Patriarhul Daniel, dar şi Mitropolitul Teo Fan-fan. Doi la mână: nu ştim dacă aţi aruncat un ochi pe CV-ul tânărului, dar este de-a dreptul impresionant, cu studii nu numai în ţară dar şi la Salonic sau Cambridge.

Ei bine, având în vedere toate astea, plus faptul că, ceea ce e şi logic cumva, mitropolitul nostru de la Iaşi este clar că se poate gândi la un succesor, şi vrea să-şi mărească baza de recrutare, ei bine, din pricina asta au şi apărut cică vorbele prin anumite parohii. Iar socoteala unor bârfitori ar fi că socoata mitropolitului are în vedere că patriarhul e încă oarecum în putere, deci ar fi timp ca Teo Fan-fan să pregătească la Iaşi un om de bază, care mai întâi să ajungă poate mitropolit, iar peste ani, aşa cum e cutuma, acela să ajungă la Bucureşti, întâi-stătător. Mna, cam astea-s bârfele din zonă, ce să spunem mai mult?Că o fi bine, că o fi rău, asta numai Doamne-Doamne din ceruri poate judeca...

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.