Cea mai mare pensie din ţară atinge 19.000 de euro lunar. Culmea, nu este una specială!
Ministrul Muncii a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzata sâmbata la (...)
citeste totduminica, 10.12.2023
Testele serologice au rolul de a detecta răspunsul imun al organismului în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2. Altfel spus, identifică, în urma analizei unei probe de sânge, anticorpii pe care organismul îi produce după ce intră în contact cu cornavirusul, aceștia putând rămâne în organism până la câteva luni.
În urma expunerii organismului la coronavirus apar anticorpi din clasele IgM și IgG
Până în prezent, doar trei clase de anticorpi sunt studiate în dinamica raspunsului imun indus, în general, de virusuri: anticorpi de tip A, M și G. Pentru coronavirusuri și în special pentru SARS-CoV-2, rolul anticorpilor de tipul IgA este puțin înțeles. De la apariția pandemiei și odată cu punerea la punct a testelor de laborator au fost studiați anticorpii de tip IgM și IgG.
În general, anticorpii de tip IgM apar primii, însă în cazul SARS-CoV-2 s-a observat că anticorpii IgM și IgG pot să apară și să persiste aproape simultan.
Anticorpi anti-proteină N (nucleocapsida) și anti-proteină S (spike)
În ceea ce privește rolul proteinei N (nucleocapsida), cea care încapsulează ARN-ul viral și îl protejează de mediul celulei gazdă și al proteinei S (Spike), ale cărei subunități fac posibilă atașarea virusului de celulă, pătrunderea virusului în celulă și fuziunea lui cu celula gazdă, acestea sunt puternic imunogene.
Studiile au arătat că anticorpii anti-N pot fi detectați mai devreme, dar persită ceva mai puțin decât anticorpii anti-S. Pe de altă parte, din rândul anticorpilor anti-Spike se recrutează cei mai mulți anticorpi cu rol de neutralizare a infecțiozității virusului, adică de a bloca domeniul de legare la celula gazdă, caracter ce le poate conferi statutul de anticorpi de protecție.
Testele detectează în sânge anticorpi anti-proteină N (nucleocapsida) și S (spike), pentru că acestea au un rol important în infecția cu SARS-CoV-2 și determină o producție importantă de anticorpi. ”Identificarea anticorpilor anti-proteină N (nucleocapsida) și/sau anti-proteină S (Spike), de tip IgG și/sau IgM oferă indicația unei infecții anterioare cu SARS-CoV-2, fără a preciza, însă, distanța de la momentul infectant sau traseul simptomatic”, explică Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife.
Pe de altă parte, specialiștii atrag atenția că absența anticorpilor IgG sau IgM nu elimină cu certitudine o posibilă infecție anterioară cu SARS-CoV-2. Datele anamnestice, clinice, epidemiologice și detecția ARN prin RT-PCR, sunt elementele care trebuie să stea obligatoriu la baza judecății medicale.
Ce tip de teste sunt recomandate pentru depistarea anticorpilor după vaccinare sau după infecție
În cazul în care nu știi să fi avut infecție COVID-19, dar te gândești că este posibil să fi intrat în contact cu virusul și să fi fost asimptomatic sau în cazul în care ai avut simptome pe care le-ai asociat cu alte tipuri de infecții respiratorii este recomandat să faci un test calitativ IgG anti-N (nucleocapsida), al cărui rezultat confirmă sau infirmă prezența anticorpilor, fără să precizeze concentrația acestora.
În schimb, dacă ai trecut anterior prin infecție cu SARS-CoV-2, indiferent că ai avut o formă ușoară, medie sau severă și vrei să afli dacă organismul tău a produs anticorpi, pe lângă testul calitativ pentru detectarea anticorpilor IgG anti-nucleocapsida, este recomandat și testul pentru anticorpi anti-Spike, care măsoară cantitativ concentrația de anticorpi IgG.
De asemenea, pentru monitorizarea răspunsului imun în urma vaccinării se efectuează testul pentru anticorpi IgG anti-Spike. Actualele vaccinuri disponibile în România sensibilizează celulele imune și induc producția de anticorpi anti-S, care împidedică pătrunderea și multiplicarea virusului în organism. Totuși, trebuie să iei în calcul că, dacă nu ai intrat în contact cu virusul anterior vaccinării, este posibil ca titrul de anticorpi să devină semnificativ abia după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.
“Este de așteptat ca după prima doză de vaccin, răspunsul imun să nu fie foarte intens în cazul persoanelor care nu au mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2. Însă, rapelul vine să întărească memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată și suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecție virală”, a adăugat Dr. Daniela Stratomir.
Cum se interpretează rezultatul testelor pentru anticorpi?
Un rezultat negativ al testelor serologice IgM și IgG indică fie că persoana testată NU a venit în contact cu virusul SARS-CoV-2, fie că perioada de timp de la momentul întâlnirii cu virusul este încă insuficientă pentru dezvoltarea anticorpilor. Dacă suspectezi că ai fost expus infecției cu virusul SARS-CoV-2, recomandarea este să iei legătura cu medicul de familie sau medicul curant. În acest caz, este necesar testul RT-PCR, metoda cea mai sigură de testare pentru diagnosticul infecției COVID-19.
Un rezultat IgM pozitiv poate indica o posibilă infecție acută, dat fiind faptul că anticorpii de tip IgM sunt produși de sistemul imun imediat după momentul infectării.
Un rezultat IgG pozitiv indică, cel mai probabil, contactul anterior cu virusul SARS-CoV-2, fie în urma infecției, fie în urma vaccinării. Acest rezultat sugerează că persoana a fost expusă virusului până la momentul recoltării, indiferent dacă a prezentat simptome specifice sau a fost asimptomatică.
Medicii explică faptul că nu există încă un acord privind concentrația (sau titrul) de anticorpi neutralizanți care oferă protecție în fața unei noi infectări cu SARS-CoV-2, motiv pentru care rezultatul testelor serologice se interpretează cu rezervă, presupunându-se astfel: cu cât concentrația de anticorpi de legare este mai mare față de intervalul stabilit de producător, cu atât se crede că există un titru de anticorpi de neutralizare crescut, mai ales în cazul anticorpilor anti-S.
Totodată, specialiștii atrag atenția că valorile testelor de anticorpi nu sunt intercomparabile de la un producător la altul, de aceea rezultatele pot să difere în funcție de laborator.
MedLife pune la dispoziția pacienților atât analize individuale pentru detectarea anticorpilor anti-S sau anti-N, de tip IgM și IgG, cât și pachete post-imunizare pentru evaluarea statusului imun în urma vaccinării sau a infecției cu SARS-CoV-2.
Fă-ți un test pentru detectarea anticorpilor anti-SARS-CoV-2 în cel mai apropiat centru de recoltare MedLife și află statusul imun al organismului tău în urma infecției sau a vaccinării.
---
Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine.
De 26 de ani suntem alături de tine și nu ne oprim. Pentru că azi, mai mult decât oricând medicina înseamnă să te lupți prin știință și cunoaștere.
Pentru a veni în întâmpinarea pacienților noștri cu o gamă extinsă de servicii și analize adaptate nevoilor actuale, ne-am aliniat standardelor internaționale și am deschis laboratoare proprii Real Time PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Am investit în infrastructura necesară pentru a evalua dacă pacientul a trecut prin boală și pentru a testa răspunsul imun post-infecție sau post-vaccinare.
Ne adaptăm continuu la prezent și ne pregătim pentru viitor. Facem România bine.
Cuvinte cheie: + teste anticorpi, Medlife, COVID-19, Real Time PCR,
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Austria deschide uşa Schengen pentru România doar pentru călătoriile cu avionul
Puternic incendiu în curtea unui centru comercial, unde funcţionează un supermarket, la Cluj-Napoca
Şocant: Două adolescente de 15 ani s-au aruncat în gol de la 20 de metri. Ele au murit pe loc!
Femeie de 77 de ani, găsită moartă după ce locuinţa i-a fost cuprinsă de un incendiu
România – Japonia, scor 32-28, în penultimul meci din grupa III a Campionatului Mondial
Cristiano Ronaldo a jucat meciul 1200 din carieră. Mesajul atacantului portughez
Sepultura, trupa braziliană de thrash metal, îşi anunţă turneul de adio
VIDEO: O locuinţă din municipiul Iaşi de pe strada Răchiţi a fost curprinsă de flăcări
Biden l-a luat în derâdere pe Trump în timpul călătoriei sale de strângere de fonduri în California
Pensiile vor urca cu 13,8% de la începutul anului viitor. Detaliile oferite de ministrul Muncii
Cozi de zeci de kilometri la Vamă pe fondul protestelor şoferilor de camion din Polonia şi Slovenia
Şase tineri care făceau drifturi în parcările unor centre comerciale au ajuns pietoni
Resturi dintr-o mână umană cu muşcături de animale, găsite într-o zonă nelocuită din Dragoslavele
Chris Evert anunţă că se confruntă cu o recidivă a cancerului ovarian
Cea mai mare pensie din ţară atinge 19.000 de euro lunar. Culmea, nu este una specială!
Ministra Muncii nu este în stare să facă diferenţa dintre Diana Şoşoaca şi Laura Codruţa Koveşi
Avertismentul Olenei Zelenska: Ucraina se află în "pericol de moarte" fără ajutor
Rusia ameninţă din nou că va ataca teritoriul României: “S-au pus multe întrebări”
O universitate din Gaza avea "biblioteca" plină de: arme, grenade şi lansatoare de rachete
Un Fiat s-a izbit de un Volvo, la Războieni: cinci persoane au fost transportate la spital
A murit Ryan O'Neal. Actorul, cunoscut din filmul Love Story, a murit la 82 de ani
Autoturism spulberat de un TIR la Şindriliţa: un tânăr de 25 de ani şi-a pierdut viaţa
Afacerile din România ale lui Hunter Biden, în centrul acuzaţiilor aduse de justiţia americană
Jurnalistul Cătălin Tolontan vorbeşte în premieră despre concedierea de la Libertatea şi GSP
VIDEO: Ieşeanul Alex Maxim s-a calificat în finala Vocea României 2023
„Piramida lui Dubeţ” va fi îmbrăcată termic cu bani europeni. Clădirea a fost construită în 2007
Secretele inimii artificiale de la Iaşi: titan, levitaţie magnetică, fără uzură
Expoziţia „HERE, NOWHERE” la Galeria „Octav Băncilă”, de duminică timp de zece zile
Veste bună de la Bruxelles: Un tren internaţional de mare viteză va străbate Iaşul
Peste 250.000 de decese din UE sunt asociate particulelor fine din atmosferă
A fost descoperită cheia implicată în răspândirea cancerului pulmonar?
Darurile Sfântului Nicolae şi vârstele duhovniceşti ale omului
Nicolae GRECUSe schimbă fotbalul, monşer! |
Eugen MUNTEANUMonica Lovinescu comemorată la Iași (II) |
arh. Ionel OANCEAAdministraţia fricii |
Alexandru CĂLINESCUDouă destine de aristocraţi ai spiritului |
Se anunţă o posibilă mare bombiţă la partidoiul ieşean? Aşa spun cei cu antenele îndreptate spre Capitală |