Ce nu s-a auzit din cauza Ardealului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Ce nu s-a auzit din cauza Ardealului

GALERIE
claudiu raus
  • claudiu raus
- +

O scurtă referire a preşedintelui, în discursul său vituperant de marţi, adăugată unei declaraţii anterioare, una aparent insignifiantă, a premierului, pot arăta o intenţie interesantă a actualei puteri. Da, vrea să profite în folos propriu de contextul pandemic. Dar, per total, nu e rău…

Să trecem peste ceea ce a făcut cel mai mult senzaţie în discursul preşedintelui - atacul la PSD şi la premierul ungar Viktor Orban pe tema Ardealului. E o temă aparte, cel puţin la fel de importantă, dar care va necesita timp până a ne lămuri. A fost o gafă de consiliere, un răspuns disproporţionat în raport cu pericolul efectiv: acela al unei legi care va „vinde Ardealul”? A fost un atac la PSD pentru a-l slăbi în an electoral, prin încurajarea adversarilor interni ai lui Marcel Ciolacu, cum s-a şi văzut încă de ieri în răspunsurile ofensive ale unora ca Viorica Dăncilă sau Codrin Ştefănescu, ce au poliţe de plătit liderului actual al partidului? A fost, poate, mai curând, un semnal tranşant, dur, arătat tot mai enervantului premier al ţării vecine, Viktor Orban, care face mereu apel la erorile Trianonului, care se plimbă prin Ardeal când vrea, fără măcar să anunţe la Bucureşti, şi care mai nou sfidează România inclusiv de la Chişinău, la braţul lui Dodon, sub zâmbetul încurajator al lui Vladimir Putin? Sau poate toate la un loc? Rămâne de văzut: cred că ne vom lămuri curând.

O referire succintă a preşedintelui a trecut însă relativ neobservată. „Este prematur să spunem că vom avea sau nu vom avea, în septembrie sau în octombrie sau în decembrie, alegeri parlamentare. Asta depinde de cum gestionăm noi epidemia şi cum reacţionează populaţia în continuare la acest virus. Important este, după părerea mea, să facem alegeri care să nu reprezinte un pericol pentru populaţie. Eu îmi doresc să reuşim în această toamnă să avem şi alegeri locale, şi la termen, spre sfârşitul lui noiembrie - începutul lui decembrie, alegeri parlamentare”. Deci, se vorbeşte de amânarea tuturor alegerilor, chestiune absolut fără precedent, dar noi vorbim de vânzarea Ardealului. Interesant…

Cu numai patru zile înainte, iată şi o declaraţie, tot referitoare la alegeri, făcută de premierul Ludovic Orban: „Vom vedea... În mod normal, alegerile parlamentare trebuie organizate pe data de 6 decembrie. Sigur, în cazul în care va veni al doilea val în toamnă, ne va găsi mult mai bine pregătiţi. Şi dacă adăugăm şi câteva modalităţi de vot, votul prin corespondenţă inclusiv în ţară sau votul electronic bine securizat, putem asigura o prezenţă la vot semnificativă”.

Iată, aşadar, că a apărut şi ideea: votul electronic şi cel prin corespondenţă. O dorinţă veche, de ani buni, a PNL, dar în legătură cu care partidele cu electorat mai dinamic nu au putut spera niciodată s-o treacă prin parlament, din cauza ponderii mereu mari a partidelor cu electorat preponderent tradiţionalist şi reticent în faţa unor astfel de schimbări. Acum, însă, avem o situaţie cu totul nouă: pandemia. Iar a vorbi în acest context de un vot care să minimalizeze în extremis contactul fizic între oameni ai zice că nu poate fi decât de aplaudat. Este clar că implementarea unui astfel de vot ar putea face ca partidele cu electorat mai dinamic, în acest moment în mod clar PNL şi USR, vor fi avantajate net, iar PSD, lovit greu. Lucru uşor observabil pe mai toate sondajele online, în care mereu partide precum PNL sau USR ies cu procente duble faţă de ce se întâmplă la alegeri.

Nu ar fi o mare noutate. Ci, din contră, o adaptare firească la vremurile în care trăim. În Estonia şi Norvegia, acest sistem funcţionează încă din 2011. Alte ţări cu democraţii vechi - Austria, Australia, Canada, Germania, Japonia şi Elveţia - au largi prevederi legislative pentru votul electronic, fără prezenţă personală, de la distanţă. Ar fi probabil, în noul context, un bun prilej pentru o modernizare uriaşă a sistemului de vot. Dar, credem noi, şi un salt uriaş în reprezentativitatea aleşilor, prin lărgirea bazei electorale, dar mai ales prin antrenarea în procesul electoral a acelui segment al populaţiei adesea absent, dar dinamic, cel care duce în fapt societatea în spate. Adică a acelui segment care produce plus-valoare în societate şi care, mai ales, nu e dependent şi nu votează în funcţie de pomeni eletorale, şi care nu este atât de vulnerabil la populism. Vi se pare puţin lucru? Nu: este ceva uriaş, cu beneficii imense pe termen mediu şi lung.

Dacă acesta este calcului PNL şi al lui Klaus Iohannis, credem că le putem scuza pe moment şi partea egoistă din socoteală: beneficiile pe termen lung sunt, cert, mult mai importante.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.