anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Ce oferte sunt pentru şomeri şi ce subvenţii primesc angajatorii de la stat

Cele mai multe locuri de muncă disponibile sunt în servicii.

GALERIE
angajati
 • angajati
- +

Numărul ofertelor de muncă se împuţinează de la o săptămâna la alta la nivel de judeţ, principalul motiv fiind sistarea lucrărilor pe şantiere. Astfel, numărul total de locuri de muncă libere înregistrate la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Iaşi (AJOFM) ajungând la 517 de locuri, faţă de circa 700 câte au fost săptămâna trecută. 

Oferta de astăzi  este valabilă în perioada 12-19 noiembrie şi cuprinde 52 de locuri de muncă pentru cei cu studii superioare şi 464 de posturi pentru persoanele cu studii medii sau minime. „Avem disponibile 233 posturi în servicii, dintre care 59 în comerţ, 25 în hoteluri şi restaurante, 7 în transporturi şi 142 în alte activităţi de servicii. În intervalul menţionat au fost anunţate vacante 66 de posturi în confecţii, 124 în construcţii, 83 în industrie, 5 în sănătate şi asistenţă socială şi 5 în agricultură, silvicultură”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al instituţiei. La Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi (AJOFM) există şi o listă cu 1.988 de joburi pentru cei interesaţi de locurile de muncă din 14 ţări UE, în scădere şi acestea.

Posturile au fost declarate vacante în cadrul programului EURES, accesarea acestora de către candidaţi fiind posibilă doar prin intermediul AJOFM. Cele mai multe locuri sunt în agricultură în Spania, nu mai puţin de 800 pentru muncitorii necalificaţi. În Marea Britanie se caută 200 de lucrători în industria piscicolă şi 100 de curieri, iar în Germania 120 de curieri şi 80 persoane pentru curăţenie. Alţi 100 de culegători de mazăre se caută în Danemarca. Alte locuri de muncă sunt pentru lăcătuşi, personal curăţenie, sudori, îngrijitori persoane, electricieni, etc. „Oferta cuprinde 804 de locuri în Spania, 493 de locuri în Germania, 103 în Olanda, 18 în Norvegia, 10 în Polonia, 74 în Irlanda, 340 în Marea Britanie, 13 în Ungaria, 13 în Slovacia,  1 în Danemarca, 17 în Malta, 6 în Slovenia şi 16 în Suedia”, a mai transmis Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM.  Pentru a vedea lista cu toate locurile de muncă din străinătate, puteţi intra pe site-ul AJOFM Iaşi: http://www.ajofmiasi.ro .

Subvenţii lunare de 2.250 lei pentru angajatori

Pentru a integra mai uşor şomerii în câmpul muncii, AJOFM anunţă o serie de măsuri active, printre care se numără şi acordarea de subvenţii. Astfel, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri peste 45 ani sau părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni. „De aceeaşi subvenţie beneficiază şi angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective. De facilităţile menţionate anterior (subvenţie în cuantum de 2.250 lei) beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni”, a declarat Gabriela Vasilache, şefa AJOFM Iaşi. 

În situaţia încadrării în muncă pe durată nedeterminată a absolvenţilor se acordă angajatorilor subvenţii în cuantum de 2.250 de lei/lună pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat. În cazul în care sunt încadraţi absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap subvenţiile se acordă pe o perioadă de 18 luni. În primele zece luni ale acestui an, prin intermediul AJOFM Iaşi, 1.150 de persoane au fost încadrate prin acordarea de subvenţii angajatorilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.