Ce obligaţii au angajatorii când temperaturile devin caniculare? Sfaturile ITM
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

COMUNICAT DE PRESA

Ce obligaţii au angajatorii când temperaturile devin caniculare? Sfaturile ITM

GALERIE
angajatori temperaturi caniculare
 • angajatori temperaturi caniculare
- +

I.T.M. Iași informează asupra prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă completată cu HG.580/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgentă nr. 99/2000, care stipulează obligativitatea asigurării, de către angajator, a unor măsuri în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, prin toate mijloacele de informare media. 

Conducerea ITM Iași recomandă angajatorilor, în această perioadă, respectarea prevederilor legale privind  măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. În acest sens, instituția noastră furnizează un set de informații utile care pot fi accesate pe sait-ul ITM Iași.

De asemenea, vă menționăm că în luna iulie au fost efectuate controale, respectiv în perioada 19.07.2021 – 30.07.2021, care au avut drept scop și verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale stipulate în ORDONANTA DE URGENTA nr. 99 din 29 iunie 2000 prioritare fiind activitățile care se desfășoară în domeniul construcțiilor, respectiv cod CAEN: 41, 42, 43.

Inspectorii de muncă în domeniul securității și sănătății în muncă, au verificat un număr de 49 de unități, care au luat un număr de 96 de măsuri privind ameliorarea condiţiilor de muncă a salariaţilor care lucrează în aer liber și menţinerea stării de sănătate a angajaţilor și au fost identificați un număr de 21 angajatori cu deficiențe:

Deficiențe frecvente constatate:

 • nu se asigură apă minerală, câte 2-4 litri/persoana/schimb;     
 • nu se stabilesc măsuri de ameliorare a condițiilor de muncă;
 • depășirea intervalului de efectuare a controlului medical periodic;
 • nu se adaptează programul de lucru la temperatura exterioară.               

În paralel au fost derulate și acțiuni desfășurate exclusiv în zilele de sâmbătă, sâmbătă noaptea și duminică, pe mediile de interes unde incidența riscului de infectare cu coronavirusul SARS-Cov-2 este ridicat, în sectoarele de alimentație publică (restaurante, terase, fastfood, cluburi de noapte). Au fost identificați un număr de 7 angajatori la care salariații nu purtau echipament individual de protecție - specific pentru protecția sanitară împotriva COVID-19.

Măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă

(ORDONANTA DE URGENTA nr. 99 din 29 iunie 2000)

INFORMAȚII UTILE PENTRU ANGAJATORI ȘI LUCRĂTORI PRIVIND MĂSURILE DE PROTECȚIE CE TREBUIE LUATE ÎN PERIOADELE CU TEMPERATURI EXTREME

Ce trebuie să știți:

Temperaturi extreme ridicate - temperaturile exterioare ale aerului (sunt temperaturi monitorizate şi certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi transmise de centrele regionale ale acestuia), ce depăşesc +37°C sau care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;

În perioadele cu temperaturi extreme ridicate, angajatorii trebuie sa asigure următoarele măsuri minimale:

    A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

    a) reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;

    b) asigurarea ventilației la locurile de muncă;

    c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

    d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, în curenţi de aer.

    B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

    a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;

    b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;

    c) asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii ai salariaţilor, după caz, pot lua următoarele măsuri:

    a) reducerea duratei zilei de lucru;

    b) eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 şi după ora 17,00;

    c) întreruperea colectivă a lucrului acolo unde este posibil.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:

    a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute;

    b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

    c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

După Congresul PNL

Alexandru LĂZESCU

După Congresul PNL

În acest moment pare mai probabilă o formulă de guvern minoritar PNL - UDMR decât una în care să se refacă vechea coaliţie cu USRPlus.

Filmuletul zilei

opinii

Delta lui Bogdan Bârleanu

Nichita DANILOV

Delta lui Bogdan Bârleanu

Pe artist îl obsedează nu atât peisajul în sine, cât relaţia dintre elementele primordiale, apă, pământ şi cer, mirajul pe care îl poţi vedea răsfrângându-se în fiecare bob de rouă sau în fiecare respiraţie a stufului şi a ierbii ce se ridică în văzduh. Adevăratul mister al începutului de lume îl putem regăsi aici. Peste împărăţia apelor, simţi plutind şi azi cuvântul şi sufletul lui Dumnezeu.

Taberele mele

Michael ASTNER

Taberele mele

Prima mea tabără? La Cisnădie!? În vacanţa de iarnă!? Nu ştiu cum am ajuns eu să merg în tabăra aia, de ce, în plus la doi paşi, la circa 40 km de la Apoldu de Sus?

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.