Ce ne ascundeţi, dlor directori ai Maternităţii? Încă doi nou născuţi au Klebsiella
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

Ce ne ascundeţi, dlor directori ai Maternităţii? Încă doi nou născuţi au Klebsiella

GALERIE
bebelusi maternitate
 • bebelusi maternitate
- +

După ce „Ziarul de Iaşi“ a relatat ieri, în exclusivitate, despre cele două morţi recente ale unor bebeluşi infectaţi cu bacilul Klebsiella, alte informaţii îngrijorătoare ies la iveală. Ieri am aflat că alţi doi bebeluşi de la Maternitatea „Cuza Vodă“, cea mai mare din Moldova, sunt izolaţi având aceeaşi infecţie. Totodată, o mamă a făcut plângere penală spitalului. Alaltăieri, un alt bebeluş a murit, iar unele surse afirmau că ar fi fost tot infectat. Conducerea spitalului neagă însă acest lucru, după analizele făcute. O anchetă epidemiologică a demarat aici. Îngrijorător este însă şi alt aspect: de ce au tăcut atât timp oficialii din cadrul maternităţii sau cei din DSP?

Pe lângă cei doi bebeluşi care au decedat la Maternitatea „Cuza Vodă“ în cursul săptămânii trecute, despre care „Ziarul de Iaşi“ a relatat ieri în exclusivitate“, în Centrul de Terapie Intensivă Neonatală mai sunt alţi doi bebeluşi infectaţi cu Klebsiella, însă care au fost izolaţi, luându-se măsurile epidemiologice care se impun în acest caz. Potrivit medicilor, aceştia sunt într-o stare mai bună. „Cei doi copii nu sunt în stare gravă, unul dintre ei este mai mic, însă celălalt deja mănâncă la sânul mamei. Nu sunt conectaţi la aparate“, a precizat dr. Anca Bivoleanu, medic primar neonatologie şi purtător de cuvânt al maternităţii.

A început ancheta

Reprezentanţii unităţii medicale au precizat că s-a început o anchetă epidemiologică încă din momentul în care au decedat cei doi copii, totodată fiind sesizată şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi. Medicii cred că aceste cazuri reprezintă o coincidenţă nefastă, care din păcate se regăsesc şi în alte secţii de terapie intensivă neonatală, fiind vorba din start de copii prematuri care aveau un risc crescut de apariţie a infecţiilor, cu un sistem imunitar slab dezvoltat. „Ne dorim în primul rând să nu se sperie mamele, personalul este testat, nu ai voie să intri pe secţie fără controale făcute, noi periodic suntem testate, se poartă echipamente sterile. A fost o coincidenţă nefastă să moară, să fie doi copii cu acelaşi germene în acelaşi timp. După aceste decese imediat s-au făcut probe, s-au făcut trei controale care au ieşit sterile, a fost solicitat şi DSP-ul care a venit şi a luat probe de peste tot. Mamele au fost chemate, au stat lângă copii, li s-a explicat starea în care se află, orice modificare asupra stării de sănătate a copilului le este comunicată, nu se ascunde nimic. Suntem şi noi ma­me şi vrem ca şi mama să fie liniştită, pentru că dacă mama este liniştită şi copilul este bine“, a explicat dr. Anca Bivoleanu, purtător de cuvânt al maternităţii.

Medicii au mai explicat că, în cazul celor doi copii care au decedat, unul după 18 zile, iar altul după 8 zile de la naştere, pe lângă faptul că s-au născut prematuri, aveau şi alte probleme de sănătate. Mama unuia dintre copii a avut probleme în timpul sarcinii, pe fondul hipertensiunii arteriale, în timp ce mama celuilalt copil a prezentat infecţie cu Klebsiella pe toată perioada sarcinii, fiind de aşteptat ca şi copilul să aibă de suferit.

Sesizare penală făcută de unul dintre părinţi

Reprezentanţii DSP Iaşi spun că există câteva supoziţii cu privire la modul prin care s-a răspândit infecţia la cei patru copii, cu toate că personalul medical şi-a făcut datoria din punctul de vedere al respectării procedurilor. „În primul rând, Centrul de Terapie Intensivă Neonatală este supraaglomerat, având în vedere că aici sunt primiţi prematuri din toată zona Moldovei. Doar în perioada iulie - noiembrie au fost asistaţi 308 nou-născuţi, permanent este plin faţă de numărul de paturi a­pro­bate, aproximativ 25 de locuri. Apoi, o altă supoziţie este transmiterea prin mâinile personalului, care trebuie să schimbe mănuşile la efectuarea de ma­nopere la copii diferiţi, precum şi faptul că bacteria putea fi adusă de către vizitatori. Noi am luat probe de peste tot, iar cel mai probabil săptămâna viitoare vom avea şi un rezultat final al anchetei“, a declarat dr. Liviu Stafie, director al DSP Iaşi.

Un alt deces

Pe lângă cei patru, tot în această perioadă a decedat şi un copil născut prematur, la domiciliu, cu hipotermie, la 23 de săptămâni, cu greutatea de 400 de grame. Deşi surse din sistemul medical ne-au declarat că acesta ar fi avut tot Klebsiella, medicii maternităţii au explicat că acest caz nu are legătură cu celelalte, fiind din start un caz cu şanse mici de supravieţuire. De asemenea, întreaga situaţie a deceselor de aici este anchetată şi de către Poliţie, în urma unei sesizări penale făcute de părinţii unuia dintre copii. Conform unor date oferite de Maternitatea „Cuza Vodă“, rata de infecţii nosocomiale în Centrul de Terapie Intensivă nu a depăşit 4%, situându-se între 1,5 şi 4%, fiind cea mai mică din ţară. La nivel mondial, incidenţa infecţiilor din astfel de secţii poate fi între 15 şi 25%.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Ce-a lipsit după cerneală

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X