
Ce ne facem cu kilogramele în plus acumulate de Paște? Nutriționistul ieșean Rada Baltag ne oferă câteva secrete

Pe lângă bucuria sărbătorilor și mesele festive alături de cei dragi, Paștele vine adesea cu un „cadou” mai puțin dorit, mai exact, câteva kilograme în plus. Chiar dacă o masă festivă nu dăunează, specialiștii avertizează că excesele repetate, mai ales după o perioadă de post, pot duce la acumularea rapidă de grăsime, în special în zona abdominală.
Rada Baltag, nutriționist și dietetician ieșean, atrage atenția asupra preparatelor tradiționale de Paște, cu care mulți dintre noi încă avem în această săptămână frigiderul plin. Alimente care fie sunt prea bogate în calorii, precum carnea, fie conțin zahăr adăugat, precum cozonacul sau pasca. Acestea nu sunt doar surse de zahăr, ci și de grăsimi, iar combinația este adesea consumată în cantități mai mari decât ar fi recomandat.

Rada Baltag, nutriționist și dietetician ieșean
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Faceți mișcare!
Un alt factor care contribuie la acumularea kilogramelor în plus este sedentarismul. În perioada sărbătorilor, nivelul de activitate fizică scade considerabil, ceea ce favorizează creșterea în greutate. De asemenea, porțiile servite la mesele festive sunt, în general, mai mari decât de obicei. Totuși, un exces alimentar ocazional, o singură masă mai consistentă sau chiar o zi în care ne răsfățăm cu mai multe preparate, nu determină o creștere semnificativă în greutate. Problemele apar atunci când acest comportament alimentar se prelungește pe parcursul unei săptămâni sau două. În acest caz, surplusul caloric se transformă în grăsime corporală, iar cântarul începe să arate diferențe reale.
„Fluctuațiile de greutate observate de pe o zi pe alta nu indică neapărat o acumulare de grăsime, ci sunt adesea rezultatul retenției de apă, cauzate de un consum mai mare de alimente, în special sărate sau bogate în carbohidrați”, a adăugat nutriționista.
După post există posibilitatea ca procesul de slăbire să fie mai lent
Nutriționista explică faptul că, în cazul în care postul a fost ținut într-un mod foarte restrictiv, cu diete hipocalorice și un aport extrem de redus de alimente, menținut pe termen lung, acest lucru poate duce la încetinirea metabolismului. În astfel de situații, procesul de slăbire devine lent și ineficient, iar revenirea la un stil alimentar obișnuit poate determina o creștere bruscă în greutate, chiar dacă alimentația revine la un ritm normal pentru fiecare persoană. Pe de altă parte, dacă postul a fost echilibrat, adică s-au consumat leguminoase, fibre alimentare, grăsimi sănătoase în cantități adecvate, s-a menținut hidratarea corespunzătoare și s-a făcut mișcare, chiar și moderată, nu există motive reale pentru încetinirea metabolismului. În acest caz, organismul nu va răspunde prin acumularea de kilograme în plus la reluarea alimentației obișnuite.
„Creșterea în greutate depinde de balanța totală a alimentației, nu de un anumit aliment care, în mod specific, ar duce la îngrășare mai rapid sau mai lent. În perioada Paștelui sau în zilele de după, de exemplu, este posibil ca persoanele să consume un număr mai mare de ouă, dar acest lucru nu reprezintă un pericol pentru o persoană sănătoasă, care nu are afecțiuni hepatice sau alte recomandări medicale speciale. În cazul acesteia, consumul de 1-3 ouă pe zi, fierte sau poșate, este în regulă. Este important de menționat că ouăle prăjite în baie de ulei sau omletele pot adăuga un aport mai mare de grăsimi, ceea ce nu este ideal pentru o alimentație echilibrată”, a declarat Rada Baltag.
Consumul de ouă ar trebui limitat la unul pe zi sau chiar două-trei ouă pe săptămână
Pentru persoanele care suferă de afecțiuni hepatice sau alte condiții de sănătate care impun restricții, recomandările sunt diferite. În aceste cazuri, consumul de ouă ar trebui limitat la unul pe zi sau chiar două-trei ouă pe săptămână, în funcție de recomandările medicului. Așadar, consumul de ouă, ca orice alt aliment, trebuie privit în contextul întregii alimentații și în funcție de nevoile și condițiile fiecărei persoane.
Rada Baltag sugerează un mod simplu și eficient de a controla porțiile de cozonac și pască pentru a nu depăși bugetul caloric al zilei. Ea recomandă ca, atunci când ne servim, să ne ghidăm după dimensiunea palmei. Astfel, o felie de cozonac ar trebui să fie aproximativ jumătate sau chiar mai puțin decât lățimea palmei, pentru a lăsa loc și altor alimente în meniu. Dacă alegem să consumăm o felie întreagă de cozonac, va fi necesar să ajustăm restul alimentației pe parcursul zilei, evitând alte preparate dense în calorii.
Publicitate și alte recomandări video