Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O incursiune la ţară, în judeţ: E jale! Coronavirusul, ultima grijă a celor veniţi

Ce ne facem cu „italienii“ plimbăreţi? Îi vezi peste tot, chiar dacă poliția îi amendează

GALERIE
voinesti6
  • voinesti6
- +
Sute de ieşeni îşi arată revolta şi indignarea zilnic pe reţelele sociale sau pe canalele de comunicare cu publicul ale ziarului asupra unui aspect inacceptabil: cei veniţi din ţările cu risc de coronavirus care nu respectă izolarea la domiciliu. Numeroşi “italieni” sunt văzuţi adesea prin marile magazine, fiind uşor de recunoscut după discuţiile pe care le au sau chiar după accent. Nimeni însă nu poate reacţiona direct, decât sesizând autorităţile, despre care însă ieşenii spun că nu fac nimic. Problema este mai gravă în mediul rural, unde cei veniţi din străinătate sunt cunoscuţi de tot satul/ Atât vecinii lor, cât şi primarii se plâng că multe din aceste persoane se plimbă nestingherite, se vizitează şi chiar chefuiesc împreună cu rudele ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. “Ziarul de Iaşi”: a ales o comună la întâmplare, pentru a face o vizită n ce am văzut şi aflat îţi face părul măciucă: degeaba staţi voi în case, că nu vom opri niciodată epidemia la Iaşi în acest fel, ci dimpotrivă. De la data intrării în vigoare a Ordonanței Militare nr. 1/2020, polițiștii ieșeni au aplicat 47 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 256.800 de lei, dintre care 35 pentru nerespectarea măsurii de izolare.
Ieşenii care s-au întors precipitat în ţară de teama coronavirusului au pus pe jar toate comunităţile din judeţ. În ultimile săptămâni, cei veniţi în special din Italia au lăsat deoparte respectul pentru ceilalţi, dar şi pentru propriile rude, şi, deşi ar trebui să stea izolaţi, pot fi zilnic observaţi, cu sutele, prin marile magazine şi pe străzile Iaşului. Ieşenii dezaprobă acest comportament, şi se plâng pe reţelele sociale. Iar asta se întâmplă mai ales în comunităţile din judeţul Iaşi, unde cei veniţi din afară sunt mai bine cunoscuţi. Primarii fac apel zilnic ca această categorie de persoane să stea mai întâi izolate în carantină, şi nu să iasă pe străzi. Jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au luat o comună la întâmplare, Voineşti, şi au mers până colo pentru a vedea starea de spirit din rândul localnicilor. Aici, localnicii parcă erau într-o zi de sărbătoare: lume multă pe străzi, în grupuri, la toate colţurile, chefuri gălăgioase de revedere etc. Primarul de aici spune că a luat-o cu vorba bună, apoi a apelat şi la Poliţie pentru a putea stăpâni „italienii“.. De altfel, din sesizările primite la redacţie, aceeaşi situaţie este prezentă în toate comunele din judeţul Iaşi.
 
 
Ca într-o zi de sărbătoare
 
Ieşenii sosiţi din Italia cu preponderenţă provoacă panică mare printre vecini. Asta deoarece au sosit în număr mare la locurile de baştină, mulţi în lipsa unui loc de muncă stabil acolo, dar şi a temerilor legate de coronavirus. Aşa se face că aceşti aşa-numiţi „stranieri“ au putut şi pot fi văzuţi încă de acum două săptămâni în marile magazine din Iaşi, o mare parte dintre ei refuzând să stea în izolare pentru cazul în care ar fi putut fi infectaţi cu temutul virus. Jurnaliştii au mers în acest scop într-o comună din judeţul Iaşi, pentru a vedea la faţa locului cum stau lucrurile. Culmea a fost că pe drumul de la Iaşi până la Voineşti, unul destul de lung, autoturismele circulau bară la bară. De la intrarea în Miroslava şi până la sensul giratoriu de la Valea Ursului, autoturismele au mers chiar în coloană, cu viteză mică. Încă de la intrarea în comuna Voineşti, însă, ne-a izbit un aer de vacanţă: localnicii se plimbau ca într-o zi de duminică, foarte relaxaţi şi în grupuri mari, cu nicio urmă de protecţie, cum ar fi mănuşi sau măşti de protecţie.
 
 
La intrarea în Voineşti, doi tineri se plimbau veseli pe marginea străzii, într-o direcţie necunoscută, iar pe un cap de pod, mai mulţi bătrâni discutau şi se uitau de-a lungul străzii, urmărind microbuzele firmelor de transport care opreau în staţie. După încă un kilometru, câţiva tineri se plimbau cu căruţele printre zecile de muncitori şi betoane care lucrează la modernizarea unei străzi, iar un grup de copii joacă „prinsa“ pe strada principală, lipsiţi de supraveghere, bucuroşi că au scăpat de şcoală. Muncitorii, cel mai probabil aparţinând unei firme de construcţii, făceau ultimile retuşuri, după ce au turnat asfalt şi au betonat rigolele. 
 
 
Ce spun autorităţile locale
 
Până în prezent, oficialităţile nu au habar de vreun număr concret de ieşeni întorşi în Iaşi, însă este cert că au venit cu miile. Aceştia au provocat panică printre vecini, iar primarii se luptă pentru ca aceştia să stea izolaţi. Aşa este şi la Voineşti, unde primarul Gheorghe Dobreanu se luptă cu cei întorşi la muncă, ba chiar şi cu viceprimarul, care face postări alarmiste pe pagina personală de Facebook sau pe grupurile locale. Primarul ne-a îndemnat să nu scoatem comuna sa în evidenţă prin prisma încăpăţânării localnicilor, semn că îi pasă şi de imaginea comunei, dar ni s-a plâns că lucrurile nu sunt cum ar trebui să fie. Acesta spune că a apelat şi la Poliţie pentru a-i „stăpâni“ pe cei reveniţi în comună. „Nu aş dori să apară numele comunei mele ca imagine negativă, deoarece situaţia este genera­lizată la nivelul judeţului. Avem o parte dintre cei întorşi în ţară care nu vor să respecte regula impusă de a sta în case o perioadă de timp. Am apelat chiar şi la Poliţie, însă nu avem cadrul legal să îi obligăm să stea în carantină. Trebuie să aibă bun-simţ faţă de ceilalţi locuitori ai comunei“, ne-a spus primarul Gheorghe Dobreanu. Acesta ne-a precizat că a atras atenţia despre acest fapt chiar şi altor instituţii, cum ar fi Prefectura., a ridicat din umeri primarul.
 
 
Un traseu birocratic complicat
 
Într-adevăr, dacă ai un vecin despre care ştii că nu respectă izolarea, trebuie mai întâi să sesizezi DSP Iaşi. Aici, evident, dacă ai norocul să prinzi linie liberă, căci numeroşi ieşeni ni s-au plâns că, în ultimele zile, sună degeaba aici, că nu răspunde nimeni. Dacă totuşi reuşeşti să înregistrezi sesizarea, aceasta va fi centralizată şi verificată, şi dacă se confirmă că acea persoană trebuie să stea la izolare sesizarea va pleca mai departe la Poliţie. De la IPJ, sesizarea urmează apoi să ajungă la postul din comună. Abia cu această sesizare verificată, Poliţia din localitate poate lua apoi măsuri. ”De la data intrării în vigoare a Ordonanței Militare nr. 1/2020, polițiștii ieșeni au aplicat 47 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 256.800 de lei, dintre care 35 pentru nerespectarea măsurii de izolare”, ne-au precizat reprezentanții Poliției Iași.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri