Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ce nu s-a scris după alegeri

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

PNL a plătit pentru aroganţa manifestată în teritoriu după alegerile locale. A plătit diferenţiat. Acolo unde liberalii şi-au exercitat puterea cu umilinţa unor servitori publici, au trecut la treabă fără mult tam-tam, PNL a câştigat fără emoţii. Unde liderii s-au comportat ca noi grofi pe moşie, vezi cazul Iaşului, electoratul i-a pus la punct.

Rezultatul alegerilor parlamentare de duminică a fost deja comentat şi întors pe toate părţile. Mai jos, câteva concluzii care au lipsit din dezbaterea publică sau pe care nu s-a insistat suficient.

PSD a pierdut 1,5 milioane de voturi faţă de 2016, când, şi atunci, a preluat puterea cu un scor relativ modest. Un partid demoralizat, cu reţelele şi „reţetele” publice confiscate parţial de PNL, care s-a mobilizat mult sub potenţial, a câştigat la pas alegerile în România. Imaginaţi-vă ce se va întâmpla peste un an-doi când simpatizanţilor PSD le revine cheful de politică, pierdut odată cu intrarea lui Dragnea în puşcărie. Viitorul guvern PNL-USRPLUS-UDMR se va confrunta cu o presiune publică pe care a mai experimentat-o Emil Boc, în ultimele luni la Palatul Victoria. Nu ar fi exclus ca, în preajma viitoarelor alegeri, PSD să fie cooptat la guvernare (şi pe fondul conflictelor inerente din noua alianţă) şi să încheiem ciclul electoral 2020-2024 cu o majoritate USL.

USRPLUS a obţinut cu peste 220.000 de voturi mai mult decât în 2016. Mai important, a câştigat Bucureştiul (în ciuda „liberalului” Nicuşor Dan), Timişoara, Braşov, Iaşi, Constanţa (la limită, după numărătoarea parţială). A obţinut scoruri bune în Cluj, Sibiu sau Oradea, oraşe cu administraţii PNL moderne, compatibile cu pretenţiile electoratului USRPLUS. Alianţa a confirmat duminică în marile oraşe şi cred că e suficient. USRPLUS trebuie să rămână un partid/alianţă oarecum de nişă, pe la 15-20%, să reprezinte strict interesele urbanului mare. Dacă îşi va modela discursul pentru a atrage alte categorii de votanţi se va tăia ca maioneza. Obiectivul politic al USRPLUS în următorii patru ani este să-şi conserve electoratul din oraşele câştigate şi să găsească soluţii pentru a aduce la „matcă” alte centre urbane mari, vezi Craiova, Galaţi sau Suceava.

Despre fenomenul AUR s-a scris mult şi, în general, bine argumentat. S-a insistat mai puţin pe structura acestui electorat: tineri, fără studii superioare, deopotrivă din mediul rural, urban şi diaspora. La fel cum presa, sprijinită de Guvern pe timpul pandemiei, a insistat puţin spre deloc pe dramele a sute de mii de tineri care şi-au pierdut slujbele sau şi-au văzut diminuate semnificativ veniturile în urma restricţiilor impuse de pandemie. Îndrăznesc să pariez că AUR a câştigat detaşat alegerile în rândul angajaţilor din HoReCa, din industria saloanele de înfrumuseţare, a atelierelor auto, printre zilierii din construcţii şi agricultură. Ascensiunea AUR e răzbunarea abolvenţilor de licee economice/industriale, tineri în general muncitori, care nu aşteaptă „pomană” de la stat, împotriva profesioniştilor cu studii superioare care nu s-au sinchisit în pandemie de existenţa lor. Dacă economia îşi va reveni într-un termen rezonabil (6-12 luni) AUR-ul îşi va pierde din „strălucire”. În cazul în care vom număra în ani efectele crizei economice, există un risc real de radicalizare a acestui electorat.

PNL a plătit pentru aroganţa manifestată în teritoriu după alegerile locale. A plătit diferenţiat. Acolo unde liberalii şi-au exercitat puterea cu umilinţa unor servitori publici, au trecut la treabă fără mult tam-tam, PNL a câştigat fără emoţii. Unde liderii s-au comportat ca noi grofi pe moşie, vezi cazul Iaşului, electoratul i-a pus la punct. Va învăţa cuplul Alexe-Chirica lecţia modestiei, vor înţelege cei doi că în oraş şi zona metropolitană sunt mai degrabă toleraţi, decât respectaţi? În câteva săptămâni o să ne lămurim. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri