Ce modificări aduce noua lege a pensiilor în cazul ajutorului de deces și care este cuantumul lui actual
Noua lege a pensiilor, în vigoare de la 1 septembrie 2024, aduce modificări importante în cazul ajutorului de deces, în valoare de 7.567 de lei anul acesta. Legea extinde beneficiarii ajutoarelor pentru a include și persoanele juridice (de exemplu, firmele de pompe funebre), care pot primi ajutorul dacă dovedesc că au suportat cheltuielile de înmormântare. De asemenea, ajutorul de deces va fi acordat și pentru persoanele asigurate pentru perioade scurte înainte de deces, dar și șomerilor, cât și persoanelor aflate în concediu pentru creșterea copilului.
La Casa Județeană de Pensii (CJP) Iași, plata ajutorului de deces se face, de obicei, în aceeași zi a solicitării, deși legea prevede un termen de 3 zile. În cazul decesului unui asigurat sau pensionar, ajutorul de deces, în valoare de 7.567 de lei pentru anul în curs, se acordă integral persoanei care face dovada că a suportat cheltuielile de înmormântare. Beneficiarul poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele sau oricare altă persoană care poate dovedi plata acestor cheltuieli.
Pe de altă parte, legea spune că în cazul decesului unui membru de familie al unui asigurat sau pensionar, ajutorul acordat reprezintă jumătate din suma prevăzută pentru decesul unui asigurat. Membrii de familie incluși sunt soțul, copiii (inclusiv adoptați sau în plasament), părinții sau bunicii.
Cum se calculează ajutorul de deces
Valoarea ajutorului de deces este stabilită anual și nu poate fi mai mică decât câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. În acest an, 7.567 de lei.
Ajutorul de deces se acordă chiar dacă persoana decedată a fost asigurată pentru o perioadă scurtă în ultimele șase luni înainte de deces, chiar și pentru o zi, două de muncă. Ajutorul se acordă și în cazul decesului unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului, dacă acea persoană era asigurată înainte de concediu.
Noua lege a pensiilor (nr. 360/2023), în vigoare de la 1 septembrie 2024, introduce și alte noutăți, anume că ajutorul de deces poate fi plătit și persoanelor juridice, cum ar fi firmele de pompe funebre, dacă acestea demonstrează că au suportat cheltuielile de înmormântare.
Deși legea prevede un termen maxim de 3 zile pentru plata ajutorului de deces, practica la Casa Județeană de Pensii (CJP) Iași este de a efectua plata în aceeași zi în care se face solicitarea, a precizat ieri Maria Andronache, directoarea CJP Iași, în cadrul unei conferințe de presă.
Ajutor de deces pentru șomeri
Maria Andronache a explicat noile modificări privind ajutorul de deces:
„O noutate în cazul decesului unui asigurat este că ajutorul de deces poate fi acordat dacă, în ultimele șase luni anterioare decesului, persoana a avut calitatea de asigurat, chiar și pentru o perioadă foarte scurtă de timp, cum ar fi o săptămână, o zi sau trei zile de lucru. Membrii îndreptățiți pot solicita ajutorul de deces”, a spus șefa CJP Iași. Aceasta a continuat: „O altă noutate introdusă de noua lege a pensiilor este că ajutorul de deces poate fi achitat și persoanelor juridice, precum firmele de pompe funebre care se ocupă de înmormântare.”
Andronache a mai menționat că, începând cu această lună, Casa de Pensii este responsabilă de plata ajutorului de deces și în cazul șomerilor decedați, responsabilitate care anterior revenea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. „Legea mai spune că trebuie să eliberăm ajutorul de deces în 3 zile, practica la CJP Iași este că se achită în aceeași zi. Sumele le avem în casieria unității”, a menționat Maria Andronache.
Publicitate și alte recomandări video